Így reagált a református világközösség az indonéziai merényletekre

2018. május 14., hétfő

A Református Egyházak Világközösségének (REV) Szöulban ülésező végrehajtó bizottsága imádságra és szolidaritásra hívja tagegyházait.

Öngyilkos merénylők robbantották fel magukat vasárnap reggel Indonéziában több keresztény templomnál. A detonációkban nyolcan életüket vesztették, 38-an megsebesültek – írja az MTI. A támadások a többségében iszlám vallású ország második legnépesebb városában, Surabayában történtek. Egy református, egy katolikus és egy pünkösdi templomot szinte egyszerre ért támadás, közvetlenül a reggeli istentisztelet előtt. A REV épp a Koreai-félszigeten ülésező testülete közleményben reagált a tragédiára, melyben imádságra hív és fellépést sürget az erőszak ellen:

Ne fizessetek a gonoszért gonosszal, vagy a gyalázkodásért gyalázkodással, hanem ellenkezőleg: mondjatok áldást, hiszen arra hívattatok el, hogy áldást örököljetek. (1 Péter 3,9)

A REV elítéli az Indonézia második legnagyobb városában, Surabayában három keresztyén templomot ért vasárnapi támadást, egyben szolidaritásra és imádságra hív mindazokért, akiket közvetlenül is sújtott a merénylet. A REV imádságra hív azért is, hogy a különböző vallások híveit megosztó erőszak véget érjen.

A robbantásokra akkor került sor, amikor a hívek istentiszteletre gyülekeztek május 13-án a REV-tag Indonéz Keresztyén Egyház helyi gyülekezetében, a római katolikus templomban és a helyi pünkösdi közösségben.

Öngyilkos merénylők robbantották fel magukat vasárnap reggel Indonéziában több keresztény templomnál. A detonációkban nyolcan életüket vesztették, 38-an megsebesültek – írja az MTI. A támadások a többségében iszlám vallású ország második legnépesebb városában, Surabayában történtek. Egy református, egy katolikus és egy pünkösdi templomot szinte egyszerre ért támadás, közvetlenül a reggeli istentisztelet előtt.

A REV végrehajtó bizottságának Szöulban ülésező tagjai együtt imádkoztak a merényletek áldozataiért, illetve azért, hogy a hívők ellen elkövetett erőszak véget érjen és a különböző vallások követői közötti béke és megbékélés megvalósuljon.

„Az erőszak ellentétes valamennyi vallás lényegével és alapvető értékeivel" – fogalmazott a REV alelnöke, Sylvana Maria Apituley, a végrehajtó bizottság indonéz tagja. „Hálás vagyok azért, hogy a REV támogatásáról biztosította az indonéz kormányt a merényletre adott válaszlépései kapcsán, illetve abban az erőfeszítésében, hogy a hasonló támadásokat megelőzze és az indonéz állampolgárok békés és erőszakmentes életre való alapvető jogát biztosítsa."

A REV határozottan kiáll az indonéz civil társadalom mellett, különösen is a vallásközi kapcsolatok előmozdításán fáradozó civilek mellett, akik szolidaritást vállalnak most is az áldozatokkal, és egyértelműen kifejezésre juttatták, hogy elkötelezettek a vallások alapvető értékei; a szeretet, az igazság és a mindenkit megillető béke mellett.

A REV imádkozik azért, hogy Indonézia sikerrel vészelje át ezt a nehéz helyzetet, a vallási közösségek pedig vegyék ki részüket az erőszak és intolerancia megelőzéséből. A szervezet egyben imádságra hívja tagegyházait, és szolidaritásra buzdítja őket különösen a Diponegoro Indonéz Keresztyén Egyházzal.

„Imádkozunk az indonéziai erőszak áldozataiért,
azokért a testvéreinkért, akik elvesztették szeretteiket.
Hozzád könyörgünk, Urunk, ebben a kritikus helyzetben,
hogy leküzdhessük a félelmet és bizalmatlanságot.
Hozzád imádkozunk békéért, gyógyulásért és megbékélésért.
Urunk, kegyelmedből hallgasd meg imánkat. Ámen."

A REV egyben, az Egyházak Világtanácsával közösen, arra kéri az indonéz kormányt és Joko Widodo elnököt, hogy „haladéktalanul és határozottan lépjen fel annak érdekében, hogy megvédje valamennyi vallás követőjének alapvető jogait, az erőszakkal szemben pedig garantálja a biztonságot és igazságot minden állampolgára számára".

Külügyi Iroda

Forrás: www.wcrc.ch, fotó: hirado.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.