Adománygyűjtés az iskolákért

2018. november 19., hétfő

Idén is gyűjtést szervez a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap a határon túli magyar anyanyelvű oktatás megsegítésére. A református iskolák diákjai által gyűjtött adományokat többek között óvodák és iskolák indítására, fenntartására, valamint bibliák ajándékozására fordítják.

„2017-ben 110-nél több református köznevelési intézmény kapcsolódott be a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap adománygyűjtésébe. A tanulók és pedagógusok 17 107 077 forint összegű adományt gyűjtöttek, a Magyar Református Egyház 11 millió forint összeggel egészítette ki az alapot, a Magyar Bibliatársulat pedig mintegy 750 ezer forint összegben támogatta a Bibliaprogramot, revideált újfordítású teljes bibliák eljuttatását a határainkon kívüli református középiskolák 9. évfolyamos tanulóinak" – tájékoztatta honlapunkat Ábrám Tibor tiszáninneni főgondnok, a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap adománygyűjtésének koordinátora.

A Generális Konvent elnökségének köszönetét tolmácsolva a főgondnok elmondta, hogy a testület hálaadással köszöni meg a Kárpát-medence református intézményeinek elkötelezettségét és az adománygyűjtésben is megmutatkozó testvéri szolidaritását a külhoni intézményekkel, azok tanulóival és nevelőivel.

Az adománygyűjtés koordinátora felhívta a figyelmet, hogy a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap a Generális Konvent elnökségeinek támogatásával 2018-ban is adománygyűjtést hirdet a Kárpát-medence református intézményeiben, amelyhez csatlakozhatnak magánszemélyek, más intézmények és szervezetek is. A csatlakozás lehetőségéről itt kérhető tájékoztatás.

A 2018. évi adománygyűjtés hat kiemelt projekt támogatását szolgálja, amelyek a külhoni egyházkerületekben fontos támogatást jelentenek intézményeik működtetésében, a gyermek- és ifjúsági munka eredményességében. Ezen kívül az alap támogatja a Bibliaprogramot – a külhoni középiskolák 9. évfolyamán tanulók újfordítású teljes bibliával történő megajándékozását –, a református általános iskolák és a református középiskolák találkozóját, valamint a Kárpát-medencei református tanévnyitó szervezését. „Ezért tehát, míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben" – idézi Ábrám Tibor a galatákhoz írt levél 6. részének 10. versét.

Kiemelt projektek idén:
- nyári gyermek és ifjúsági táborok támogatása (Szabadka, Délvidék)
- induló szakács szakképzéshez tankonyha felszerelése (Nagyenyed, Erdély)
- református alapiskola homlokzati nyílászárócsere (Érsekkéty, Felvidék)
- református óvoda játszóterének kialakítása (Szolyva, Kárpátalja)
- Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium általános iskolai osztályok tantermeinek informatikai eszközökkel történő felszerelése (Nagyvárad, Királyhágómellék)
- nyári gyermek és ifjúsági táborok támogatása (Horvátország)

A letölthető dokumentumok között összeállítás olvasható az előző évben gyűjtött adományok felhasználásáról, valamint megtalálhatók azok a dokumentumok, amelyek az idei adománygyűjtés előkészítésében, lefolytatásában és az adományok beküldésben az intézmények számára hasznosak lehetnek.

A Kárpát-medence református iskoláinak tanárai és diákjai 2010 óta minden év végén adománygyűjtést szerveznek. A Kárpát-medencei Református Oktatási Alap céljaira befolyt összeg rendeltetése, hogy segítséget nyújtson nehéz helyzetben lévő, Magyarország határain kívül működő református oktatási/nevelési intézményeknek, illetve segítse ilyen intézmények elindítását.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.