Német-magyar együttműködés Európáért

2014. október 09., csütörtök

Jörg Schmidt leköszönő főtitkár vezetésével Magyarországra látogatott a Németországi Református Szövetség (RBD) vezetőtestületének ötfős küldöttsége.

Az RDB képviselői rövid időn belül másodszor keresték fel Bölcskei Gusztávot, az MRE lelkészi elnökét. A delegáció október 3. és 6. között hosszas megbeszélést folytatott a püspökkel Debrecenben a magyarországi politikai és társadalmi helyzetről, annak kritikus németországi megítéléséről és a szorosabb együttműködés lehetőségéről az egyházak nyilvános szerepvállalásában. A német-magyar párbeszéd célja a kétoldalú tapasztalatcsere és kölcsönös megértés mellett a Nyugat- és Kelet –Európa közötti egyre éleződő feszültség és kommunikációs nehézségek enyhítése. A párbeszéd jegyében a küldöttség találkozott Fekete Károllyal, a DRHE rektorával, Vad Zsigmond esperessel, a zsinat külügyi bizottságának elnökével és Gonda Lászlóval, a DRHE missziológiai tanszékének tanárával, a külügyminisztérium főmunkatársával is.

A felek a kritikus eszmecsere folytatásának konkrét lépései mellett arról is megállapodtak, hogy a két közösség miként vállalhat meghatározó szerepet az európai református egyházak együttműködésében, a Református Egyházak Világközössége (REV) javára. Az RBD és az MRE közösen kezdeményezi az európai teológiai munka megerősítését és a gazdasági igazságosságnak a REV berkeiben eluralkodó egyoldalú, aktivista és némelykor szélsőséges megközelítésével szemben a globális gazdasági rendszer mérsékeltebb és tárgyszerűbb értékelését. 

A vendégek találkoztak Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspökkel, aki részletes tájékoztatást adott az ukrajnai háborús helyzetről és beszámolt a magyar reformátusokat érő kihívásokról. Az RDB főtitkára elkötelezte magát arra, hogy más nemzetközi testvéregyházhoz és partnerszervezethez hasonlóan a német szövetség is támogassa a kárpátaljai reformátusokat az Magyar Református Szeretetszolgálat programjain keresztül.

Az RBD delegációjának tagja volt az új főtitkár is, Dr. Achim Detmers, aki október 1-én vette át a német protestáns egyházakban és az EKD-ban a református teológiai hangsúlyokat és a felekezeti hitvallások szellemét képviselni hívatott szövetség vezetését. A két főtitkár mellett Dr. Michael Weinrich rendszeres teológiai professzor, a REV európai teológiai bizottságának vezetője és Sabine Drechsler, a német szövetség nemzetközi referense. Programjuk során részt vettek a Debrecen-Lenctelepi gyülekezet templomszentelésén is.

A német és magyar reformátusok közötti együttműködés ezzel egy új, a korábbinál intenzívebb szakaszába ér, amelyet döntően az MRE Kirchentag-on való részvétele inspirált. Ahogy arról korábban beszámoltunk, egyházunk történetében először vett részt a németországi egyházi rendezvényen saját stand felállításával, ahol programjaival és médiamegjelenésével is a testvéregyházakkal és partnerszervezetekkel folytatott „kelet-nyugati" párbeszéd ösztönzésére törekedett. A stand programjának vendége volt Jörg Schmidt mellett Enno Haaks, a GAW főtitkára, valamint Thomas Wipf, a svájci református egyház és a GEKE korábbi elnöke.

A Németországi Református Szövetség 430 református gyülekezetet, zsinatot és egyházat, illetve 750 egyéni tagot összefogó szervezet. Ernyőszervezetként mintegy 2 millió református keresztyént képvisel az EKD 27 millió protestáns tagja közül. Míg a protestánsok többsége Luther nyomdokaiban jár, a német reformátusok Kálvin és Zwingli személyében két svájci reformátort tekintenek „alapító atyjuknak". A Református Szövetség elnöke 1990 óta Peter Bukowski. A moderátor a Debreceni Református Hittudományi Egyetem díszdoktora.

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.