Presbiterválasztási tájékoztató

2017 őszén a Magyarországi Református Egyház gyülekezeteiben ismét esedékes a presbitériumi tisztújítás, mivel a 2012. január 1-től tisztségbe lépett presbiterek 6 éves mandátuma az év végével lejár. Az egyházközségekben a presbiterválasztást úgy kell lebonyolítani, hogy az újonnan megválasztott testület 2018. január 1-jén zavartalanul elkezdhesse működését.

A presbiteri tisztségről, a presbitériumról a Magyarországi Református Egyház alkotmányáról és kormányzatáról szóló 1994. évi II. törvény 46-59 §-ai; ezen belül a választásról a 46-49. §-ok rendelkeznek, a választás rendjét az egységes választójogi törvény - az 1996. évi. I. törvény – I. részének I. fejezete (1-11. §) tartalmazza, a jogorvoslatokkal kapcsolatos bírósági eljárást az egyházi bíráskodásról szóló 2000. évi I. tv. soron kívüli eljárásra vonatkozó XI. fejezete (96-97. §) szabályozza.

Jelen rövid tájékoztatót a Zsinat Elnöksége – a Zsinat Elnökségi Tanácsának egyetértésével – a fenti törvények helyes alkalmazása, a választásra való felkészülés és a választás egységes lebonyolításának biztosítása érdekében adja ki. Az év során folyamatosan közzétesszük az aktuális és általános tudnivalókat, a jogorvoslatok szabályait, valamint határozati és iratmintákat bocsátunk ki a gyülekezetek segítése érdekében.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió