A skót-magyar közös út újabb állomása

2015. március 18., szerda

„Skócia és a skót teológiai gondolkodás utat talált a magyar reformátusság hagyományának DNS-éhez és része lett annak" – mondta John Chalmers, a Skót Egyház moderátora a Skót Egyház és a Magyarországi Református Egyház közötti megállapodás aláírásának alkalmából.

„Figyelemreméltó testvéri kapcsolat, amit ma ünnepelünk, és ami mellett el is kötelezzük magunkat a jövőre nézve. A magyar diákoknak szóló ösztöndíjprogramot a Skóciai Szabad Egyház (Free Church of Scotland) indította útjára még 1863-ban. Kölcsönös baráti és partneri kapcsolatunk valódi történelmi folytonossága napjaink Skót Egyházában él tovább, amely az 1929-ben a skót egyházak régóta várt újraegyesüléséből született" – méltatta John Chalmers, a Skót Egyház moderátora az egyháza és a Magyarországi Református Egyház (MRE) közötti megállapodást, melynek aláírására március 18-án került sor Budapesten, az MRE Zsinati hivatalában, az Elnökségi Tanács ülésének keretében.

Az ünnepélyes alkalmon Aaron Stevens, a Budapesti Református Skót Misszió lelkésze, mint kifejezte, „mindkét egyház szolgájaként" köszöntette a jelenlévőket, az Elnökségi Tanács tagjait és vendégeit, többek között Ian Alexander lelkészt, a Skót Egyház Világmissziói Bizottságának titkárát és Elizabeth Chalmers-t, a moderátor hitvesét. Elsőként „a közös múlt egy bizonyos részéről készült" dokumentumfilmet, az 1944-ben Auschwitzban elhunyt misszionáriusnő, Jane Haining életéről szóló, Szeretettel Jane című mű egy részletét tekintették meg a résztvevők. A skót református Jane Haining, a tekintélyes Vörösmarty utcai iskola nevelőnője a vészkorszakban sem volt hajlandó hazatérni és kitartott többségében zsidó neveltjei mellett. Egy áruló feljelentése alapján tartóztatta le a Gestapo, majd a haláltáborba deportálták.

A megható filmrészlet után John Chalmers mutatta be a magyar diákoknak szóló skót ösztöndíjprogramot. 1890 és 1914 között közel száz magyar diák tanult Skóciában és tért haza új elképzelésekkel és gondolatokkal feltöltekezve. „Ez pedig azt jelenti, hogy Skócia és a skót teológiai gondolkodás utat talált a magyar reformátusság hagyományának DNS-éhez és része lett annak" – mondta Chalmers. A moderátor kitért a jövőbeni közös tervekre is. A szegényekről és a menekültekről való gondoskodás, a társadalmi igazságosság előmozdítása, a teremtett világ védelme szerepel a célok között – hangzott el.

„E megállapodás nemcsak szimbolikus aktus, visszaemlékezés, hanem egyúttal közös útjaink keresése is. Köszönjük, hogy a Skót Egyház testvéri szeretettel fordul hozzánk, hogy ezt elmélyítsük" – mondta beszédében Szabó István püspök, a Zsinat újonnan megválasztott lelkészi elnöke, hozzátéve, hogy „kicsit szégyelljük magunkat, hogy a Skót Egyháztól mindig kaptunk, és most többet akarunk adni a szíves vendéglátáson kívül, remélem, hogy ez a memorandum megerősít minket ebben". A skótokat és a magyarokat övező sztereotípiák derűs megemlítésekor Szabó István kiemelte: „Minden magyar ember egy külön királyság, királynak tartjuk magunkat, de van egy olyan királyság, amiért a magyarok le tudnak mondani a saját királyságukról, és ez Krisztus királysága".

A megállapodás aláírása után a magyar és a skót résztvevők saját anyanyelvükön énekelték el a 264. dicséretet (Áldjad, én lelkem, a dicsőség erős királyát). Az esemény végén Szabó István püspök Kálvin János Institutio című művének új magyar fordítását ajándékozta a skót moderátornak. John Chalmers is készült ajándékkal: egy betlehemi palesztin keresztény közösség által készített üveggalambot nyújtott át a Zsinat lelkészi elnökének. Az üvegdísz különlegessége, hogy a bombatámadások során keletkezett üvegcserepeket használták fel hozzá. „Az egyház feladata az is, hogy észrevegye a szépséget a széttöredezettségben, az összetört életekben. Imádkozom, hogy mindkét egyházban így legyen" – mondta zárszóként John Chalmers.

John Chalmers 2014 májusa óta a Skót Egyház moderátora. Kinevezése előtt már zsinati tanácsosként szolgált. Tanulmányait a Strathclyde-i Egyetem vegyészmérnöki karán kezdte, majd átjelentkezett a Glasgow-i Egyetemre, ahol hittudományt tanult. Lelkészként szolgált a nyugat-dunbartonshire-i Renton Trinity gyülekezetében. 1986 és 1995 között a Palmerston Place Church lelkipásztora volt Edinburgh-ban. Hosszú évek óta támogatja a skót Enable szervezet munkáját, valamint 20 évig tagja volt a hallássérülteknek fenntartott állami iskola, a Donaldson's School bizottságának. Az MRE Zsinata XIII. ciklusának 15. ülése 2014. november 12-13-án az ő áhítatával kezdődött.

reformatus.hu
Fotó: Varga Gábor Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.