Rekordösszegű támogatás gyűlt össze a damaszkuszi keresztyén iskolának

2020. február 17., hétfő

A magyar református oktatási intézmények diákjai és pedagógusai minden eddiginél több, közel 20,3 millió forintot gyűjtöttek össze a Kárpát-medencei Református Oktatási Alapba. Az év végi jótékonysági akción összegyűlt adományokból és a Generális Konvent támogatásából megújulhat szíriai testvéregyházunk damaszkuszi általános iskolája.

Száztíz magyarországi és határon túli református oktatási intézmény, valamint több magánszemély és vállalkozó is csatlakozott a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap tizedik, jubileumi felhívásához, közel húszmillió-háromszázezer forintnyi pénzadományt gyűjtve össze. A Generális Konvent elnöksége a Magyar Református Egyház költségvetéséből megkétszerezte ezt az összeget, így több mint negyvenmillió forinttal gazdálkodhat idén az oktatási intézményeket segítő református szolidaritási alap.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, egy évtized alatt pedagógusaink és diákjaink több mint százharminchárommillió forintot gyűjtöttek össze, ami hozzájárult az ukrán állami támogatás nélkül működő kárpátaljai líceumok életben tartásához, amiből sikerült szerte a Kárpát-medencében bővíteni a nyelvhatáron megtartó erőt jelentő református intézményhálózatot, valamint tízezer diáknak kezébe adni a Bibliát. Először tavaly lépte át a húszmillió forintot az összegyűjtött adomány, akkor még csak néhány ezer forinttal. Mindezért oktatási intézményeink úgy adtak hálát, hogy tavaly decemberben náluk is nagyobb szükségben lévőkért mozdultak meg.

Ezúttal közel-keleti testvéreinkkel tehetünk jót

Összeszedtük a tízéves Kárpát-medencei Református Oktatási Alap eredményeit.

A 2019-es gyűjtés kiemelt céljaként a Generális Konvent elnöksége a Szíriai Örmény Református Egyház által működtetett Damaszkuszi Keresztyén Általános Iskola felújítását és működési feltételeinek jobbítását tűzte ki. Közel-keleti testvéregyházunk többi oktatási intézményéz hasonlóan ez is megsínylette a háborút, többször is találat érte, súlyosan megrongálva a tetőszerkezetet. Az épület vizesblokkja is megélt már jobb napokat, ahogy a szomszédos számítástechnika-terem is felér egy időutazással: a géppark az ezredfordulós időket idézi. Mindkettő felújítása szerepel a fejlesztési terveik között, ahogy a tantermek berendezését, valamint fűtését is szeretnék modernizálni.

A Generális Konvent február 13-i döntése értelmében minderre végül mintegy harmincegy és fél millió forintot költhetnek az Oktatási Alapból. Emellett Kárpát-medencei református oktatási rendezvényekre, Bibliaprogramra valamint délvidéki református nyári gyerektáborokra is jut idén támogatás.

Iskolát kértek karácsonyra
Felújításra szoruló tető alatt, leharcolt osztálytermekben, korszerűtlen fűtés mellett várták a karácsonyt örmény testvéregyházunk damaszkuszi iskolájának diákjai és tanárai. Pedig az oktatás kulcsfontosságú a különböző népcsoportok és vallások békés együttéléséhez a Közel-Keleten. Helyszíni riportunkból megismerhetik a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap legutóbbi adománygyűjtésének kezdeményezettjét.

Feke György

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.