Református énekek XV.

2016. december 12., hétfő

Megjelent a Református énekek koncertsorozat idei alkalmának CD-felvétele, valamint DVD-változata. A 15 hanglemezből álló sorozat már 256 orgonakíséretes éneket tartalmaz az énekeskönyvünkből, többszáz fős Kárpát-medencei református kórus, valamint kitűnő szólisták és karnagyok előadásában.

„Egyszerűen gyönyörű" – ezekkel a szavakkal fogalmazta meg véleményét a szünetben egy idős hölgy, amikor munkatársunk arról kérdezett egy kisebb társaságot, hogyan tetszik a Református Énekek koncert-istentisztelet. 

A július 2-án a Művészetek Palotája (MÜPA) Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében közösen énekelt a Debreceni Református Kollégiumi Kántus, a Pasaréti Palló Imre Énekkar, a Psalterium Hungaricum Kórus, a Központi Református Kórus, a Gönci Református Vegyeskar, a Református Esperes Kórus, a Baptista Központi Énekkar, a Karcagi Nagykun Gimnázium Vegyeskara, a Nagykőrösi Arany János Református Gimnázium Kórusa, a Sárospataki Református Kollégium Kórusa, a Székesfehérvári Csomasz Tóth Kálmán Énekkar és Evangélikus Kórus, az Újbátyúi-Bátyúi Református Kórus (Kárpátalja), a Hertelendyfalvai Református Énekkar (Délvidék), valamint a Kassai Magyar Református Gyülekezet Laudate Dominum énekkara. Orgonán közreműködött Finta Gergely.

A CD a koncert 76 percnyi, szerkesztett felvételét tartalmazza (Könyörülj rajtunk, Úr Isten; Hallgasd meg, Uram, kérésem; Ékes dolog dícsérni; Adj békességet, Úr Isten; Magasztallak én téged; Mindenkoron áldom; Küldé az Úr Isten; Vedd el, Úr Isten, rólunk haragodat; Gondviselő jó Atyám vagy; Örvendez, Uram a király; Örülj, szívem; Fölkelt immár a szép hold; Ó népeknek megváltója; Dícsérlek, Uram, tégedet; Hű pásztorunk, vezesd; Uram, bocsássad el).

A DVD teljes hossza 155 perc, ezen a már említett felvételek mellett látható-hallható: Böszörményi Gergely köszöntője, Bagdy Emőke igeolvasása, Berkesi Sándor megemlékezése Gárdonyi Zoltánról, két Gárdonyi Zoltán kórusmű, melyeket Berkesi Sándor vezényel (Az Isten emberének imádsága, Az Úr dicsérete), Halász Béla délvidéki református püspök imája és a áldása, valamint egy-egy fotógaléria a fesztiválról és a MÜPA-koncertről.

Az idei Református Zenei Fesztivál és a Református énekek szervezői a MÜPA-ban 1,4 millió forintot, míg a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje sorozat végén további egymillió forint adományt adhattak át Zán Fábián Sándor püspöknek a kárpátaljai rászorultak megsegítésére.

Részletek: rzf.reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.