Drogterápiás otthon – a második otthon

2015. szeptember 22., kedd

A Református Mentő Misszió (RMM) által működtetett Magyarózdi Drogterápiás Otthon fennállásának tízéves évfordulóját ünnepelte szeptember 20-án. A hálaadó nap alkalmával ünnepi istentiszteletet tartottak, a programot több előadás, fotókiállítás, koncert és sporttevékenység egészítette ki.

A magyarózdi református templomban tartott hálaadó istentiszteleten a Zsid 2,18 alapján Kató Béla püspök hirdette az igét. Ózd története sok mindenre ad alkalmat az emlékezés során, de az utóbbi években azért híres, mert Erdélyben egyedüli szervezetként az RMM itt fejti ki tevékenységét: segít a rászorulókon. A „segíts magadon, mert az Isten is megsegít" közmondás nincs benne a Bibliában. A hívő ember ugyanis tudja: egyedül csak az Úr tud segíteni mirajtunk, és azok az emberek, akik ebben a házban meggyógyultak, ezt tudják igazolni – mondta igehirdetésében a püspök. Az emberi élet mélyén sok bűn húzódik meg, ezért keresni kell az okokat, hogy segíteni tudjunk azokon imádsággal, valamint az Isten irányításával vezetett munkával. Ezt a tevékenységet pedig a drogterápiás otthonban szakszerűen végzik – hangsúlyozta Kató Béla.

Néha megtörténik, hogy bizonyos problémákat nem tudunk megoldani, de a keresztyén embernek tudnia kell azt, hogy ne csüggedjen el. Erőt kell gyűjtenie a nehézséget elviselni úgy, hogy Isten segítségét kéri. Viszont tudni kell azt is – mutatott rá a püspök – hogy Isten nem tesz meg mindent helyettünk. Elindít minket egy úton, amelyet követnünk kell az általa adott tartalékokkal és kegyelmi ajándékokkal. Úgy akar segíteni rajtunk, hogy közben várja a mi akaratunkat is: ez a kettősség tudja megoldani a problémát – hangzott el a prédikációban.

Horváth Levente, az RMM és a Bonus Pastor elnöke röviden áttekintette a drogterápiás otthon elmúlt tíz évének az eseményeit, de visszatekintett a megalakulás óta eltelt 22 évre is. Elmondta, hogy az épületnek több mint 260 lakója volt eddig, s akiknek fele arról vallott, hogy a velük való foglalkozás hatékonynak bizonyult, számukra második otthont jelentett a közösség.

Horváth Levente elnök, Kató Béla püspök, Adorján Éva programigazgató és R. Szabó István ügyvezető igazgató az istentiszteletet követő sajtótájékoztatón

Erdős Eszter lelkipásztor, a magyarországi ráckeresztúri drogterápiás otthon vezetője szerint nem a testi, hanem a lelki újjászületés a fontos. Nemcsak a tízéves évfordulót kell megünnepelnünk, hanem mindenkinek a születésnapját, aki a magyarózdi otthon falai között gyógyult meg – mondta a lelkésznő köszöntő beszédében.

forrás: reformatus.ro

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió