Iskola. Háborúban.

2020. március 05., csütörtök

Márciusban ismét adománygyűjtést hirdet a Magyar Református Szeretetszolgálat a szíriai keresztyének megsegítésére, vasárnapi iskoláik támogatására.

Lassan tizedik éve tart a fokozatosan nemzetközi konfliktusba torkollott polgárháború Szíriában. Az elmúlt évtizedben a harcok már „túlnőtték” a közel-keleti ország határait: az Aszad-kormányzat, az ellenzék és az olyan radikális csoportok, mint az Iszlám Állam küzdelmébe bekapcsolódott Oroszország, Törökország és az Amerikai Egyesült Államok hadserege is. A háborúnak már több százezer halálos áldozata van, több millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására, külföldre menekülésre.

A harcok a helyi keresztyéneket sem kímélik. 2019 végén több tudósítással is találkozhattunk, melyek arról szóltak, hogy keresztyén templomokat dúlnak fel és szentségtelenítenek meg. Pedig a Szíriában élő, kisebbségnek számító keresztyének – köztük több protestáns felekezet tagjai is – komoly szolgálatot végeznek azért, hogy elősegítsék a különböző vallások békés együttélését. Iskoláikban nemcsak protestáns, hanem muszlim gyermekek is tanulhatnak, és a fenyegetett környezet ellenére is biztonságban érezhetik magukat.

A vasárnapi iskolák működését támogatjuk

A Magyarországi Református Egyház képviselői az elmúlt években kétszer is ellátogattak Szíriába, hogy saját szemükkel bizonyosodjanak meg róla, mely területeken van leginkább szükség segítségre. Beszámolóikból kiderült, hogy az oktatás támogatása az egyik legfontosabb feladatunk. A keresztyén gyülekezet által működtetett iskolákban ugyanis a gyermekeket nemcsak írni és olvasni tanítják, hanem Isten igéjét is megismertetik velük. Szintén óriási kihívás és feladat, hogy az oktatási intézményekben a muszlim és keresztyén gyerekek már kicsiként elsajátítsák a békés együttélés feltételeit, esélyt és reményt teremtve a békés együttélésre.

A Szíriai és Libanoni Református Nemzeti Zsinat, valamint a Közel-keleti Örmény Református Egyházak Uniója gyülekezeteiben működő vasárnapi iskolák alkalmait három és tizennégy év közötti gyermekek látogatják heti rendszerességgel. A program indulásától kezdve közel kétezer különböző felekezetű gyermek vett részt a foglalkozásokon, köztük országon belüli áttelepítettek, illetve közvetlenül a háború sújtotta területekről elmenekült, traumatizált fiatalok. Sokan közülük hosszú utat tesznek meg, hogy részt vehessenek ezeken a foglalkozásokon, amelyek több mint százötven, többségében fiatal önkéntes támogatásával valósulnak meg. A programban részt vevő tanárok szakértő segítség bevonásával külön figyelmet szentelnek a traumafeldolgozásnak.  Emellett évente három alkalommal tábort is szerveznek a gyermekeknek.

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2020 márciusában a szíriai vasárnapi iskolák támogatására hirdet adománygyűjtést. A 1358-as adományvonal hívásával ötszáz forinttal lehet hozzájárulni a szíriai keresztyének megsegítéséhez, az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül pedig tetszőleges összeg ajánlható fel.

Forrás: jobbadni.hu, fotó: Kanizsai-Nagy Dóra

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.