Megjelent az online Confessio

2015. április 02., csütörtök

Anyagi problémák miatt átmenetileg szünetel a Confessio papíralapú megjelenése. Addig is, míg egyházunk Zsinata dönt a folyóirat jövőjéről, a szerkesztők az internetre költöztették az idei első számot.

A Zsinati Tanács december 3-i ülésén foglalkozott a Magyarországi Református Egyház idei költségvetésével, s az anyagi források várhatóan jelentős csökkenése miatt számos intézmény, célkitűzés, program támogatását csökkentette vagy felfüggesztette. A döntés értelmében a Confessio idén nem kap közegyházi támogatást, kiadását a Kálvin Kiadó átmenetileg szüneteltetni kényszerül. A lap további sorsáról a Zsinatnak kell döntenie.

A II. világháború után a Magyarországi Református Egyháznak nem volt olyan „kifelé figyelő", társadalmi irányultságú lapja, mint a katolikus Vigilia. A Confessio-t az MRE Zsinata csak 1977-ben, az államhatalommal folytatott hosszas küzdelem után indíthatta el. A negyedévenkénti folyóiratot 1984-ig Bottyán János szerkesztette, majd 2004-ig Tenke Sándor, azóta pedig Csoma Áron a felelős szerkesztője.

„A mi lapunk olyan nyitott és érdeklődő keresztény református értelmiségnek szóló folyóirat, akiket izgatják azok a kérdések, amelyek a világban vannak" – határozza meg Csoma Áron a Confessio profilját. Irodalom és lelkiség mellett a lap kiemelten foglalkozik társadalmi kérdésekkel – kisebbségi és szórványkérdésekkel, a határon túli magyarság, a demokrácia problémáival –, különböző oldalakról körbejárva azokat.

A kezdeti ötezres példányszám a rendszerváltás utáni években egyre csökkent, a lap – hasonlóan más kulturális folyóiratokhoz – az emelkedő ára mellett sem tudja eltartani magát. Az elektronikus médiumok megjelenésével megváltoztak az olvasási, tájékozódási szokások: az ifjú értelmiségi generáció ma már túlnyomórészt a világhálóról szedi le információit és olvasmányait. A Confessio szándékosan nem követi ezeket a trendeket. „Az online környezet elősegíti a gyors tájékozódást és a jól informáltságot, mi viszont összefüggéseket szeretnénk megmutatni, mélyebb gondolkodásra hívni, s ez a Gutenberg-galaxis öröksége" – mondja a felelős szerkesztő.

A mostanáig utolsó papíralapú Confessio 2014. karácsonyára jelent meg. A szerkesztők – addig is, míg a Zsinat döntést hoz a felfüggesztett folyóirat jövőjéről – szeretnék életben tartani a harminckilencedik évfolyamába lépő folyóiratot. Hogy biztosítsák a folytonosságot, ezért úgy döntöttek, hogy önerőből elkészítik és internetes formában elérhetővé teszik a következő két számot. Azonban mind a papíralapú, mind az online folytatásnak meg kell teremteni a szükséges anyagi feltételeit.

„Én az emberi alakban megjelent Istent akartam ábrázolni" – Munkácsy Mihály: A „Golgota" című festményének elemzését is olvashatják a Confessio húsvéti, online számában.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.