„A palástnak súlya van”

2019. október 29., címkék: kiállítás, palást

„A lelkipásztori palást egyszerűségében is gyönyörű, mesteri kezek nyomán lehet egyedi, de bármilyen könnyű anyagból készüljön is, mi lelkipásztorok tudjuk: a palástnak súlya van” – fogalmazott október 27-én Fekete Károly Debrecenben, a Kiss Árpádné Veres Katalin munkáit bemutató tárlat megnyitóján. A különleges palástkiállítás január 15-ig látható a debreceni Nagytemplomban.

Ravasz László-emlékkiállítás nyílt

2017. október 28., címkék: ravasz lászló, Ravasz László, kiállítás

„A református egyháznak még ma is adóssága van Ravasz László református püspökkel szemben, de talán még több a magyar szellemi és közéletnek" – fogalmazott Balog Zoltán pénteken Leányfalun. Az emberi erőforrások minisztere a Ravasz László születésének 135. és a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére rendezett kiállítás megnyitóján azt mondta, a református közéletiség része Magyarország politikatörténetének, de általános kultúrtörténetének és szellemi-lelki történetének is, amelyből nemcsak tanulni lehet, de „kötelességünk, hogy a magunk szerény képességeivel ezt folytatni tudjuk".

Kereszt-tűzben

2017. szeptember 21., címkék: kiállítás, keresztyénüldözés

Napjaink egyik aktuális témáját dolgozza fel fotókon, tárgyakon, táblázatokon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kereszt-tűzben –Keresztényüldözés a Közel-Keleten címmel szeptember 19-én megnyílt kiállítása.

Kiállítás nyílt a magyar reformáció történetéről

2017. szeptember 21., címkék: kiállítás, reformáció 500., reformáció 500

A protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, a magyar történelemben betöltött szerepét mutatja be molinókon a Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada című kiállítás, amely szerdán nyílt meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium aulájában.

Szabó Magda emlékére nyílt kiállítás Debrecenben

2017. szeptember 21., címkék: szabó magda, szabo magda, kiállítás

Szabó Magda születésének közelgő századik évfordulója alkalmából emlékkiállítást nyitottak meg szeptember 20-án Debrecenben, a Méliusz Juhász Péter megyei könyvtárban. Az emlékkiállítással megkezdődött az a több hetes programsorozat, amellyel a város köszönti híres szülöttjét, díszpolgárát, a Tiszántúli Református Egyházkerület egykori főgondnokát.

Szabó Magda titkainak nyomában

2017. augusztus 01., címkék: kiállítás, évforduló, szabó magda, szabo magda

Tíz éve, hogy már nincsen közöttünk, mégis különös érzés múlt időben beszélni róla. Századunk és a múlt század magyar irodalmának nagyasszonya, Szabó Magda mintha halhatatlan lenne. A róla szóló életmű-kiállításról csak éppen ő maga hiányzik, az, hogy megjelenjen az ajtóban, és végigkalauzolja a látogatót kedves tárgyai és az őt ábrázoló fotók között, sokat, de mégsem mindent elárulva önmagáról.

Szabó Magda-kiállítás nyílt a PIM-ben

2017. június 21., címkék: kiállítás, évforduló, szabó magda, szabo magda

Szabó Magda író, költő és műfordító születésének közelgő 100. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt Annyi titkom maradt... címmel június 20-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) Budapesten. Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója hangsúlyozta: az alapvetően Szabó Magda szövegeire épülő, interaktív tárlat egy rendkívül gazdag és hosszú életpálya lenyomatát tárja a közönség elé.

Időtlen folyamat

2017. április 28., címkék: jubileum, reformáció, megnyitó, kiállítás, refo500

Ige-idők címmel nyílt meg április 26-án a reformáció emlékévének központi kiállítása Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A protestantizmus elmúlt fél évezredét bemutató tárlatot mi is megtekintettük.

Gulag-vándorkiállítás indul útra a református iskolákba

2016. november 24., címkék: gulág-emlékév, földváryné kiss réka, kiállítás

Az informatív tablókon képekkel, design-tipográfiával, valamint interaktív információs képernyőn ismerhetjük meg elhurcolások magyar református vonatkozásait.

Mozaikok a múltból

2016. október 28., címkék: kiállítás, reformáció 500, reformáció

„A reformáció az élethosszig tartó tanulásról beszél, ez a kiállítás pedig segítséget nyújt, hogy olyan követei lehessünk ezeknek az értékeknek, melyek valóban előre mutatnak” – mondta Hafenscher Károly miniszteri biztos a Protestáns Iskolatörténeti Vándorkiállítás pécsi megnyitóján. A Református Tehetséggondozó Alapítvány szervezésében indult útjára az az interaktív, az interneten is elérhető vándorkiállítás, mely az elmúlt ötszáz év protestáns iskoláinak, tanítóinak és diákjainak történetét mutatja be.

A Németh-Kriza-gyűjteményből nyílt kiállítás Szentendrén

2016. március 31., címkék: németh-kriza-gyűjtemény, balog zoltán, kiállítás

Németh Géza (1933-1995) református lelkész és felesége, Kriza Judit képzőművészeti gyűjteményéből látható válogatás Transzcendencia címmel március 30-tól április 20-ig Szentendrén, a MANK Galériában, ahol több mint félszáz kortárs magyar, keresztyén ihletésű mű tekinthető meg.

Kiállítással köszönti Zugló a jubiláló Bethesdát

2016. január 16., címkék: bethesda, évforduló, kiállítás

A Bethesda 150 éve címmel nyílt kiállítás a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely rendezésében Budapesten, a Stefánia Palotában. A tárlat négy időszakra bontva mutatja be a Bethesda-kórház történetét, az 1866-os indulástól napjainkig, kiemelve a református intézmény életének fontosabb helyszíneit, vezetőit, támogatóit, megemlékezve annak máig élő diakonissza hagyományairól.

A népdal apostola

2014. október 02., címkék: reformátusok lapja, balla péter, kiállítás

A népdaloktól a genfi zsoltárokig címmel nyílt kamarakiállítás Balla Péter népzenekutató halálának harmincadik évfordulóján a Néprajzi Múzeumban szeptember 23-án, a Szakrális Művészetek Hetében. A tárlat népzenei felvételein, kiadványain, gyűjtött néprajzi tárgyain keresztül szeretné megismertetni látogatóival ezt a méltatlanul kevéssé ismert kutatót, egyházzenészt, aki nemcsak kulturális kincseket, ősi dallamokat, hanem életeket is mentett a zsidóüldözés idején.

Oroszok, zsidók, németek

2013. március 06., címkék: zsidó, megnyitó, kiállítás

A szovjet utódállamokból Németországba áttelepülő zsidókról nyílt fotókiállítás a Külügyminisztériumban. Az ünnepélyes megnyitót március 5-én tartották, amelyre a történelmi felekezetek képviselőit is meghívták.

Lajtha László reformátussága

2012. szeptember 11., címkék: budapest-kálvin tér, lajtha lászló, évforduló, kiállítás

Lajtha László százhúsz éve született és jövőre lesz ötven éve, hogy elhunyt. A zeneszerző munkásságáról két kiállítás is nyílik szeptember 15-én, a Szakrális Művészetek Hete rendezvénysorozat keretein belül. A Néprajzi Múzemban "Az igaz hitben végig megmaradjunk..." - népénekkutatás az 1950-es években címmel lesz látható tárlat, míg a budapesti Kálvin téri református templomban Lajtha életének egyházzenei vonatkozásait mutatják be.

A múlt becsületére nevel

2012. március 01., címkék: debreceni református kollégium, református oktatás, kiállítás

Iskolaigazgatók, pedagógusok, idegenvezetők és diákok nézték meg nyílt napon a megújult Debreceni Református Kollégium Múzeumát. A március elsejei nyitás előtt a Múzeum munkatársai megismertették az új kiállítást és a látogatóbarát fejlesztéseket.

Molnár Mária emlékkiállítás újabb helyszíneken

2012. február 13., címkék: kiállítás, molnár mária

Molnár Mária születésének 125. évfordulójára szervezett vándorkiállítás folytatja útját. A tárlat jelenleg Kecskeméten látható, majd február 25-től Cegléd-Nagytemplomi Gyülekezetben.

Molnár Mária kiállítás Kecskeméten is

2012. február 10., címkék: kiállítás, molnár mária, kecskemét

  Molnár Mária életéről és szolgálatáról szóló vándorkiállítás Kecskemétre érkezett, a Református Egyházközség Tóth Endre Gyülekezeti termébe. A misszionáriusnő születésnek 125 évfordulójára szervezett tárlaton az egykori diakonissza életét és szolgálatát mutatják be.

Jazzportrék a református fotóstól

2012. január 26., címkék: reformátusok lapja, kiállítás, zene, fotó

Sok arc tömörül egy kompozícióba az IF kávézó JazZportré című kiállításán. A 111 bakeliten tálalt fotót Kalocsai Richárd, a Reformátusok Lapja és a reformatus.hu fotósa jegyzi, aki a jazz kávézó saját koncertjein kattogtatva örökítette meg a pillanatokat.

Feszty Árpád Kiállítás a Tatai Református Gimnáziumban

2012. január 09., címkék: tatai gimnázium, kiállítás

2012. január 17-én délelőtt 9 óra 45 perckor nyitják meg a Tatai Református Gimnáziumban a Feszty Árpád Kiállítást.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.