Ahol lelkész főzi a kávét

2014. december 18., csütörtök

Miben rokon a komolyzene, a minőségi bor és a világos pörkölésű kávé? Mindegyik csodálatos gazdagságát hordozza magában Isten színes és változatos teremtő munkájának. Persze ennek láthatóvá tételéhez értő kezek kellenek, valamint szenvedély, elhivatottság és nyitottság. Minimum egy Koffernyi – így hívják a nemrég nyílt könyvesbolt-kávézót Kolozsváron, ahol a kávé több mint szokás.

Novemberi reggel Kolozsváron. Vigasztalanul, ólmos súllyal szakad az eső. Gyalog terveztem a belvárosba menni a buszállomásról, de hamar feladom, leintek egy taxit, és arra gondolok: de jó, hogy csak egy napra jöttem, alig van cuccom.

Jó kávé, jó könyv – jó érzés

A valamikori Magyar utcára érve én vagyok az egyetlen járókelő. Hiába, szombat reggel van, egyetlen valaki jön csak szembe: Halmen Balázs, hogy ajtót nyisson Kolozsvár egyik új, meghitt könyvesbolt-kávézójába, a Koinónia Kiadó által megnyitott Kofferbe. Zágoni Balázs, a Koinónia Kiadó igazgatója, a bolt üzemeltetője, Balázs László, a helyiség tulajdonosa és Berke Sándor főbarista, református lelkész, az egyik ötletgazda azt szerették volna kifejezni a névválasztással, hogy kis helyen is sok minden és sok mindenki elfér. És tényleg: a falatnyi másfél szoba egyszerre magyar–román–angol könyvesbolt, vidám játszósarok, mini koncertterem, meghitt otthon, találkozóhely. A könyvesbolt a Könyvtér online webáruház átvételi pontjaként is működik, így a konyvter.ro oldalon megrendelt könyvek itt is kézbesíthetők.

Berke Sándor a minőség követelményére figyelmeztet

A program, amelyre jöttem, soká kezdődik még, finom lattét kapok, így nem zavar annyira a világos pörkölésű kávé savanykás íze. Mert igen, a Koffer harmadik hullámos kávézó, ahol egészen különleges aromákat csalogatnak ki a kávébabból – szerte Kolozsváron összesen egy olyan kávézó van még, ahol a felszolgált kávé minősége megközelíti a kofferbelit. – Nemrég egy olasz ismerősöm kérdezte, nem félek-e, hogy az emberek nem fogják értékelni, amit csinálok, mert a megszokott kesernyés kávéélményt keresik. Azt magyaráztam neki, hogy szerintem csodálatos az a közel ezer aroma a gyümölcsöstől a virágoson át az egészen földes ízekig, amelyeket Isten teremtett bele az egyes termőterületek egyes kávéfajtáiba. A megszokott, sötétebb pörkölésben ezek elvesznek, én pedig ezeket szeretném megmutatni a vendégeinknek – mondja Berke Sándor, és hozzáteszi: azzal a szenvedéllyel főz kávét, ahogy prédikál, nem a megszokottat, hanem a mindig változót, az Isten által aznapra elrendelt titkot keresve a textusban.

Zágoni Balázs, a Koinónia Kiadó igazgatója

Egyelőre úgy látszik, attól nem kell a Kofferben tartani, hogy nem értékelik erőfeszítéseiket: szombat reggel még csend és békesség van, de délután már egy tűt sem lehet leejteni. Mindkét szobában fürtökben csüngnek az emberek – van, aki finom ital mellett beszélget, van, aki a széles könyvkínálatból csemegéz, amelyet 59 kiadó szakkönyveiből, szép- és hitéleti irodalomból válogattak össze. A Koffer különleges hely: könyv és kávé nászából született.

– Az emberek szívesen járnak kávézóba, beszélgetnek, közösség alakul belőlük. Úgy alakítottuk ki a teret, hogy minket, baristákat se válasszanak el falak a vendégektől, ezért is nyitott a pult, párbeszédben vagyunk a hozzánk betérőkkel. A Koffer missziós hely is: sokan vannak, akik sosem mennének el templomba, de ide szívesen bejönnek – és én itt is református lelkész vagyok, akkor is, ha épp nem Igét hirdetek, hanem kávét főzök, vendégül látok valakit. A beszélgetés, elfogadás mellett fontosnak tartjuk, hogy mindenből a legjobb minőséget kínáljuk, egy vendéglátóhelynek az kötelessége, különösen, ha ráadásul még keresztyén is. Fontosnak tartom, hogy a Koffer nem egy szavakban kimerülő missziós hely. A szavakból már sokszor elegük van a betérőknek. Én a jelenlét misszióját vallom. Keményen dolgozni, az általam legjobbnak tartott minőséget adni, és nyitottnak lenni arra, hogy Isten kit hoz elém. Ezért tisztelem a gazdag alapanyagot, mint Isten ajándékát, várom a betérőket, akiket befogadhatok, és akár egy jó könyvvel, akár egy fantasztikus itallal megajándékozhatok. Vallom azt, hogy Isten nemcsak a szavaimban, prédikációmban, gondolataimban, életemben van jelen, hanem ott van a kávéim szenvedélyes készítésekor és a vendégszeretetemben is – foglalja össze hitvallását Berke Sándor.

59 kiadó könyvei között válogathatunk
*
Éjszaka sokat várunk a hűvös esőben, mire megjön a busz Budapest felé. Fáradt, türelmetlen utasok tülekednek a koffereikkel. Most először bánom, hogy nekem nincs. Mert a Koffert szívesen hazavinném.

Bagdán Zsuzsanna, fotó: Kiss Gábor
Megjelent a Reformátusok Lapja legfrissebb számában. 

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió