Lelkipásztoraink jövőjéért

2019. május 08., címkék: találkozó, jövőkép

Népszerűek a lelkipásztor-képzések a hazai református egyetemeken, egyházunk négy püspöke és felsőoktatási intézményeink rektorai ugyanakkor sok teendőt látnak maguk előtt. Jelentős reform nem várható a lelkészképzésben, finomhangolásra azonban készülhetünk, illetve a lelkésztovábbképzésben is változások várhatók – hangzott el a református egyházvezetők és rektorok találkozóján május 8-án, Budapesten.

Öt református egyházmegye találkozója

2017. október 09., címkék: nagybecskerek, találkozó, békés-bánáti egyházmegye

Nagybecskereken tartották meg szombaton a történelmi Békés-Bánáti Református Egyházmegye utódegyházmegyéinek ötödik találkozóját. Ez volt a vajdasági reformátusok legnagyobb létszámú rendezvénye, amely a reformáció 500. évfordulójának jegyében zajlott.

Együtt a Kárpát-medence református középiskolásai

2016. július 15., címkék: találkozó, tatai református gimnázium, interjú

Tatán tartották a Kárpát-medencei református középiskolák huszonegyedik találkozóját július 3. és 6. között. A programon csaknem negyven magyar református középiskola diákjai és tanárai találkoztak. Illés Dániellel, a Tatai Református Gimnázium igazgatójával beszélgettünk.

Az isteni kegyelem megtartó ereje

2015. október 08., címkék: fekete károly, halász béla, találkozó, békés-bánáti egyházmegye, Fekete Károly

Több mint ezren vettek részt a Trianon előtti Békés-Bánáti Református Egyházmegye területén élő öt egyházmegye gyülekezeteinek III. találkozóján, amelyet Békésen rendeztek meg október 3-án. Az egész napos rendezvényen minden egyházmegye, név szerint Arad, Bánát, Békés, Csongrád és Temes is képviseltette magát. A békési templomban több mint 1200-an hallgatták az istentiszteleteket és vettek részt az egész napos programokon.

Párhuzamosból kereszt

2013. augusztus 12., címkék: sdg, nemzetközi vasutas misszió, találkozó

Míg hazánkban alig két évtizede indult újra a keresztyén vasutas szervezet, addig van olyan ország, ahol több mint száz éve alakultak biblia- és imacsoportok a vasúti dolgozók számára, ezzel is bátorítva őket arra, hogy Istenbe vetett hitüket a hétköznapokban, kollégáik között is megéljék és vállalják. A különböző országok egyesületeit összekötő Nemzetközi Vasutas Misszió háromévente konferenciát szervez, hogy tagjai megismerjék egymást és a helyi szervezetek tevékenységét is. Tíz európai országból, valamint idén először Indiából és Új-Zélandról is érkeztek a találkozóra, melyet Balatonszárszón, a Soli Deo Gloria Református Családi Hotel és Konferenciaközpontban rendeztek meg augusztus első hetében.

„Kríziseken keresztül"

2013. július 03., címkék: tábori lelkész, találkozó, franciaország

Nemzetközi Protestáns Katonai Találkozót tartottak a francia Méjannes-Le-Clap-ben június 20-23 között. Az alkalomra Magyarországról több mint húsz fő érkezett. A konferencia ebben az évben a „kríziseken keresztül" címet viselte.

Főtitkárok találkozója

2013. május 17., címkék: európai egyházak konferenciája (cec), találkozó, meöt, fischl vilmos

Az európai nemzeti tanácsok főtitkárai május 14. és 17. között Helsinkiben tartották éves értekezletüket. A találkozón tizennyolc főtitkár volt jelen. A szervező az Európai Egyházak Konferenciája és a vendéglátó ország, Finnország nemzeti tanácsa volt.

Hivatástudat, küldetéstudat

2013. április 09., címkék: reformátusok lapja, találkozó, lelkészképzés, teológus

A hivatástudatról gondolkoztak együtt az idei teológustalálkozón a Kárpát-medence teológiai hallgatói április 5. és 7. között Pápán. A pápai, révkomáromi, budapesti, debreceni, sárospataki és kolozsvári teológiákról, valamint a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetemről összesen mintegy kilencven teológushallgató vett részt a kétéves kihagyás után újra megszervezett találkozón, ahol előadások és fórumbeszélgetések, a férfi és női lelkészidentitás témáját feszegető műhelyek mellett a szabadidős programokra és a kapcsolatteremtésre is jutott idő.

Hajléktalan ellátás és szakmai műhely a busók földjén

2013. február 26., címkék: mohács, hajléktalanmisszió, találkozó

Baja és Debrecen után harmadik alkalommal Mohácson rendezték meg február közepén a Magyarországi Református Egyház hajléktalanokat ellátó intézményeinek műhelytalálkozóját. Az együttgondolkodásra kellemes környezetben a mohácsi gyülekezet által fenntartott Pándy Kálmán Otthonban került sor.

Második alkalommal ünnepeltek együtt Szatmár reformátusai

2012. október 04., címkék: reformátusok szatmárért, találkozó

Komoly közönségsikernek örvendett a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület Szatmár határok nélkül elnevezésű rendezvénye, amelyet második alkalommal rendeztek meg, ezzel immár hagyományt teremtve.

Mese vagy valóság?

2012. augusztus 27., címkék: csillagpötty, találkozó, hajdúböszörmény, ifi

Akik ott voltak az első hajdúböszörményi Csillagpötty Regionális Református Ifjúsági Találkozón, azoknak bizonyára valóság, akik nem jutottak el a rendezvényre, azok számára mindez csak mese marad. Ám olyan mese, amit érdemes elolvasni.

Életünk kősziklája

2012. augusztus 07., címkék: szirt, szatmári, találkozó, ifjúság, ifi

Jó volt Jézussal közösségben lenni - ezt éreztük a 2011-es tatai Csillagpont után. A fesztiválról hazafele jövet még annyira távolinak tűnt 2013 nyara, a következő hasonló esemény... Kísérőink, lelkészeink már a hazafelé úton felvetették egy regionális rendezvény lehetőségét. Ember tervez, Isten végez - ez a mondás hatványozottan igaz volt az elmúlt bő félévben, amikor is körvonalazódtak egy szatmári ifjúsági tábor eseményei.

Életünk kősziklája

2012. július 24., címkék: találkozó, reformátusok lapja, szatmári

A 2011-es Csillagpont után született meg a Szatmári Ifjú Reformátusok Találkozójának (SZIRT) ötlete. Július végén tartották Fehérgyarmaton a szatmári egyházmegye négy napos ifjúsági rendezvényét.

Dél-Kelet-Európa protestáns arca

2012. június 28., címkék: találkozó, európai protestáns egyházak közössége (geke/cpce)

Ismét Gallneukirchenben tartják éves rendes tanácskozásukat Dél-, Közép- és Kelet-Európa protestáns egyházainak képviselői. Az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) legnagyobb múltra visszatekintő regionális szervezete Svájctól Olaszországon, a Kárpát-medencén át Oroszországig mintegy 30 egyházat tömörít.

A segítők pihenőnapon is segítenek

2012. június 14., címkék: diakónai, találkozó, debrecen, szeretetszolgálat (mrsz)

Országszerte csaknem harmincezer rászorulóról gondoskodik diakóniai intézményeiben a Magyarországi Református Egyház. A szolgálatok munkatársai a mindennapok során idősotthonokban, fogyatékkal élők otthonában, kismamaházban, rehabilitációs otthonban és számos más típusú intézményben látják el a rájuk bízottakat. A szeretetszolgálati munkában nem lehet fél szívvel részt venni, a diakóniai munkatársaknak is rendszeresen szükségük van a lelki felfrissülésre és a kikapcsolódásra, ezért is szervezte meg idén hatodik alkalommal a Szeretetszolgálati Iroda a Református Diakónia Országos Munkatársi Találkozóját.

A hitoktatás kérdéseiről is tárgyaltak

2012. június 11., címkék: katolikus püspöki konferencia (mkpk), ökumené, ökumene, találkozó, Ökumené, evangélikus egyház

Idén másodszor találkoztak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagjai, valamint a református és evangélikus egyházak püspökei. A közös imádsággal megkezdett beszélgetés alkalmával az egyházi vezetők áttekintették egyházuk belső életének és társadalmi szolgálatuknak időszerű kérdéseit.

Önkéntes fórum

2012. május 16., címkék: szeretetszolgálat (mrsz), találkozó, önkéntes fórum

Az önkéntes műhely első találkozója azért is volt nagy jelentőségű, mert ezzel indult útjára az önkéntesek közös koordinációja egyházunkon belül.

Európai Ökumenikus Nemzeti Tanácsok főtitkárainak találkozója

2012. április 25., címkék: skócia, ökumenikus tanács (meöt), találkozó

A nemzeti tanácsok főtitkárai évente egyszer üléseznek, mindig más európai országban. Tavaly Varsóban üléseztek, idén Edinburgh, Skócia volt a házigazda 2012. április 17-20 között. Az egyetemvárosban huszonkét európai ökumenikus nemzeti  tanács főtitkárai voltak jelen, az Európai Egyházak Konferenciája égisze alatt szervezett alkalmon.

Ifjúsági munkások találkozója

2012. március 13., címkék: generális konvent, ifjúsági szervezetek, találkozó

Ötödik alkalommal találkozott a Kárpát-medencei egyházkerületi ifjúsági referenseket és az ifjúsági szervezetek vezetőit tömörítő Generális Konvent Ifjúsági Bizottsága (GeKIB) március 7. és 9. között, ez alkalommal a Felvidéken, Helembában. A tanácskozás résztvevői beszámoltak munkáikról, egyeztettek az év közös témájáról, valamint az együttműködés további lehetőségeiről tanácskoztak.

Nemzetközi ifjúsági találkozó

2012. február 19., címkék: ökumene, találkozó, Ökumené, ifjúság, ökumené

Budapest ad otthont 2012. augusztus 31. és szeptember 2. között a tizedik Genfestnek. A Fokoláre Mozgalom új nemzedéke által szervezett találkozóra tizenkétezer fiatalt várnak az egész világról, Magyarországot négyezren képviselhetik.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.