Átadták a Dizseri Tamás Szeretetszolgálati díjat

2017. január 30., hétfő

Derencsényi Zsuzsa vehette át a Bethesda Gyermekkórház egykori igazgatójának emlékére alapított szeretetszolgálati díjat. A díjjal járó, irgalmas samaritánust ábrázoló emlékplakettet a budapesti Németajkú Gyülekezet Hold utcai templomában adták át január 28-án.

Életműve és református diakóniában meghatározó személyisége alapján a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinata, a Dunamelléki Református Egyházkerület, a Németajkú Gyülekezet Protestáns Fóruma és az MRE Bethesda Gyermekkórház idén a Schweitzer Albert Református Szeretetotthon nyugalmazott igazgatóját jelölte a díjra.

Derencsényi Zsuzsa Miskolcról száműzött lelkész és Debrecenből elszármazott diakonissza kései gyermekeként született a Tisza-parti Oszlár világába. A Debreceni Református Kollégiumban töltött évek után a Hajdúnánási Gimnáziumban érettségizett, ahonnan a Kertészeti Egyetemre felvételizett, azonban családi háttere miatt elutasították. Útja a számvitel területéről vezetett a református diakónia kötelékébe.

A debreceni szeretetotthon vezetőjeként egyfajta támogatói szolgálat kiépítésébe kezdett. Az intézményben ötven idősről gondoskodtak testi és lelki értelemben egyaránt a diakonisszákkal. 1988-ban került a budapesti idősek otthona élére, melyet húsz éven át vezetett. Ez idő alatt igazi befogadó közeggé vált: otthont adott a bioetikai bizottságnak, a nőszövetség alkalmainak, a hospice mozgalom kibontakozásának, a Bethesda-testvérközösségnek, Boszniából menekülő tanároknak. Keze nyomán intézményi fejlődés, megújulás indult el, korszerűsítés és szakszerű felzárkózás az európai elvárásokhoz, ugyanakkor az általa képviselt, el nem felejtett evangéliumi, diakóniai szemlélethez is – derült ki a laudációból.

Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke igei köszöntőjében a diakónia kegyességére hívta fel a jelenlévők figyelmét. „Ezt az Istentől kapott kegyességet adja tovább a jó diakónus szolgálata során igaz szívvel, szakértelmemmel, hűséggel, megértve Isten felénk való diakóniáját, Jézus kereszthalálát és az evangélium örömhírét."

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár annak fontosságát emelte ki, hogy visszanyúljunk diakóniai gyökereinkhez, a tanúságtevő életek példáját beépítsük az ifjú diakónusnemzedék szemléletmódjába, idősekhez való hozzáállásába. Hiszen, ahogy beszédében megfogalmazta: egészségtelen az a társadalom, mely kiretusálja a társadalom közös képéről a szépkorúakat. „Potenciális erőforrások, csak törékeny cserépedényben, akiket meg kell becsülnünk. Egy összetartó társadalom nemcsak segíti, hanem meg is becsüli időseit, nemcsak minimális védelmi hálót nyújt, hanem garanciákkal veszi körbe őket" – mondta. Az ünnepségen felszólalt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.

„Az egyház szerepe, hogy felfelé mutasson, Istenhez hívja az embereket" – ezzel az alapvetéssel kezdte beszédét Beszterczey András, az MRE Szeretetszolgálati Iroda vezetője. Kifejtette, hogy a szeretetszolgálat az a csodálatos eszköz, egyben kötelesség és lehetőség, mellyel felfelé tudunk mutatni, mert a szeretetszolgálat, a diakónia valóban a tetté lett Ige. „Ápolás az, ha jelentéktelenségükben is észrevesszük a ránk bízottakat – ez az az egyházi plusz, ami meg kell jelenjen az idősek között végzett szolgálatban is."

Czedik Márta főnővér helyettes mutatta be a jelenlévőknek a Bethesda Gyermekkórházban dolgozó ápolók és orvosok küzdelmeit, hangsúlyozva azonban, hogy a másokon való segítés nem egyirányú folyamat, ebben mindenki gazdagodik. „Olyan sok szeretettel, tartással, türelemmel, önfeláldozással találkozunk ezeknél a családoknál, hogy az minket, egészségeseket is gyógyít" – vallotta meg. A nővér kiemelkedő jelentőségűnek tartja a beszélgetés, a kérdezés lehetőségének biztosítását a hozzátartozók számára. „Legyen nyitott a szívünk a hallásra. Az irgalmasság maga a cselekvő szeretet, irgalmasságra pedig ott van szükség, ahol igény van rá. Ahol szomorúság van, vigasztalni kell, ahol baj, ott segíteni" – összegezte a diakónia alapvetését.

Szoták Orsolya, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.