A megosztás öröme

2017. december 21., csütörtök

A karácsony sokáig nem számított hagyományos ünnepnek Koreában, ma már úgy tekintenek rá, mint Isten szeretetének megosztására az emberekkel. A budapesti koreai reformátusok adventi ünnepségén jártunk, hogy közelebbről is megismerjük idén tíz éves, különleges gyülekezetüket.

Láncszemenként kapcsolódnak egymásba a budapesti Magyar Tudósok körútján az egyetemek kutatóközpontjai. A hatalmas komplexumok sorában különleges színfolt a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székháza, amelyet december 17-én csordultig megtöltött a távol-keleti vendégszeretet. A budapesti koreai reformátusok ünnepi istentiszteletén Jeong Chae Hwa lelkipásztor a házasságtörő asszony történetén (Jn 8,1-11) keresztül szólt Isten mindenkit körül ölelő szeretetéről. „Nem a gazdagság és a jólét jelenti a boldogságot, hanem az Isten szolgálatában megélt felebaráti szeretet" – hangsúlyozta az igehirdető. Rámutatott a megértés és a megbocsátás erejére is, amit a gyülekezet tagjai egymáshoz fordulva gyakoroltak is.

Közös karácsony

A nap fénypontja a közös ünneplés: izgalommal teli várakozás, kedvesen csilingelő hangocskák, sok-sok nevetés, móka, szeretet és szelídség. A koreai gyülekezet aprónépe dalban mondja el, hogy fehér hó, piros Mikulás és a legújabb játékok helyett csupán az egyetlen, igazi ajándékra vár: Jézusra. Az asszonykör és a Gloria női kórus énekkel dicsőíti az Urat, míg a közösség gimnazistái saját színdarabbal lépnek fel. Előadásuk fő üzenete az, hogy ha Isten szeretetét megtartjuk magunknak, nem töltheti be igazi szerepét, azonban másokkal megosztva egyre csak növekszik és átjárja a világot.

A koreai gyerekek egész évben gyűjtik a vasárnapi istentiszteleteken a „talentumokat”, azaz a feljegyzett jó tulajdonságokat, mint amilyen az ügyes bibliaolvasás vagy a szép éneklés. Ezeket a talentumokat az istentisztelet utáni karácsonyi vásárban válthatják be cukorkára, süteményre és játékokra. Elengedhetetlen kellékként minden nyakig maszatos gyermek kezében ott díszeleg Korea legnépszerűbb utcai nyalánksága is: a pálcikára tűzött, szószba mártott rizstészta.

A gyülekezet minden héten együtt ebédel istentisztelet után. Ezúttal a menü is ünnepi: tofu többféle ízesítésben, marhapörkölt, csirke zöldségekkel, káposztafélék, minden erősen fűszerezve. Kedvenc ínyenségükről, a „bibimbap”- ról Jeong Chae Hwa elmondja, hogy a hajdinából és gyógynövényekből készült különlegességet már az 1500-as években is ismerték Koreában. Előszeretettel fogyasztják, hiszen immunerősítő hatása mellett torok- és gyomorbántalmakra is remek gyógyír. Mint mondja, kifejezetten karácsonyi ételük nincs, maga a közös adventi piknik a hagyományuk, amire a családok több fogást is készítenek, hogy aztán megoszthassák egymással azokat.

Az élet sójává válni

A koreai református gyülekezet története a kelenföldi időkig nyúlik vissza. Bő tíz évvel ezelőtt a kelenföldi reformátusok fogadták be a Magyarországon élő, maguknak istentiszteleti helyet kereső koreai testvéreiket, akik aztán évekig ott tartották alkalmaikat, a két gyülekezet pedig programjaiban és missziójában is szorosan együttműködött. Távol-keleti partneregyházunk, a Koreai Presbiteriánus Egyház (PCK) budapesti gyülekezetének önálló működése tíz évvel ezelőtt, 2007. szeptember 9-én vált hivatalossá. Jeong Chae Hwa-t, aki még egyetemistaként ismerkedett meg a budapesti reformátussággal, 2006-ban bízták meg a közösség összefogásával, hiszen a tárgyalások már ekkor elkezdődtek az önálló gyülekezet megalakításáról. 2012. november 15-én a közösséget önálló jogállású missziói egyházközségnek ismerte el Zsinatunk, így a gyülekezet azóta a Magyarországi Református Egyháznak is része.

Jelenleg 60-70 gyülekezeti tagot tartanak számon, akik munkájuk miatt kerültek Magyarországra: koreai cégek magyar leányvállalatainál dolgoznak. Vasárnaponként felnőtt és gyermekistentiszteletet tartanak, amit közös ebéd és különböző ifjúsági foglalkozások követnek. Keddenként a női kör tagjai találkoznak, Bibliát olvasnak és énekelnek, majd a Szentírás-alapú gyermeknevelésről beszélgetnek. A női és férfi házicsoportos foglalkozásokra közös vacsorával készülnek. Az év kiemelkedő eseménye a májusi szabadtéri istentisztelet, amit általában Budapest környékén rendeznek meg.  A nagyhét napjait hajnali istentiszteletekkel kezdik. Koreában minden napot így indítanak – teszi hozzá a lelkész – itt azonban a reggeli munkakezdés miatt ezt nem tudják megvalósítani, hiszen a családok ekkor már úton vannak az iskolákba és a munkahelyekre. 

A lelkész a gyülekezet hitvallását hármas célkitűzésben fogalmazza meg: megélni a hitet, folytatni a missziói tevékenységet és sóként, Isten dicsőségére szolgálni e világban. A közösség jelentős missziói szolgálatot végez a roma közösségek és a hajléktalanok körében. Évente többször is megajándékozzák a roma diákokat és tanáraikat, Bibliát vásárolnak nekik, amiből közösen olvasnak. Támogatottjaik között van egy 7. kerületi roma gyülekezet is.  Ruhákat és használt, de még jó állapotú háztartási eszközöket gyűjtenek, amit havonta juttatnak el a rászorulókhoz. 

Közelebb kerülni egymáshoz

A karácsony sokáig nem számított hagyományos ünnepnek Koreában, azt az amerikai misszionáriusok ismertették meg a néppel. Ezért is mutatnak szokásaik nagyobb hasonlóságot az amerikai tradíciókkal. „A karácsony mindenkié, és jó alkalom, hogy koreaiak és magyarok egyaránt megosszák egymással kultúrájukat, énekeiket és szokásaikat. Jobban megismerhetjük a másikat és közelebb kerülhetünk egymáshoz” – fejezi ki reményét a gyülekezetvezető.

Karácsony jelentőségével kapcsolatban ráerősít: Jézus azért jött el a földre, hogy megmentsen minket, reményt és világosságot hozott egy reményvesztett és sötét világba. „A karácsony nem más, mint Isten szeretetének megosztása az emberekkel. Forduljunk mi is megértéssel, megbocsájtással és szeretettel embertársainkhoz, osszuk meg Isten szeretetét egymással” – buzdít mindenkit Jeong Chae Hwa.

Szoták Orsolya, Fotó: Vargosz

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió