Egyetemi vezetők találkozója

2013. június 21., péntek

Protestáns, többségében református egyetemek vezetői gyűltek össze június 12. és 15. között a hollandiai Ede városában. A tanácskozás főként azzal a kihívással foglalkozott, miként lehet a keresztyén jelleget megőrizni – akár missziói bizonyságtétellel is vállalni – egy olyan helyzetben, amikor az egyetemek közötti verseny és az akkreditációs feladatok gyakran abba az irányba terelnék az egyházi egyetemeket, hogy csak a világi elvárásoknak feleljenek meg.

A három hollandiai református egyetem meghívására öt kontinensről több mint húsz egyetemi vezető érkezett a csúcstalálkozóra: a Gouda, Zwolle és Ede városában működő keresztyén intézmények példaadó összefogással képeznek tanítókat, tanárokat, szociális munkásokat, ápolókat, és együtt szervezték e konferenciát is. Közép- és Kelet-Európát a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, Balla Péter képviselte, aki a konferencia egyik áhítatát is tartotta.

„Sokan azt is jelezték, hogy tanáraik még bátrabban képviselhetnék – a tanórákon alig megjelenő – saját véleményüket, benne keresztyén világnézetüket."

Egy amerikai és egy ausztrál egyetemvezető arról tartott előadást, miként lehet egymás intézményét „kritikus barátként" meglátogatni. Erre azért van szükség, hogy az egyetemek tanácsolhassák egymást abban, miként lehet a hitvallás, a keresztyén tartalom terén még bátrabban jelen lenni, megnyilvánulni az intézményen belüliek és kívüliek felé egyaránt. Egy-egy ilyen látogatás nem lép az akkreditáció helyébe, hanem éppen olyan területeken ad bátorítást, amelyekkel az akkreditációs bizottságok alig foglalkoznak: hogyan lehetne még jobban megjeleníteni a legtöbb keresztyén egyetem alapirataiban, missziói hitvallásában általában megfogalmazott keresztyén értékeket, hangsúlyozni a Szentírás fontosságát, megvalósítani a Krisztus-központú munkatársi kapcsolatokat és oktatást. A Károli-egyetem rektora beszámolt arról, hogy tavaly az egyetemre látogatott Richard Gathro washingtoni intézményvezető, aki testvérként, de „kritikus barátként" is elmondhatta tanácsait. A Magyarországi Református Egyház egyeteme idén ünnepli fennállása huszadik évfordulóját, és október közepére egy konferenciát tervez, melyen az egyik fő téma a keresztyén felsőoktatás mai helyzete és továbbhaladási iránya lesz.

A konferencián egy, a három házigazda holland egyetem által készített felmérésről is beszámoltak. Ennek során az elmúlt tizenöt évben végzett diákjaik jelentős részét megkeresték, és arról kérdezték őket, hogy milyen hasznát látják életükben, pályájukon annak, amit az egyetemen tanultak és átéltek, mik voltak a fő értékek, és mit tanácsolnának még az egykori alma maternek. Sokan hálásan emlékeztek meg a keresztyén egyetem közösségi, egymásra odafigyelő légköréről, és azt is jelezték, hogy tanáraik még bátrabban képviselhetnék – a tanórákon alig megjelenő – saját véleményüket, benne keresztyén világnézetüket.

A konferencia résztvevői szerint szükség van arra, hogy a jövőben is tanuljanak egymástól. Bátorították egymást abban is, hogy a protestáns egyházi egyetemek vezetőinek első rendű feladata az intézmény keresztyén jellegének erősítéséről való gondoskodás.

B. P.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.