Karácsony Sándor, Kodály Zoltán és Németh László szellemisége

2012. április 16., hétfő

Szellemiség, hagyomány, köznevelés címmel tartottak konferenciát április 12-én, csütörtökön a Károli Gáspár Református Egyetem nagykőrösi Tanítóképző Főiskolai Karán.

A rendezők célkitűzése az volt, hogy számot vessenek a Karácsony Sándor, Kodály Zoltán, Németh László által felvázolt – a hagyományon és sajátságos magyar kultúrán alapuló oktatási-nevelési elképzelések sorsával, és megvizsgálják, a jelen oktatási rendszer és annak tágabb értelemben vett társadalmi környezete, milyen módon részesülhetne e pedagógiák értékeiből.

A résztvevők nagy számára tekintettel a munka két szekcióban folyt: a tudományos diákköri tevékenységben legaktívabb tanárok és diákok saját, gyakorlatközpontú pedagógiai meglátásaikat ismertették, vitatták meg műhelyszerű keretek között, míg a plenáris ülés résztvevői igen változatos irányokból tárták fel az elméleti és történeti tanulságokat.

Antal-Lundström Ilona

Antal-Lundström Ilona elméleti áttekintése után Beszprémy Katalin, Berecz András és Lovász Irén az élő hagyomány működtetéséről és annak átadásával kapcsolatos tapasztalatokról beszéltek - érintve a népmese, mesemondás, népi ének és tánc területeit. Takács Zsolt a hagyománypedagógiai alkalmazásának győri kísérletét ismertette, Heltai Miklós pedig Karácsony Sándor pedagógiájának néphagyománnyal kapcsolatos üzenetét tekintette át. A délutáni ülésen Lázár Imre összefoglaló előadását követően a Főiskolai Kar tanárai közül Tarné Pávich Zsuzsanna, Lehoczky Mária Magdolna, Dávid István, Hargita Péter és Szenczi Árpád saját oktatási-kutatási területüket (teológia, hittanoktatás, zenei nevelés, pedagógiatudomány) áttekintve kapcsolódtak be a kodályi-némethi-karácsonyi nevelési eszmény megismertetésébe.

Berecz András

Az igen tartalmas és gazdag konferencia a Széchenyi Terv TÁMOP-4.2.2.B-10/1-2010-0006 pályázatának támogatásával valósult meg, az előadások kitűnő minőségben rögzített videoanyagai a következő hetekben a Főiskola honlapján is megtekinthetőek lesznek.

Váradi Ferenc

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.