„Jó helyre adja, ha nekünk szánja”

2018. április 26., csütörtök

Ha most felajánlja adója egy százalékát a református egyháznak, többet nem kell nyilatkoznia erről, mert visszavonásig érvényes marad a felajánlása – ez a legfontosabb változás az idei adóbevallásnál. De mire költi a református egyház a támogatásokat? Erre is keressük a választ Bogárdi Szabó István püspökkel, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnökével.

– Miért előnyös a visszavonásig érvényes felajánlás?

– Korábban évente, minden adóbevallásnál kellett nyilatkozni, újra ki kellett tölteni még egy papírt, ez kicsit kényelmetlen volt. Megnehezítette a meggyőzést számunkra, hogy minden évben szerettünk volna emlékeztetni, megszólítani minden potenciális adófelajánlót. Viszont az, aki idén nekünk ajánlja az adója egy százalékát, ezentúl értesítést fog kapni a hatóságtól, hogy visszavonásig a Magyarországi Református Egyházat támogatja.  Innentől csak a bizonytalanokat kell majd meggyőzni. Ez már közelít az Európában ismeretes gyakorlathoz: így van Svájcban, Németországban, Ausztriában és Olaszországban is.

– Logikusnak tűnik ez a lépés. Hiszen bár van, aki egyházat vált, de ez nem jellemző. Viszont civil szervezet talán több is van, amelyet szívesen támogatnánk.

– Nagyon jó a kérdés; rávilágít, hogy különbség van az egy-egy százalékok kezelésénél. Magam is évente töprengek, hogy a civil szervezetek közül melyiket válasszam, mert kilenc alapítványnak vagyok alapítója. Azon viszont még sosem tűnődtem el, hogy az egyházi egy százalékomat a református egyháznak adjam-e.

– Még nem Ön volt a Zsinat lelkészi elnöke, amikor néhány évvel ezelőtt készült egy megosztó református reklám az egyszázalékról, amely a felajánlás nehézségére fókuszált. Emlékszik? Mit szól, hogy egyszerűsödik a folyamat?

– A film kritikusai közé tartoztam, mert ha megszólítjuk az adózókat, akkor talán nem azt kellene megmutatni, hogy könnyen eltévedünk a sokemeletes kafkai kastélyban, a bürokrácia útvesztőiben, hanem azt, hogy mire kérjük a pénzt: hogy jó helyre adja az egy százalékot, aki nekünk szánja. A kifogásom az volt, hogy elvileg ezt a filmet is az egy százalékokból készítettük volna, így azonban sajnáltam rá a pénzt. Inkább mondjuk el az adózóknak, mi az a sok jó, amire költjük a támogatást.

– Mondjuk el! Mire költi a református egyház az egy százalékokat? Tavaly 890 millió forintnyi összeg érkezett.

– Parókiák és templomok felújítására. Tudjuk támogatni a lelkipásztorokat, akik kis gyülekezetekben, nehéz anyagi körülmények között szolgálnak. Támogatjuk az egyház diakóniai, szociális, egészségügyi intézményeit, a Bethesda Gyermekkórházat, a Magyar Református Szeretetszolgálatot, a Csillagpont református ifjúsági találkozót, az egyházkerületek és az egyházmegyék működését. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki nyilatkozik, és támogat bennünket. Tételes költségvetéssel el tudunk számolni a pénzzel.

0066
Személyi jövedelemadónk egy százalékát 2018-ban is felajánlhatjuk a Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatának támogatására. A technikai szám: 0066. Az adóbevallásokat május 22-ig kell leadni. Az egyszázalékos nyilatkozat külön is leadható.

– Aki nem református, azt hogy győzné meg, hogy a református egyházat támogassa az adója egy százalékával?

– Mi mást mondhatnék, hogy azért, mert a református egyház a legjobb? Ennek a tagja vagyok, nagyon szeretem az egyházamat. Ha kívülállóként próbálok magunkra tekinteni, azt látom, hogy nagyon sok olyan tevékenységet végez a református egyház, amely nem kizárólag a reformátusokat érinti. Nem vagyunk exkluzív klub. Mindenkinek segítünk, aki bajban van, nem kérünk egyháztagsági igazolást az ételosztásnál sorban állóktól vagy kórházi kezelésnél. A sokféle tevékenységünk is azt mutatja, hogy nyitott közösség vagyunk, szeretettel várjuk az embereket, erőnk szerint segítünk nekik, és becsületesek vagyunk, nem ígérünk soha senkinek semmivel sem többet, mint amit a magunk erejéből meg tudunk tenni.

Hegedűs Márk, fotó: Kapás Csilla

Az interjú szerkesztett változata megjelenik a Reformátusok Lapja 2018. május 6-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.