Reformátusok ’56-ban és a megtorlás idején

2016. október 22., szombat

Megjelent a Confessio idei harmadik száma. Az online elérhető folyóirat összeállítással tiszteleg azon reformátusok emléke előtt, akik részt vettek az 1956-os eseményekben vagy a megtorlás áldozatai lettek.

Új információkat tartalmaz az 1956 és a református egyház kapcsolatát bemutató tanulmány Kiss Réka történész tollából, mivel eddig jórészt ismeretlen, publikálatlan egyházi és állami levéltári adatok alapján dolgozta fel a munkája címében megadott témát, illetve előzményeit és utóéletét. A szerkesztők többletinformációt kívánnak nyújtani a határon túli, börtönre és halálra ítélt, református lelkipásztorok életútjának bemutatásával is.

Albert Zsuzsa költő, a Confessio szerkesztőbizottságának tagja, Évtizedek múltán címmel írta meg visszaemlékezéseit. A mostani lapszámban a szerzőnek az '56-os forradalom és szabadságharcot közvetlen megelőző két évéről, valamint a forradalom napjairól és azt követő szűk esztendőről írt visszaemlékezését adják közre. Emellett egy autentikus élménybeszámoló szerkesztett változatát is olvashatják arról, hogyan fogadták be a menekülőket a burgenlandi Felsőőr református gyülekezetében.

Az 1956-os témák mellett – egyebek mellett – a Confessio közli Miklóssy Endre előadását Karácsony Sándorról, Tenke Ábel tanulmányát Brazília föderális közigazgatásáról.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.