Hitben és szeretetben gazdagok

2019. július 16., kedd

Újabb sikeres családi napot szervezett az Erdélyi Református Nőszövetség Bonyhán. Július 13-án, az előző öt évhez hasonlóan, újra benépesült a Bethlen-kastély parkja, az öreg fák alatt zsoltár csendült, és közel kétezren részesültek az úrvacsorai közösségben.

A rendezvény idén is úrvacsorás istentisztelettel indult, amelyen Kató Béla püspök hirdette az igét, majd többféle program várta a résztvevőket. A legkisebbek a gyerekfoglalkozásokon szórakozhattak, az ifjak külön sátorban gyűltek össze, az egyházmegyék csapatai vetélkedőn vettek részt, Lengyelné Püsök Sarolta az egységről tartott előadást, a templomban Meister Éva színművész Kocsis István Árva Bethlen Kata című monodrámáját mutatta be, emellett imaösvény, zsoltáréneklés, kézműves vásár, majd a Sófár együttes koncertje gazdagította a programkínálatot.

Krisztusban együtt

Az ünnepi istentiszteleten Kató Béla püspök hirdette az igét. A híveket, közösségeket vagy akár családtagokat is egymástól elválasztó falakról beszélt, amelyek láthatatlan szilárdságukkal is képesek szétszakítani, megfertőzni legszebb kapcsolatainkat. „Ezek a falak Jézus Krisztusban omolhatnak le. Az egység csak ott valósulhat meg, ahol Krisztusban vannak együtt az emberek" – jelentette ki a püspök, és rámutatott, hogy a gondokat csak keresztyén légkörben lehet megoldani. Az anyósok, menyek és vők családban betöltött szerepét hangsúlyozta, megemlítve a rengeteg megromlott kapcsolatot. „Amikor az egész világ problémáját szeretnénk megoldani, a legszűkebb körökben kell kezdeni. Elengedhetetlen, hogy az Úr Jézust beengedjük családunkba, hiszen csak békében, egységben lehet növekedni és fejlődni" – hangzott el.

Borsos Melinda, az Erdélyi Református Nőszövetség elnöke köszöntőbeszédében otthonnak nevezte a Bethlen-kastélyt, ahova évente visszatérhet a közösség feltöltődni Isten közelségében. „Sokszínűségünk ellenére közösségbe kovácsolnak minket közös értékeink: az Istenbe vetett hitünk, anyanyelvünk, történelmünk. A bonyhai kastélynap eszköz a Nőszövetség kezében, amellyel egy közösséget szándékszik egységbe kovácsolni. Nemcsak a falakra, hanem felfele tekintünk. A kastély romos falait látva összeszorul a szívünk, de az épületnek jövője van. Időbe telik a munkálatok elkezdése, de Erdélyi Református Egyházkerületünk a magyar kormány támogatásával elvégzi. A felújított kastély azonban nem lesz otthon közösség nélkül. Ezért törekedjünk annak megteremtésére" – jelentette ki az elnöknő.

Az egység a közösséget jelenti

Tatár Anna Julianna szervező, nőszövetségi titkár az eseményről elmondta: „Itt látjuk meg igazán, hogy a munkánk nem volt eredménytelen. Nagyon jó együtt imádkozni, igét hallgatni, úrvacsorázni, különösen jó érzés, amely a következő évig elkísér. Azt gondoltuk, kisebb lesz az érdeklődés az előző évekhez képest, de láthatóan nagyon nagy létszámban vannak jelen az asszonyok, családok, és ez örömmel tölt el."

Az idei bonyhai családi nap mottója a Magyar Református Egyház egységünnepléséhez igazodik: „Szent Atyám, tartsd meg őket a te nevedben, akiket nekem adtál, hogy egyek legyenek, mint mi." (Jn 17,11b) Borsos Melinda ezzel kapcsolatban kifejtette: „Az egység számunkra a közösséget jelenti. Ha a mindennapi cselekedetekre fordítanám le, a kastélynap megszervezése is jó példa – egységben és közösségben történik. Nemcsak a Nőszövetség szervezi, az egyházkerület vezetői is támogatnak, segítenek, a Presbiteri Szövetség is beszáll akár fizikai munkával, mozgósítással, az IKE fiataljai saját programot hoznak, a Keresztény Oktatásért és Erkölcsi Nevelésért (KOEN) Alapítvány munkatársai gyerekprogramot szerveznek, de jelen van a helyi gyülekezet is, rengeteget segítenek. Mindenkinek van valamilyen apró feladata, legyen akár székelyföldi, kalotaszegi, Maros menti az illető. Számunkra ezt is jelenti az egység: próbálunk egy olyan közösséget létrehozni, amelyben mindenki szolgálhat."

„Programok megvalósítására, egyházi, kulturális, lelki rendezvényekre, képzésekre szeretnénk használni a megújuló kastélyt – mondta el Borsos Melinda a kastély jövőjét illetően. – Itt lesz a Nőszövetség hivatalos székhelye is. Egy kis múzeumi rész emléket állít majd Bethlen Katának és a Bethlen családnak. A magyar kormány támogatásának köszönhetően az anyagi fedezet már megvan, az egyházkerület el is kezdte a felújítási folyamatot, jelenleg az adminisztratív lépéseknél, tervezésnél, engedélyeztetéseknél tartunk. A kastély épülete nem alkalmas szállás kialakítására, ezért egy szállodát terveztünk mellé." A kastélypark is új köntösben fog pompázni, emellett szabadtéri amfiteátrum is lesz, és a hitépítő, hagyományőrző, kulturális, kapcsolaterősítő programok minden generációt megszólítanak majd.

forrás: reformatus.ro

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.