Megválasztották a Skót Egyház 2018. évi Zsinatának moderátor-jelöltjét

2017. október 09., hétfő

A Skót Egyház Moderátor-jelölő Bizottsága a mai napon jelentette be, hogy Susan Brownt, a skót felföldi Dornoch Katedrális lelkészét jelöli a 2018. évi Zsinat moderátorává. A moderátort hivatalosan a jövő évi zsinaton iktatják be.

Susan Brown előtt nem ismeretlen a Magyarországi Református Egyház (MRE) és a Kárpát-medencei református közösség élete sem. Több alkalommal tett látogatást Budapesten és Debrecenben, legutóbb a Magyarországi Református Egyház és a Skót Egyház közös gyülekezeteként ismert Skót Misszió alapításának 175. évfordulója alkalmából tartott ünnepségsorozaton, illetve az MRE januári, Debrecenben megtartott reformációi ünnepségen, az MRE partneregyháza, a Skót Egyház képviseletében. De a határontúli református közösséget is ismeri, 2015 januárjában tagja volt a Református Egyházak Világközösség (REV) európai vezetőtestületének szervezésében annak a nemzetközi delegációnak, mely szolidaritási látogatást tett Kárpátalján. Azóta dornochi gyülekezete és a kárpátaljai bátyúi református gyülekezet között testvérkapcsolat is létesült. De idén július 4-én jelen volt a Romániai Református és a Romániai Evangélikus- Luteránus Egyházak Zsinatainak közös lelkészszentelő közgyűlésén is Kolozsváron. 

A következőkben a Skót Egyház Life and Work című újságjában megjelent cikkéből közlünk részletet:

Mélyen meghatotta és nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a Skót Egyház moderátorának jelölték. „Talán ez lelkészi szolgálatom csúcspontja. Hatalmas felelősség, hatalmas öröm és hihetetlenül nagy alázatosságra int, hogy mások méltónak találtak ennek a tiszteletre méltó zsinati közösségnek a vezetésére” – mondja Susan Brown. „A moderátorság nem arról szól, hogy én mit tudok tenni, hanem hogy Isten mit akar cselekedni. Tudatában vagyok annak, hogy ez egyszerre nagy kiváltság és felelősség, amit csak Isten vezetésével tudok vállalni.”

Susan Brown Penicuik városában született, édesapja bányászként dolgozott. A család nem volt igazán vallásos, de Susan Brown és húgai rendszeresen jártak gyermekistentiszteletre a helyi gyülekezetbe. Tizenöt éves korában kapta elhívását a lelkészi szolgálata, majd teológiai tanulmányait az Edinburgh-i New College-ban végezte. 13 évig szolgálat a Black Isle félszigeten Killearnan városában, majd a Dornoch-i Katedrálisban folytatta lelkészi szolgálatát, ahol az egykori, szintén moderátor Dr. James Simpsont követte a szószéken. Legalább kétezerszer került neve a címlapokra: amikor Madonnat és Guy Ritchiet eskette, majd amikor gyermeküket megkeresztelte. A nemzetközi média akkor figyelt fel rá, amikor tavaly áhítatokat írt a Dornoch-i Királyi golfpálya mind a tizennyolc szakaszához.

32 évnyi gyülekezeti szolgálat után úgy érzi, még mindig büszkeség tölti el a hivatásával kapcsolatban: „Isten azon furcsa teremtényeinek egyike vagyok, akik az iskola befejezése után rögtön szolgálatot vállaltak. Valóban élveztem a szolgálatot, ezt nagy megtiszteltetésnek és felelősségnek tekintem. A legsebezhetőbb és legörömtelibb pillanataikban találkozhatsz az emberekkel.” Susan Brown az első női lelkészként szolgált Ross és Sutherland Skót Egyházmegyékben, majd mindkettő vezetőjévé választották.

Moderátori éve egybe esik majd a nők lelkésszé szentelésének 50. évfordulójával a Skót Egyházban: „Különlegesen szerencsésnek élem meg, hogy voltak olyanok, akik kitaposták az utat, hogy az olyanok, mint én most járhassunk azon az ösvényen. Nem sértek meg senkit, ha azt mondom, hogy lelkész vagyok és történetesen nő is" – mondja moderátor-jelölt, aki 36 éve él házasságban szintén lelkész férjével.

Gyülekezeti szolgálata mellett, Susan Brown társelnöke a Skót Egyház Ökumenikus Bizottságának és a Világmissziós Tanácsának is, egyben II. Erzsébet angol királynő egyik skóciai lelkésze. Elmondása szerint a természet iránti szeretetével járul majd hozzá moderátorságához, moderátori évének témájaként is az „együtt járni az emberekkel” címet választotta: „Amikor valakivel együtt járod az utat, akkor figyelmesen hallgatsz és történeteket osztotok meg egymással. Ez gyakran még mélyebb beszélgetésre ad lehetőséget, mint amikor egymással szemben ültök.”

„Tudatosan időt találni, arra hogy közösségeinkben járjunk, és imádkozzunk, ahogy haladunk, beszélgetni azokkal, akikkel az út során találkozunk, és meghallgatni a barátok és a hozzánk hasonló idegenek történeteit. Ez jelenti nekem, Jézus lábnyomát követni" – fogalmaz Susan Brown. Úgy nyilatkozott, választását megerősítették azok a tapasztalatok, amikor öngyilkosság miatt családtagot elveszítő gyászolókat vigasztalt: „Arra akarom bátorítani az embereket, hogy jöjjenek ki a szabadba, mert ez talán a legnehezebb dolog, amikor depresszióba esünk, de ez igenis gyógyító hatással bír.”

Moderátori éve egybe esik az első világháború végének 100 éves évfordulójával is, valamint a Fiatalok Skót Évével. „Visszatekintve erre az évfordulóra, engednünk kell, hogy a múlt emlékeztessen bennünket arra a nagy árra, amit a háború megkövetel és tanulnunk is kell azoknak a fiatal férfiaknak és nőknek a tapasztalataiból, akik a súlyos árat megfizették. Az a tény, hogy a 2018-as év egyben a fiatalok éve is, egy szívbemarkolóan erős emlékeztető a múlt, a jelen és a jövő kapcsolatának."

Külügyi iroda

Forrás: Life and Work

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.