Diakónia, mint hálaáldozat

2017. június 30., péntek

Főzőkonyhát és fogyatékosok számára nappali ellátást biztosító új épületet építtet önerőből, pályázati forrás nélkül a Magyarországi Református Egyház Baján. A költözésre azért van szükség, mert jelenleg zsúfoltan, a pszichiátriai otthonban működik a konyha és a fogyatékosok nappali ellátása is. A konyhából felszabaduló helyen közösségi tér lesz majd, míg a fogyatékkal élők helyén egy új ellátás, a pszichiátriai szenvedélybetegek nappali ellátása indulhat el. Mindez hálaáldozat Beszterczey András, az MRE Szeretetszolgálati Irodájának vezetője szerint, mert „nekünk még van erőnk, lehetőségünk és tehetségünk ahhoz, hogy egymás gyengeségeit hordozzuk.”

„A szándékunk, hogy a pszichiátriai otthonunkba beékelődő hatszáz fős főzőkonyhánkat új helyre költöztessük, mivel a jelenlegi formájában a konyha életteret vesz el a bentlakóktól” – mondja Bánné Kiss Erzsébet, a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény vezetője.

A konyha jelenleg széttagolja az épületet, nem teszi lehetővé az átjárást, és annyi helyet vesz el, hogy a szobák mellett már nem maradt hely arra, hogy közösségi tereket alakítsanak ki a bentlakók számára. Ha elköltözik a konyha, erre is lesz mód. Emellett a pszichiátriai otthon udvaráról elköltöztetik majd a fogyatékosok nappali ellátását is, az intézményvezető szerint nem volt szakmai szempontból szerencsés, hogy közös területen működött a két ellátási forma.

Nem elszeparálják, támogatják a fogyatékkal élőket

Így tehát a főzőkonyha és a fogyatékosok nappali ellátása költözik új, közös helyre. A telket már megvásárolta a Cédrus, az építkezés is megkezdődött. Külön bejárata lesz a konyhának és a nappali ellátónak is, a két feladat nem zavarja majd egymást – mondja Bánné Kiss Erzsébet. „Szerettem volna hogy ne eldugottan, hanem a városban, könnyen megközelíthető helyen legyen az új épületünk. Fontos ez, hiszen naponta jönnek ide az ellátásra emberek, nekik is fontos, hogy jól megközelíthető helyen legyünk, és az is, hogy ne érezzék, el lennének szeparálva.” A nappali ellátásba enyhén vagy közepesen – főleg szellemi – fogyatékkal élők járnak. Van, aki idős szüleivel él, van, aki egyedül. A Cédrusban hasznos, gyakorlati ismereteket is szereznek az ide járók, amellyel az önállóságukat erősítik: például segítenek nekik, hogy megtanulják, hogy kell feladni egy levelet a postán, vagy éppen hogy kell elkészíteni egy egyszerűbb ételt. Így a Cédrus központjától néhány száz méterre, Baja belvárosának szélén vásároltak meg egy telket. Az onnan már elbontott épület jellegzetes homlokzati elemei visszaköszönnek majd az új épületen is – ígérik a tervezők. A nagyságrendileg 420 millió forintos beruházást teljesen önerőből, saját forrásból valósítja meg az intézményt fenntartó Magyarországi Református Egyház. A tervek szerint 2018 július végéig készül el a beruházó.

Új feladatot is vállal a Cédrus

A Cédrus szolgálati köre hamarosan újabb feladatkörrel is bővül, ugyanis megkapták az engedélyt arra, hogy pszichiátriai nappali ellátást indítsanak. Ezt az új, harminc fős ellátást költöztetik majd a jelenlegi pszichiátriai otthon udvarára, a fogyatékosok nappali ellátásának jelenlegi helyére. „A pszichiátriai szenvedélybetegek nappali ellátása harminc fővel indulhat majd el, reményeink szerint 2018 év végén. Itt olyan pszichiátriai betegekkel foglalkozunk, akik saját otthonukban élnek, képesek és hajlandóak is magukat ellátni, de szükségük van segítségre.” Az intézményvezető hozzáteszi: a nappali ellátásban gondozónők, mentálhigiénés szakemberek segítik majd a hétköznapjaikat. „Nagyon fontos a közösség is, itt pedig közösségben vannak. Fontos, hogy ne érezzék magukat másnak, hogy ne érezzék úgy, hogy el vannak szeparálva. Itt érezhetik, hogy ők is részesei a helyi társadalomnak.”

Hajléktalanoknak, fogyatékkal élőknek, pszichiátriai betegeknek és rászorulóknak is főznek

A Cédrus konyhájában naponta hatszáz adag ebédet főznek a bentlakásos intézmények lakói számára. Így jut étel a pszichiátriai otthonba, az idősek otthonába, a hajléktalan-ellátásba és a népkonyhára is. Emellett van szociális étkeztetése is, ami azt jelenti, hogy szociális alapon, a piaci árnál jóval kedvezőbben juthatnak ebédhez az arra rászoruló emberek. A Cédrus otthonukban élő, de egészségi állapotuk, vagy koruk miatt segítségre szorulóknak is juttat meleg ebédet. Az új konyha modernebb lesz, kisebb helyen is képesek lesznek ugyanazt a mennyiségű ételt megfőzni a dolgozók. „A rendszer nincs kicentizve, így ha szükség lenne tudunk még több adagot készíteni” – mondja az intézményvezető.

Az egyénekre fókuszál a református diakónia

Baján nem csak azt vállalta a református egyház, amikor a város teljes szociális intézményrendszerének működtetését átvette, hogy üzemelteti a rendszert, hanem azt is, hogy fejleszteni is fog– mondja Beszterczey András, az MRE Szeretetszolgálati Irodájának vezetője. Arra a kérdésre, hogy miért önerőből fejleszt a református egyház, az irodavezető azt mondja: mert nincs olyan pályázat, amely valóban azt a célt szolgálná, amit akarnak. Hozzáteszi azt is: az elmúlt évek felelős gazdálkodásának eredményeként most lett elég forrásuk a beruházásra. „Mi nem azért spórolunk, hogy a bankszámlánkra gyűjtsük a pénzt, hanem hogy fejlesszünk, beruházzunk, pályázati önrészt adjunk, vagy mint most, építsünk.” Beszterczey András hozzáteszi: a szeretetszolgálat most már a betervezett projektekhez keres pályázatokat, és nem a projektjeiket igazítják a pályázathoz.

Utóbbi mondatnak a bajai beruházásnál különösen is súlya van: mint kiderült, valójában van egy majdnem megfelelő pályázat, amely a fogyatékos és pszichiátriai bentlakásos intézményeknek szól, az ott lakókat támogatott lakhatás keretében ki kellene vezetni az intézményekből, kisebb-nagyobb felkészítés után egy fogyatékos személyt vagy pszichiátriai beteget egy-két társával együtt egy társasházi lakásban helyeznének el. „Komoly szakmai irány és cél, hogy a nagy létszámú bentlakásos intézményeket át kell alakítani. Ez nemes cél, jól hangzik, szakmailag, etikailag és erkölcsileg is támogatni kell, de hiba csúszott az aktuális pályázatba, mivel EU-s szigorításhoz kellett alkalmazkodni” – fogalmaz az irodavezető. Azt mondja, valamennyi református bentlakásos fogyatékos vagy pszichiátriai otthonban – Őrbottyán, Dunaalmás, Cegléd, Baja – vannak olyan lakók, akik alkalmasak lennének arra, hogy kiköltözzenek az intézményből egy támogatott lakhatásba és viszonylag önálló életet éljenek.  A pályázatban azonban van egy feltétel: aki részt vesz a programban, annak az érintett intézmény minden férőhelyét ki kell váltania és minden lakót el kell helyezni egy másik lakhatási formába - de nem minden itt élőnek ez a megfelelő. „Intézmény centrikussá vált egy program, amely egyén centrikusnak indult, mi ezért nem vagyunk hajlandók pályázni, elcsúszott a szakmai irány, így ezt most nem vállajuk” – summázza Beszterczey András. „Mi azt szeretnénk, hogyha valaki alkalmas rá, akkor élhessen támogatott lakhatásban, de ha valaki nem tud így élni, akkor ne kényszerítsük rá. Számunkra ők a fontosak, az egyének és a személyek, mi őket szolgáljuk." 

Hálából az erőtlenek mellett

Miért vállalják mindezt a feladatot – kérdezzük Bánné Kiss Erzsébettől, a Cédrus intézményvezetőjétől. „A muníciót számunkra a hit adja. Mi nem egy szociális ellátási formát működtetünk, mi nem csak adunk valamit, hanem a hitünkből fakadóan segíthetünk a tőlünk segítséget kérőknek. Mi közösséget alkotunk, és ennek mi magunk is részesei vagyunk és leszünk is a jövőben is, remélem.”

A diakóniában gyökerezik mindez, amit Krisztustól tanultunk – mondja Beszterczey András, az MRE Szeretetszolgálati Irodájának vezetője, indokolva azt, hogy miért vállal szerepet a református egyház a pszichitáriai és a fogyatékkal élők támogatásában. „Ez hálaáldozat, olyan cselekedet, amit mi református keresztyének azért végzünk, mert hálásak vagyunk Istennek azért, hogy nekünk még van erőnk, lehetőségünk és tehetségünk ahhoz, hogy egymás gyengeségeit hordozzuk, és hogy az erőtlenek erőtlenségeiben ott legyünk mellettük.”

Hegedűs Márk, fotó: Kapás Csilla

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.