Fagyizáskor gondoljunk a szíriai gyerekekre!

2018. június 17., vasárnap

Június végéig még támogathatjuk – akár egy fagyi árával is – a háborús körülmények között élő gyerekeket. Adományaikkal a szíriai református egyházak vasárnapi iskolai programját segíti a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ).

Itt a jó idő, a nagy melegben jól esik a hideg fagylalt. Juhász Márton, az MRSZ ügyvezető igazgatója – csatlakozva Bogárdi Szabó István püspök korábbi felhívásához – azt kéri: fagyizás közben gondoljunk a hét éve tartó szíriai konfliktus árnyékában élő gyerekekre, egy-egy gombóc árával támogassuk az őket segítő vasárnapi iskolai programot.

Szíriában hét éve robbant ki – a később nemzetközi konfliktusba torkollott – polgárháború, amelynek tartós megoldására a mai napig nincs kilátás. Ez alatt az idő alatt felcseperedett egy egész generáció, amelyik nem ismer mást, csak az állandó háborús félelmet, feszültséget, erőszakot. Ezért a szíriai fiatalok számára különösen is fontosak az olyan helyek, mint az ottani református gyülekezetek vasárnapi iskolái, ahol biztonságban együtt lehetnek kortársaikkal.

A vasárnapi iskolákban korosztályok szerint bontott csoportokban zajlanak a foglalkozások: míg a kisebbek bibliai történeteket hallgatnak és tanulnak, addig a nagyobbak filmet néznek vagy Bibliát olvasnak. Emellett közösen játszanak és kézműveskednek, és sokuknak az itt kapott étel jelenti az aznapi egyetlen étkezést. A rossz közbiztonság miatt sokszor a gyülekezetek szállítják a gyerekeket a program helyszínének otthont adó templomokba, illetve annak végeztével otthonaikba.

Fél évvel ezelőtt Juhász Márton – egyházunk nyolcfős küldöttségével – személyesen is meglátogatott néhány szíriai vasárnapi iskolát, a Magyar Református Szeretetszolgálat akkor indította el adománygyűjtését. Azt tűzték ki célul, hogy 5 millió forinttal támogassuk a programot és közel-keleti partneregyházaink szolgálatát.

„Ha másért nem, akkor azért kell segítenünk, mert mi, magyarok három évtizede békében élhetünk. A közel-keleti keresztyének támogatása lehet a hálánk kifejezése” – fogalmazott néhány hete Bogárdi Szabó István püspök. A Zsinat lelkészi elnöke a vele készült interjúnkban felvetette: ha gyülekezeti tagjaink egy-egy hétvégi fagyizás árát felajánlanák erre a célra, akkor viszonylag kis áldozattal a kitűzött összeg többszöröse is összegyűlhetne.

Több ezer gombóc ára még hiányzik a szíriai vasárnapi iskolai program támogatásához. Segítsen Ön is a következő két hétben! Az adományozás részleteiről a jobbadni.hu/adomany oldalon tájékozódhat.

Ilyen helyzetekben azonban sokszor nemcsak a kézzel fogható, anyagi támogatásra van szükség, hanem arra is, hogy a helyiek érezzék, közösséget vállalunk velük: az emberekkel, a szervezetekkel, az egyházzal, olyan keresztyénekkel, akik nehéz körülmények között, de kitartóan megélik hitüket – ezért arra is biztatnak minket, imádkozzunk decemberben megismert közel-keleti testvéreinkért.

Feke György, fotó: archívum

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.