Új evangélikus püspököt választottak

2018. március 05., hétfő

Kondor Péter békéscsabai lelkészt választották a Magyarországi Evangélikus Egyház déli egyházkerületének új püspökévé – adha hírül az evangelikus.hu.

Kondor Péter a megválasztása utáni első mondataival megköszönte a bizalmat az egyházkerület gyülekezeteinek, a presbitériumoknak, az egyháztagoknak és a kollégáknak. „Nagy megtiszteltetés, de kihívás ez a szolgálat, hiszen olyan elődök nyomába kell lépnem, akik rendkívül sokat tettek az egyházkerületért. Azt remélem, hogy személyemmel a váltás nem jelent majd nagy változást az egyház életében, hanem inkább egy hangszínváltást. Talán ezután kicsit más hangszerelésben hangoznak majd el ugyanazok az örök gondolatok, amelyekre minden időben szüksége van a mi szívünknek-lelkünknek" – nyilatkozta Kondor Péter.

Kondor Péter 1968-ban született Szegeden. 1992-ben végzett az Evangélikus Teológiai Akadémián, lelkészi szolgálatát 1992-től 1996-ig a nagyszénás–gádorosi társgyülekezetben, 1996–1998 között a szarvas-ótemplomi egyházközségben, 1998-tól 2001-ig a kondorosi egyházközségben végezte, majd 2001 óta a békéscsabai egyházközségben szolgál. 2000 óta a Kelet-Békési Egyházmegye esperese, 2006-tól az evangélikus egyház országos presbitériumának tagja, valamint zsinati tag. 2008 óta a Lelkészi Munkaközösségek Országos Szövetségének elnöke. Több evangélikus intézmény igazgatótanácsi elnöke, valamint a Békéscsabai Evangélikus Szeretetszolgálat vezetője.

A választást Gáncs Péter püspök nyugdíjba vonulása tette szükségessé. A Magyarországi Evangélikus Egyház törvényei szerint a püspökeik megbízatása a lelkészi nyugdíjkorhatárig tart, de nyugdíjba vonulásukról – a korhatár előtti második évtől a korhatár utáni második évig terjedő időszakba eső időpont kiválasztásával – a püspökök maguk döntenek. Gáncs Péter élt ezzel a lehetőségével, püspöki szolgálatát a hatvanhetedik életévének betöltésekor, ez év május 24-én adja át.

Az evangélikusoknál a püspökké választhatóság feltétele legalább tizenöt év lelkészi, ebből legalább öt év gyülekezeti lelkészi szolgálat és a be nem töltött hatvanadik életév. Az egyházkerület közgyűlése a megüresedő szolgálati hely betöltésére négy püspökjelöltet állított: Aradi György budapest-fasori lelkészt, Kondor Péter esperest, Szeverényi János missziói lelkészt és Vető István cinkotai lelkészt. A püspök személyéről – hozzánk hasonlóan – az illetékes egyházkerület egyházközségeinek presbitériumai döntöttek. 

Az egyházkerület szavazatbontó bizottsága szerint a választás érvényes és eredményes volt. panaszt 8 napon belül lehet előterjeszteni, így az eredmény leghamarabb 2018. március 14-én lehet végleges.

Forrás: evangelikus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.