Tisztújítás az evangélikusoknál

2012. január 10., kedd

Az idei év a tisztújítás jegyében telik a Magyarországi Evangélikus Egyházban. Tavasszal a gyülekezeti, majd nyáron az egyházmegyei és egyházkerületi tisztségviselőket, presbitériumokat, ősszel pedig a zsinat tagjait választják meg.

A forgatókönyv szerint 2012. március 30-ig voksolnak elöljáróikra a gyülekezetek. A presbitériumok létszámát – a tisztségviselőket kivéve – huszonöt főben maximalizálták. Ezentúl  nem a közgyűlés, hanem a presbitérium választja a gyülekezet egyházmegyei képviselőit. Az egyházmegyei vezetőket várhatóan júniusban választják meg és iktatják be, egyházkerületi szinten erre szeptemberben kerül sor.

Az evangélikus egyház zsinatának a következő ciklusban hatvanhét tagja lesz, őket októberben választják, hat bizottságban dolgoznak majd. A testület novemberben, az országos presbitérium pedig decemberben tartja alakuló ülését. „Új donság az országos szinten, hogy a tizenhárom tagú országos presbitérium mellett létre jön a három püspökből és négy fel ügyelőből álló országos elnökség, a feladatokat pedig az országos presbitérium és az elnökség megosztja egymás között” – írja az Evangélikus Élet.

Az országos munkaági bizottságok, az intézmények igazgatótanácsainak tagjait és az országos irodaigazgatót 2013-ban választják.           

Forrás: Evangélikus Élet – www.evangelikus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.