„Úgy nézünk Magyarországra, mint a remény forrására” – jótékonysági bált tartottak Debrecenben

2010. február 20., szombat

alt„Megmutatjuk, mit jelent élő közösséghez tartozni” – mondta Bölcskei Gusztáv püspök a III. Református Jótékonysági Bálon február 19-én, pénteken este Debrecenben. A Tiszántúli Református Egyházkerület a megmaradásért küzdő felvidéki Rozsnyói Református Alapiskola megsegítésére rendezett jótékonysági bált.


Bölcskei Gusztáv köszöntőjében arról is szólt, hogy napjainkban hiányzik az élő, eleven közösség, amely egymás mellé ülteti az embereket. A püspök szerint igény van arra, hogy a közösségek meggyógyuljanak, a III. Református Jótékonysági Bállal ezen is szeretnének segíteni. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntőjében kiemelte, „ez a bál különbözik a többi báltól, ugyanis itt mindenkit az a szándék vezérelt, hogy segítsen, itt olyan emberek ülnek, akik megváltották a jegyet a rozsnyói iskoláért.”

Tavaly több mint háromszázan gyűltek össze a II. Református Bálon, hogy a kárpátaljai líceumoknak segíthessenek. „Jó megtapasztalni a támogatást és a felénk hajlást” – mondta Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök, aki beszédében elmondta azt is, hogy „igazán akkor értettük meg, hogy mit jelent a segítségnyújtás, amikor az ukrán állam egyik napról a másikra elvette iskoláinktól a támogatást és mi mégis megmaradtunk. Köszönjük szépen. Hiszem, hogy a közösség, akiknek segítettek, meghálálja ezt, mert vannak, akik őrállóként állnak a Kárpát-medencében."

„Úgy nézünk Magyarországra, mint a remény forrására” – mondta Géresi Róbert. A felvidéki püspök-helyettes arról beszélt, hogy „a magyar reformátusok mindig összetartoztak, és ezt nemcsak május 22-én, hanem a mai napon is nyilvánvalóvá tettük.”

A rozsnyói iskolának évről évre a létfenntartásért kell küzdenie. Az alapító fenntartó egyházközség nem tudja elvégezni az iskola épületének fejlesztési-, illetve karbantartási munkálatait és nem tudja a taneszköz ellátottságot javítani. Beázik a tetőszigetelés, korszerűtlenek az ablakok, elhasználódtak az ajtók, a berendezések, és nincs tornaterem.

A III. Református Jótékonysági Bál bevétele a református szeretetszolgálat Alma Mater programjával jut majd el a felvidéki Rozsnyói Református Alapiskolához.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió