Megújult az MKPK vezetése

2015. szeptember 04., péntek

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) őszi rendes ülésén Veres András szombathelyi püspököt választották az MKPK elnökévé a következő öt éves időszakra.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Tanácsa tagjainak öt évre szóló megbízatása – Mohos Gábor titkár kivételével – idén lejárt. Az MKPK szeptember 1-jei és 2-i őszi rendes ülésén Veres András szombathelyi megyéspüspököt választották a konferencia új elnökévé. A testület elnökhelyettese Udvardy György pécsi megyéspüspök lesz a következő időszakban, választott tagjai Erdő Péter bíboros és Ternyák Csaba egri érsek.

Veres András, az MKPK új elnöke

A katolikus püspökök tanácskozó testülete emellett számos kérdéssel foglalkozott, egyebek mellett aggodalmát fejezte ki közel-keleti keresztények sorsa iránt. Ezzel egyidejűleg hangsúlyozták, hogy az államok joga és kötelessége megvédeni polgáraikat. Az MKPK felkérte a Katolikus Karitászt, hogy az adott jogi és humanitárius helyzetben – az állami hatóságokkal együttműködve – keresse a segítségnyújtás leghatékonyabb módjait.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Magyarország összes (római és görög)katolikus egyháztesteinek főpásztorait (megyéspüspökeit) és az egyházi jogban velük egyenlő megítélés alá eső egyházi személyeket magába foglaló állandó testület. Egyházjogi intézmény, rendeltetése a püspökök lelkipásztori feladatainak közös megoldása a területükön élő keresztények javára. Évente rendesen kétszer ülésezik, munkáját püspöki titkár segíti.

Forrás: Magyar Kurír, MTI Fotó: Mohai Balázs

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.