„Online úrvacsora, karanténistentisztelet?"

2020. március 27., címkék: koronavírus, úrvacsora

Javaslat a nagypénteki és húsvéti úrvacsorás istentiszteletek megtartására.

Szüneteltessenek minden egyházi alkalmat

2020. március 16., címkék: felhívás, koronavírus

A koronavírus gyors terjedése miatt hozott kormányzati intézkedésekkel összhangban a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége a következő kéréssel fordul a gyülekezetek, lelkipásztorok és egyháztagok felé.

Indul a digitális oktatás a református iskolákban

2020. március 16., címkék: papp kornél, koronavírus

Hétfőtől bezárnak az iskolák, a kormány tantermen kívüli digitális oktatást rendelt el a koronavírus-járvány miatt. Mit jelent ez a gyakorlatban? Hogyan tanítsanak a pedagógusok? Mit kérnek majd számon a gyermekektől? Mi lesz a hittanoktatással? Az általunk összegyűjtött legfontosabb kérdéseket Papp Kornél, a Zsinati Oktatási Iroda vezetője, a pénteken létrehozott oktatásért felelős koronavírus-akciócsoport református tagja válaszolja meg.

Gondolatok a karanténból

2020. március 15., címkék: karantén, koronavírus

„A változás tehát bennem van. Én változom, nem a karantén. Önmagam körül forgok a nagy, rám szakadt időben és csendben, vagy az Úr körül. Önmagam karanténja vagyok-e? Minden ezen áll vagy bukik″ – Bedekovics Péter lelkipásztor négy napja van karanténban a Szent László Kórházban, ahonnan személyes tapasztalatiról számol be.

Az óvodák és bölcsődék helyzetéről a fenntartó dönt

2020. március 14., címkék: koronavírus, református oktatás

Az óvodák és a bölcsődék működtetésével kapcsolatban a magyar kormány a döntést a fenntartókhoz delegálta, így azok helyben, a helyi adottságokat figyelembe véve születnek meg – jelentették be az operatív törzs március 14-i, szombati ülése után.

Csapásoktól az ébredésig

2020. március 14., címkék: koronavírus

Néha az Úristennek „fejbe kell koppintania” az emberiséget, hogy újult erővel tudja keresni őt – vallja Berkesi Gábor református lelkész. A budapesti Pozsonyi úti gyülekezet vezetője azt mondja: nem fél kezet nyújtani vasárnaponként, azonban az óvintézkedéseket feltétlenül be kell tartani. Habár ő maga is nagy kehely párti, most mégis beszerzik a kis kelyheket és abból veszik az úrvacsorát, amíg el nem csendesül a vihar.

Bevezetik a tantermen kívüli digitális munkarendet

2020. március 13., címkék: digitális oktatás, koronavírus

A magyar kormány döntése értelmében március 16-tól, hétfőtől bevezetik a tantermen kívüli digitális oktatást, ami a református oktatási intézményeket is érinti. A Zsinati Oktatási Iroda néhány módszertani útmutatást ad közzé és kéri a tanárokat, hogy tervezzék meg következő heteiket.

Az emberség és bajtársiasság próbája

2020. március 13., címkék: velkey györgy, Velkey György, koronavírus

Új feladatokkal, mosható, fertőtleníthető maszkokkal és rendszeres tájékoztatással válaszol a koronavírusra egyházunk gyermekkórháza. Mit tanácsolnak a Bethesda orvosai a szülőknek, nagyszülőknek? Erről kérdeztük Velkey György főigazgatót, aki azt is elárulta, mivel segíthetjük az egészségügyben dolgozók munkáját.

Segítség istentiszteletek közvetítéséhez

2020. március 13., címkék: koronavírus

Részletes háttéranyagot készített a Református Közéleti és Kulturális Központ Alapítvány (RKK) istentiszteletek online közvetítéséhez.

Későbbre halasztjuk a májusi Egységnapot

2020. március 13., címkék: koronavírus, egységnap

A vírus-veszélyhelyzet miatt Erdélyben is elhalasztják a tavaszra tervezett programokat, így a május 22–23-ra kitűzött marosvásárhelyi egységnapi rendezvényeket is.

Bezárt egy református óvoda és iskola Kiskunhalason

2020. március 13., címkék: koronavírus, református egymi

A járványügyi helyzet miatt határozatlan időre bezárt egy kiskunhalasi református óvoda és iskola. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézet (EGYMI) kiskunhalasi tanintézménye a helyi kórház területén található, és az épületre az egészségügyi intézmény igényt tart.

Online református istentiszteletek

2020. március 12., címkék: koronavírus

A járvány miatt nem jutott el református istentiszteletre? Válasszon gyülekezeteink internetes közvetítései közül. A listát folyamatosan frissítjük. Közvetítése nem szerepel a listában? Küldje el a kommunikacio@reformatus.hu e-mail címre. Köszönjük!

Így reagáltak az egyházak a veszélyhelyzetre

2020. március 12., címkék: koronavírus, körkép, nyilatkozat

Hozzánk hasonlóan gyakoribb, kisebb létszámú istentiszteletek megtartását javasolja a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa. A hazai katolikus templomokat sem zárják be, de a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azt kéri híveitől, hogy aki beteg, ne menjen közösségbe. Körkép fél nappal a koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetése után.

Imádságra hív a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa

2020. március 11., címkék: nyilatkozat, koronavírus

„Jézus jelenléte arra biztat bennünket, hogy ne féljünk, Őt hívjuk segítségül" – a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Elnöksége a koronavírus kapcsán imádságra buzdítja tagegyházainak híveit.

Istentiszteleteket tartunk a veszélyhelyzet idején is

2020. március 11., címkék: közlemény, koronavírus

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a koronavírus elleni védekezés miatt. Összhangban a kötelező intézkedésekkel a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége a következő felhívást teszi közzé:

Koronavírus: egyházunk március 6-i felhívása

2020. március 06., címkék: nyilatkozat, koronavírus

Áldás, békesség! Kedves Testvérek! A koronavírus terjedése miatt számos országban, így hazánkban is óvintézkedéseket vezettek be. Kérjük, figyeljék a koronavirus.gov.hu oldalt, melyet Magyarország Kormánya hozott létre, hogy hiteles és naprakész információkkal szolgáljon a lakosságnak. Kérjük, hogy a hivatalos oldalon olvasottaknak megfelelően járjanak el!

Imával a vírus ellen

2020. február 12., címkék: Bethesda, Mikos Borbála, járvány, megelőzés, koronavírus, bethesda

Imaközösségre hívja a gyülekezeteket Vuhani Egyházak Pásztorainak Egyesült Imacsoportja. A január óta tomboló koronavírus rég nem látott pánikot okozott világszerte. Bár az áldozatok száma ezer fölé emelkedett, jó hír, hogy a legfrissebb adatok szerint csökken a fertőzöttek száma. A betegségről Dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója mondta el a legfontosabb tudnivalókat.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.