Az együttműködés lelkületével

2016. június 25., szombat

A hagyományosan eltökélt európapárti Skót Egyház (CoS) vezetőit sokkolta a brit referendum eredménye. A moderátor személyes levélben fordult a testvéregyházak vezetőihez, és szolidaritásra buzdított, hitet téve a közösség mellett.

„A skóciai keresztyén család tagjaként megtartjuk egységünket Európában és világszerte élő testvéreinkkel. Ezen túl továbbra is elkötelezettek maradunk az európai egyházakkal való kétoldalú együttműködésben és az ökumenikus szervezetekben. Barátságunkat fenntartva keressük a közös felelősségvállalást a világ nagy kihívásaiban, beleértve a menekültkrízist és bevándorlást, aminek kapcsán az egyházak közösen vezető szerepet vállaltak a háborúk és katasztrófák elől menekülő emberek támogatásában új hazájukban" –  áll Russell Barr moderátor levelében.

Russel Barr, a Skót Egyház moderátorának imádsága a BREXIT után:
Kegyelmes Istenünk, bízva abban, hogy töretlenül gondot viselsz rólunk és egész teremtett világodról, imádságban hozzuk eléd országunkat és a benne lakókat.
Hálát adunk azért, hogy életünk megváltozott és folytonosan változó körülményei között is mindig velünk vagy, Lelked körülvesz és bennünk él.
Miután Nagy-Britannia az Európai Unióból való kilépés mellett döntött, egyesek izgalommal tekintenek az előttünk álló kihívásokra és lehetőségekre, mások félnek a döntés következményeitől.
Egyesek örülnek az eredmények és helyesnek vélik azt, másokat a csalódottság és sebezhetőség érzése szorongat.
Hallgasd meg imánkat azokért, akik részesei lesznek a soron következő tárgyalásoknak, emberekért, akiknek nemzetünk és az egész kontinens politikai és gazdasági életét meghatározó súlyos döntéseket kell hozniuk.
Add nekik a bölcsesség és együttérzés ajándékát, elkötelezettséget arra, hogy minden ember javát keressék, vágyat arra, hogy védelmezzék a gyenge és elesett embereket.
Szabadíts meg minket a keserűségtől és vádaskodástól. Mindenben add nekünk a józanság lelkét, hogy elfogadjuk azt, amit nem tudunk megváltoztatni; bátorságot ahhoz, hogy megváltoztassuk azt, amire hatalmunk van és bölcsességet, hogy különbséget tudjunk tenni a kettő között. Jézus Krisztusért, a mi Urunkért. Ámen

A Skót Egyház nevében Richard Frazer lelkész, a Zsinat Egyház és Társadalom Bizottságának elnöke is nyilatkozatot adott ki, amelyben a Skócia jövőjét is kérdésesnek nevezte az Egyesült Királyságban, amelyik „egy elkeseredett és megosztó kampányt követően úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból. Azt gondolom, hogy ezt a döntést sokan meg fogják bánni később. A Skót Egyház az elmúlt húsz évben következetesen kiállt az uniós tagság mellett. De ez az Egyesült Királyságban élő emberek demokratikus döntése, amit tiszteletben kell tartanunk. Skóciában az emberek többsége másként szavazott és ez óhatatlanul kérdéseket vet fel Skócia jövője kapcsán az Egyesült Királyságban. De ez a holnap kérdése.

Az egyház természetes irányultsága nemzetközi, mert keresztyén hitünk nem ismer határokat, hanem a világot és a népeket egy közösségként látja. A világra szóló közösség tagjai vagyunk, és felelősséggel tartozunk egymásért és az egész teremtett világért. Az elmúlt években egyre világosabbá vált nemzetközi felelősségvállalásunk sürgető szüksége, különösen a globális szegénység, a környezetrombolás és a menekültkrízis indít arra, hogy együttműködésben keressünk nemzetközi válaszokat.

Olybá tűnik, hogy a szavazás a nemzetközi együttműködés lelkületének elutasítása is egyben, azok pedig, akik a kilépés mellett kampányoltak, alig foglalkoztak azokkal a kérdésekkel, melyek a Skót Egyház számára döntő fontosságúak. De a legkevesebb, amit mondhatunk, hogy ez a döntés aligha értelmezhető a szolidaritás jeleként olyan országok felé, mint mondjuk Görögország, amelyik annyi megpróbáltatást él meg gazdaságilag, illetve azáltal, hogy oroszlánrészt vállal a menekültkrízis kezelésében.

Ebben a helyzetben sem feledhetjük el, hogy akik tegnap a szomszédaink voltak, ma is azok. És a felebarát nem csak az, aki a közvetlen szomszédságunkban él, hanem bibliai értelemben mindenki, aki szükséget szenved. Az Egyház és Társadalom Bizottság nemrégiben tartott ülésén a skót egyházak menekültügyi programjának koordinátora számolt be libanoni útjáról, ahol a lakósság negyede szíriai menekült. Ők is a felebarátaink.

Az Egyesült Királyság nagy horderejű döntést hozott, de azt nem értelmezhetjük úgy, mintha egy hidat nyitottunk volna fel. Európa és a világ polgárai vagyunk – jövőnk pedig, ahogy másoké is, azon áll vagy bukik, hogy együttműködünk-e másokkal.

Itthon egyházként ki kell vennünk a részünket, másokkal közösen, az újabb megosztottság okozta sebek gyógyításában, és támogatni a nagyvonalúság lelkületét politikusok között és velük szemben.”

Külügyi Iroda

Forrás: www.churchofscotland.org.uk

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.