Együttműködik az Állami Számvevőszék és a Károli

2019. november 26., kedd

Együttműködési megállapodást kötött az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) november 25-én. A megállapodás célja a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának fejlesztése, az integritás értékeinek, valamint az etikus vezetés terjesztése, az integritás tudatosság megerősítése az egyházi és egyéb nem állami intézményekben.

„Ez az együttműködés az ÁSZ és a Károli-egyetem között segíthet abban, hogy egyrészt láthatóvá váljon az a törekvés, miszerint a közpénzeket és a közvagyont kizárólag etikus módon és nagy szakmai hozzáértéssel szabad és kell kezelni" – fogalmazott Zsengellér József, a Károli rektora. Mint mondta: e tekintetben egyetemünk „jó példával jár elöl szabályzataink szigorú megfogalmazásával és azok folyamatos felülvizsgálatával, belső pénzkezelési folyamataink ellenőrzésével, valamint költségvetésünk takarékos szemléletével".

Domokos László, az ÁSZ elnöke hangsúlyozta: „Ha az egyházi szervezetek pénzügyi gazdálkodása rendezetlen és instabil, akkor előbb-utóbb a társadalmat szolgáló, például karitatív tevékenységük is veszélybe kerülhet, és éppen azokat hozzák nehéz helyzetbe, akiken segíteni akarnak. Öröm számomra, hogy a Magyarországi Református Egyház, illetve a Károli Gáspár Református Egyetem vezetői is így gondolkoznak, és nagy súlyt fektetnek arra, hogy egyházi intézményeik szabályosan és kiegyensúlyozottan gazdálkodjanak."

A megállapodást a két intézmény közös konferenciáján írták alá, ahol bemutatták „Az egyházi intézmények működtetésének etikai alapjai" című kötetet is. A jövőben újabb kézikönyvek készítését, közös szakirányú továbbképzések valamint szakmai konferenciák megvalósítását tervezik. Az együttműködés nem előzmény nélküli: a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának fejlesztése érdekében az ÁSZ 2016-ban megállapodást kötött a Miskolci Egyetemmel, 2017-ben elindította ingyenes etikus közpénzügyi vezetőképző programját, majd 2018-ban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel újította meg együttműködését. Ezzel párhuzamosan a KRE Állam- és Jogtudományi Karának Doktori Iskolája mellett működő Bonhoeffer Műhely azon dolgozik, hogy előmozdítsa azon keresztyén értékek államalkotó szerepének bemutatását az oktatók és hallgatók körében, amelyeken kultúránk nyugszik.

Forrás: aszhirportal.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.