Vegyük fel a keresztet!

2018. május 11., címkék: vallási tolerancia, protestáns tavasz

„A kérdés valójában az, hogyan tudja az ember megmutatni, hogy csatlakozott az Úr Jézus seregéhez” – fogalmazott Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a Protestáns tavasz programsorozat legutóbbi alkalmán, melyen a 450 éves tordai vallásbéke bibliai alapjairól, az ebből fakadó vallási toleranciáról, állam és egyház kapcsolatáról, valamint a keresztyén kultúráról beszélgetett Schanda Balázs jogtudóssal, Lánczi András filozófussal és Balog Zoltán lelkipásztorral.

A keresztyénség és más vallások kapcsolata

2015. április 09., címkék: vallási tolerancia, körkérdés, vallásközi párbeszéd

„Az egyházon kívül nincs üdvösség" (extra ecclesiam nulla salus) tétel kizárólagossága évszázadokig meghatározta a keresztyén teológiát és gyakorlatot. Az elmúlt évtizedekben megélt globalizáció közel hozta egymáshoz a vallásokat, különösen Európában és Észak-Amerikában. Ezt többen a misszió elerőtlenítésének is tartják. Az Evangélikus Élet különböző felekezetű teológusokat kérdezett, fejtsék ki egyházuk álláspontját a keresztyénség és más vallások kapcsolatáról.

Az iszlám fundamentalizmus sokszínűbb, mint gondolnánk

2012. április 27., címkék: vallási tolerancia, ökumenikus tanács (meöt), iszlám

„Annyi az iszlám, amennyi különböző társadalmi, földrajzi, gazdasági felállást az iszlám világban találunk” – jelentette ki Rostoványi Zsolt azon az előadáson, amelyet a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) Vallásközi Dialógus Bizottságában tartott. Az iszlám világ egyik legelismertebb hazai kutatója, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora az iszlám fundamentalizmus és a nők kapcsolatát járta körül.

Németország a legtoleránsabb ország

2010. december 10., címkék: Ökumené, vallási tolerancia, németország, ökumené

Thomas de Maiziére német szövetségi belügyminiszter Göttingenben kijelentette: hazájában példaértékű a különféle vallások és felekezetek munkája és együttélése.

A református fejedelem példája

2010. október 30., címkék: zalatnay istván, Bethlen-megemlékezés 2010, erdélyi gyülekezet, reménység szigete, vallási tolerancia, erdélyi református, bethlen gábor, Háttér, reformáció

„Bethlen Gábor nemcsak államférfi, nagy politikus, hanem az egyház történetének is fontos alakja” – állítja Zalatnay István, az Erdélyi Gyülekezet lelkésze.

Ausztria: tolerancia-díj Lehmann kardinálisnak

2010. augusztus 13., címkék: Nagyvilág, vallási tolerancia

A salzburgi Tudományok és Művészetek Európai Akadémiájának ez évi tolerancia-díját Karl Lehmann mainzi kardinális kapta meg.

A vallásszabadság több, mint tolerancia

2010. augusztus 10., címkék: Nagyvilág, ensz, vallási tolerancia

Ezt a megállapítást tette az ENSZ újonnan kinevezett különmegbízottja, Heiner Bielefeldt abban az interjúban, amit a KNA hírügynökségnek adott.

A vallási türelmetlenség területén Dél-Ázsia áll a vezető helyen

2010. július 05., címkék: vallási tolerancia, Ökumené, ökumené

A londoni központú „Kisebbségek Jogait Védelmező Nemzetközi Csoport” (Minority Rights Group International) nyilvánosságra hozott jelentése szerint a kisebbségi vallási közösségek elleni támadások esetében a vezető hely Dél-Ázsiát illeti meg.

Reflektorfényben az őslakosok

2010. június 25., címkék: református világközösség (rev), grand rapids, misszió, kárpótlás, Grand Rapids, vallási tolerancia, indiánok, amerikai egyesült államok

Úgy tűnt, minimális lesz az őslakos amerikaiak száma az Egyesülő Nagygyűlésen Grand Rapidsban, azonban a június 22-i, események ennek az ellenkezőjét bizonyították.

Több józanságot!

2010. május 28., címkék: szlovákia, nyelvtörvény, generális konvent elnöksége, vallási tolerancia, Háttér, állampolgárság, szlovákiai reformátusok (szrke)

„A szlovák-magyar viszony mélyponton van. Több józanságot lehetne elvárni a döntéshozók irányából, hogy erről a mélypontról ki tudjunk mozdulni. Senkinek nem lehet érdeke a konfliktusok túlzott gerjesztése” – véli a két szomszédos ország kapcsolatáról Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese. A egyházi vezető szerint az elmúlt nyolc év magyar kormányai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a szlovák politikai elit úgy érezze, a felvidéki magyarokkal kapcsolatban nyugodtan feszegetheti a határokat.

Szlovák–magyar két jóbarát?

2010. május 27., címkék: marian hamari, nyelvtörvény, magyar református egyház, vallási tolerancia, Háttér, állampolgárság, szlovákiai reformátusok (szrke)

A szlovák– magyar együttélés modelljeként tekint Marian Hamari egyházára, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházra (SZRKE). A szlovák püspökhelyettes szerint az egyháznak mindenkor a megbékélést és az emberek megnyugtatását kell szolgálnia: "Nekünk, keresztyéneknek mindennél, még az állampolgárságunknál is fontosabb az, hogy Isten királyságának a polgárai vagyunk."

Indonézek és magyarok tanácskoztak a vallásközi párbeszédről

2010. május 26., címkék: fabiny tamás, tóth károly, Háttér, evangélikus egyház, Fabiny Tamás, vallásközi konferencia, vallási tolerancia, bölcskei gusztáv, gödöllő, karasszon istván

Indonéz kezdeményezésre, evangélikus segítséggel szerveződött az a konferencia, amelyet kedden tartottak Gödöllőn. Az Első Indonéz-Magyar Vallásközi Párbeszéd Konferencián felszólalt Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke, részt vett több magyarországi és indonéz vallási vezető, de a délkelet-ázsiai ország több magas rangú kormánytisztviselője is.

Berger neves vallásszociológus kapta a Leopold-Lucas-díjat

2010. május 12., címkék: Nagyvilág, vallási tolerancia, németország

Az 55 ezer euróval jegyzett díjat, amit a tübingeni egyetem ítél oda, idén az USA-amerikai Peter L. Berger 81 éves vallásszociológus kapta. A társadalomfilozófus műveiben a kultúrák és vallások közötti toleranciáért száll síkra.

Partneri viszony a Református Szövetség és a REFO500 között

2010. május 10., címkék: Nagyvilág, németországi református egyház, vallási tolerancia, reformáció 500, heidelbergi káté

A Németországi Református Szövetség és a REFO500 partneri kapcsolatra lépnek. A REFO a Református Protestantizmus Történeti Társulatának rövidítése.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.