Emelkedett az egyházunknak felajánlott adó 1% összege

2018. szeptember 16., vasárnap

Az adózók mintegy 997 millió forinttal támogatták idén a Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatát, 209 ezren ajánlották személyi jövedelemadójuk 1 %-át „egyszerűen református" célra. Köszönjük!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptemberi tájékoztatása szerint ebben az esztendőben 209.109 adózó ajánlotta fel személyi jövedelemadójának 1 %-át – összesen 996.849.533 forintnyi összeget – a Magyarországi Református Egyház számára.

Az előzetes eredmények alapján a múlt évihez képest 106 millió forinttal nőtt a református egyház részére felajánlott személyi jövedelemadó összege, a felajánlók száma pedig a tavalyival közel azonos szinten maradt (mindössze 1183 fővel csökkent).

Arányaiban hasonló mértékben növekedett a többi történelmi egyháznak felajánlott összeg is, a felajánlók száma viszont eltérően alakult: az evangélikusoknak (2429 fővel) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) felajánlók száma (746 fővel) nőtt, a katolikusoké viszont csökkent (10 ezerrel).

Az egy főre jutó felajánlás átlaga a katolikus és a református egyházak esetében a legalacsonyabb (4746 és 4767 forint), az evangélikus egyház és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség esetében 5 ezer fölött van (5143 és 5256 forint), míg a Mazsihisz esetében 6822 forint.

Változott a rendszer

Az adórendszer jelentős változásokon ment keresztül idén, amelyek az 1 %-os felajánlás rendszerét is érintették.

A NAV idén minden eddiginél több magánszemély adóbevallását készítette el, ezek május 22-én automatikusan érvénybe léptek. Az egyházaknak és civileknek felajánlható 1–1 %-ról viszont az adózóknak kellett rendelkezniük: elektronikusan vagy papíralapon kiegészítve a tervezetet, esetleg külön beadva a rendelkezést.

A másik változás, hogy akik az idei évben valamelyik egyháznak ajánlották 1 %-ukat, azt a döntést az adóhivatal jövőre automatikusan figyelembe veszi.

Egyszerűen református

Az idei felajánlási időszakban azzal szerettük volna felajánlásra buzdítani Önöket, hogy bemutattuk, egyházunk valódi közösségekbe vár mindenkit, melléáll a magányosaknak és a megterhelteknek, segít a gyászban és a függőségből való gyógyulásban is. Köszönjük, hogy támogatják segítő szolgálatunkat.

Kommunikációs Szolgálat

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.