Imával a vírus ellen

2020. február 12., címkék: Bethesda, Mikos Borbála, járvány, megelőzés, koronavírus, bethesda

Imaközösségre hívja a gyülekezeteket Vuhani Egyházak Pásztorainak Egyesült Imacsoportja. A január óta tomboló koronavírus rég nem látott pánikot okozott világszerte. Bár az áldozatok száma ezer fölé emelkedett, jó hír, hogy a legfrissebb adatok szerint csökken a fertőzöttek száma. A betegségről Dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója mondta el a legfontosabb tudnivalókat.

Imával a vírus ellen

2020. február 12., címkék: Bethesda, Mikos Borbála, járvány, megelőzés, koronavírus, bethesda

Imaközösségre hívja a gyülekezeteket Vuhani Egyházak Pásztorainak Egyesült Imacsoportja. A január óta tomboló koronavírus rég nem látott pánikot okozott világszerte. Bár az áldozatok száma ezer fölé emelkedett, jó hír, hogy a legfrissebb adatok szerint csökken a fertőzöttek száma. A betegségről Dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója mondta el a legfontosabb tudnivalókat.

Zente a Bethesda Gyermekkórházban kapta meg az életmentő készítményt

2019. október 29., címkék: bethesda, Bethesda

A gerincvelő eredetű izomsorvadásban szenvedő Zentének október 29-én a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában adták be a hétszázmillió forintos gyógyszert. A terápia részleteiről az SMA központként is működő gyermekkórház munkatársai számoltak be.

Zente a Bethesda Gyermekkórházban kapta meg az életmentő készítményt

2019. október 29., címkék: bethesda, Bethesda

A gerincvelő eredetű izomsorvadásban szenvedő Zentének október 29-én a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában adták be a hétszázmillió forintos gyógyszert. A terápia részleteiről az SMA központként is működő gyermekkórház munkatársai számoltak be.

Szövetség a jobb betegellátásért

2019. április 04., címkék: bethesda

Összehangolja szakmai fejlesztéseit a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja. „A gyógyítás elkötelezettjei más gyógyító intézményekben nem ellenfeleket és vetélytársakat, hanem szövetségest látnak" – hangzott el az erről szóló együttműködési nyilatkozat április 4-i aláírásakor.

Gyógyító közösségben

2019. március 31., címkék: bethesda

Erőn felüli odaadás, kézzelfogható szeretet és magas szintű szakmai hozzáértés jellemzi leginkább az ország egyetlen református fenntartású kórházát. Többek között ezeknek és a keresztyén elveket is magáénak valló kórházi kultúrának köszönhető, hogy a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza Magyar Örökség Díjat kapott.

Magyar Örökség Díjjal ismerték el a Bethesda Gyermekkórház szolgálatát

2019. március 23., címkék: magyar örökség díj, bethesda

„Nem számítottunk ilyen elismerésre, ez a díj mégis összefoglalja másfél évszázadunkat, jelenkorunkat és a jövőbe vetett hitünket” – március 23-án, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében ismét hét kiemelkedő személyiségnek, illetve intézménynek adták át a Magyar Örökség Díjakat, köztük a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának.

Gyógyító mese

2018. február 06., címkék: adománygyűjtés, bethesda, adomány

Különleges adományt ajánlott fel a Bethesda Gyermekkórház számára Habrics Kitti írónő: a Két nyuszi e-book sorozat következő kötetének bevételével a kórházat támogatja.

Nemcsak orvosra várunk az adventben

2017. december 12., címkék: advent, bethesda

Kivételes adventi fényjátékkal készül a karácsonyra a Bethesda Gyermekkórház.

Így alakul át a budapesti gyermekellátás – mellesleg abortusz és hálapénz nélkül

2017. február 15., címkék: velkey györgy, bethesda gyermekkórház, interjú, bethesda, Bethesda Gyermekkórház

„Mi egy új színt jelentünk majd a palettán, egy olyan alternatív lehetőséget, ahol az édesanyáknak nem kell számukra nyomasztó kommunikációs helyzetekkel találkozniuk." A 7,8 milliárd forintos fejlesztési támogatás hátteréről, a régóta tervezett új, anyabarát szemléletű szülészeti osztály részleteiről és az átláthatóbb orvosi ellátást célzó elképzelésekről is beszélt a MedicalOnline-nak adott interjújában Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Megvalósulhat a szülészeti osztály a Bethesdában

2017. február 09., címkék: Bethesda Gyermekkórház, bethesda, bethesda gyermekkórház

Kormányzati támogatást kap a Bethesda Gyermekkórház fejlesztésre, a Budai Irgalmasrendi Kórházzal közösen egy új szülészeti-nőgyógyászati osztályt is létrehoznak.

„A mi alkalmas voltunk az Istentől van”

2017. február 07., címkék: derencsényi zsuzsanna, bethesda, dizseri díj

Idén Derencsényi Zsuzsannát, a Schweitzer Albert Református Szeretetotthon nyugalmazott igazgatóját tüntették ki a Dizseri Tamás emlékére alapított szeretetszolgálati díjjal. Hitvallásának alappilléreiről kérdeztük őt.

Történetek az Anyák Házából

2016. május 01., címkék: anyák háza, bethesda, reformátusok lapja, anyák napja

A baj pillanatok műve – a felépülés sokszor évekig tart. Közlekedési vagy háztartási baleset, súlyos fertőzés, sokszor egyre megy: a kórházba került gyermekek szüleit gyakran mardossa önvád a történtek miatt. Mindenki szeretné a lehető legtöbb időt a betegágy mellett tölteni – ebben segít az idén százötven éves Bethesdába került gyerekek szüleinek a tavaly novemberben megnyitott Anyák Háza, ahol kilenc ágy várja a tartós kórházi ellátásra szoruló vidéki gyerekek édesanyjait.

Irgalommal szolgálva

2016. március 02., címkék: bethesda, bencze jános, dizseri-díj, reformátusok lapja

Tizenkettedszer adták át a Bethesda Gyermekkórház fiatalon elhunyt főigazgatója, Dizseri Tamás emlékére alapított szeretetszolgálati díjat a budapesti Hold utcai református templomban február 28-án. A református egyház, a Dunamelléki Egyházkerület, a Hold Utcai Egyházközség Protestáns Fóruma és a Bethesda Gyermekkórház által alapított díjat idén Bencze Já­nos lelkipásztor, a kórház diakóniai igaz­gatója, a Bethesda Kórház Alapítvány titkára vette át.

A Bethesda története III.

2016. február 16., címkék: évforduló, bethesda

A Bethesda-kórház megnyitásának 150 éves évfordulója kiváló alkalom arra, hogy az érdeklődők megismerjék a neves intézmény múltját. Cikksorozatunk első két részében a Bethesda történetének két fontos fejezetét ismertettük. Az alábbi összefoglalás az 1951–1992 közötti „átmeneti" időszakot, valamint az 1992-től napjainkig tartó, sok erőfeszítéssel teli, de a megújulás örömével járó korszakot tárgyalja.

A Bethesda története II.

2016. február 01., címkék: bethesda, évforduló

A Bethesda-kórház megnyitásának 150 éves jubileuma lehetőséget biztosít, hogy az érdeklődők beletekintsenek a gyógyító intézmény múltjába. Cikksorozatunk első részében a Bethesda történetének első fejezetét ismertettük. A soron következő összeállítás az 1909 és 1951 közötti időszakot mutatja be. Bár sok nehézség hátráltatta a kórház működését, mégis az itt végzett szeretetteljes munka és a szolgálatok bővülése alapján a Bethesda-kórház aranykorának nevezhetjük ezt az időszakot.

A Bethesda története I.

2016. január 20., címkék: bethesda, évforduló

A Bethesda-kórház megnyitásának 150 éves jubileuma lehetőséget biztosít, hogy az érdeklődők megismerjék a gyógyító intézmény történetét. Az elkövetkező három hétben a kórház múltjába nyerhetünk betekintést három összefoglaló írás által. Az elsőben a Bethesdát alapító egyházközség és a kórház első fél évszázada elevenedik meg előttünk.

Irgalmasságot, nem áldozatot

2016. január 19., címkék: reformátusok lapja, bethesda gyermekkórház, bethesda, vigadó

Ünnepi hangversennyel köszöntötték a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházát fennállásának 150. évfordulóján a Vigadóban január 17-én.

Kiállítással köszönti Zugló a jubiláló Bethesdát

2016. január 16., címkék: bethesda, évforduló, kiállítás

A Bethesda 150 éve címmel nyílt kiállítás a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely rendezésében Budapesten, a Stefánia Palotában. A tárlat négy időszakra bontva mutatja be a Bethesda-kórház történetét, az 1866-os indulástól napjainkig, kiemelve a református intézmény életének fontosabb helyszíneit, vezetőit, támogatóit, megemlékezve annak máig élő diakonissza hagyományairól.

Református sziget Zuglóban

2016. január 04., címkék: schweitzer albert református szeretetotthon, bodoky richárd, szeretetszolgálat (mrsz), mrsz, filadelfia, diakónia, szeretetszolgálati iroda (zsinat), bethesda

A legrégibb kollégiumoknak otthont adó Debrecen, Pápa és Sárospatak, a Vizsolyi Biblia fordításának és nyomtatásának helyszínei „ősi kálvinista fészkek" a mai Budapesthez képest, ahol a reformátusság csak a türelmi rendelet utáni időszakban tudott tartósan gyökeret verni. Az évszázados lemaradás és a kisebbségi lét ellenére a hívő reformátusok a XIX. század közepétől kezdve jelentős szerepet játszottak a főváros lelki, szellemi és – nem utolsó sorban – szociális életében: a Bethesda erőterében 150 éve virágzik a hitből végzett szeretetszolgálat. Ismerjék meg jobban a Hermina út és a Hungária körút között kiépült diakóniai intézményhálózat múltját és jelenét!

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.