Ülésezett az Egyház-szociológiai Bizottság

2013. január 29., címkék: szociológia, zsinati bizottságok

Január 25-én az Egyház-szociológiai Szakértői Bizottság tagjai tanácskoztak. Az Egyházkerületek delegáltjai (Gál Sándor, Kovács I. Gábor, Dr. Márkus Mihály, Tőkéczki Ilona) munkájukat még 2009-ben kezdték meg, azonban közel egy évi működés után sajnos a bizottsági munka alábbhagyott.

A vallás a legtöbb orosznak igen fontos

2010. június 30., címkék: Nagyvilág, szociológia, valláskutatás, oroszország

Az Orosz Nyilvánosságkutató Központ legfrissebb felméréséről tájékoztatták az Interfax hírügynökséget. A poll-felmérést idén májusban száznegyven városban, negyvenkét régióban végezték.

Az ultra-ortodoxok megosztják az izraeli társadalmat?

2010. május 31., címkék: Ökumené, szociológia, izrael, ökumené

Egy parkoló autó elzárja az utcát, ami Jeruzsálem Mea Schearim negyedébe vezet. Feketébe öltözött, pajeszos ortodox zsidók mindenfelé. „Ezek a kegyesek a szakadék szélére juttatnak minket: nem végeznek katonai szolgálatot, az adómból élnek” – mondja egy taxis a negyed közelében.

RVSZ: Tanuljunk az afrikai egyházaktól!

2010. május 28., címkék: setri nyomi, szociológia, svájc, Nagyvilág, egyházak világtanácsa (wcc)

Setri Nyomi, a Református Világszövetség főtitkára szerint az, hogy a svájci egyházaknak egyháztagságuk csökkenésével kell számolniuk, inkább esélyt, mint nehézséget jelent. 2050-re az alpesi ország lakosságának még 20 %-a református lesz, szemben a mai 33 %-kal.

A globális keresztyénség atlasza

2010. május 17., címkék: Nagyvilág, szociológia, iszlám, afrika

Az az idő, amikor a világkeresztyénség jó része még Európában élt, elmúlt. Néhány éven belül Afrikában lesz a legtöbb keresztyén.

Hogyan kommunikál Jézus az amerikaiakkal?

2010. május 06., címkék: Nagyvilág, amerikai egyesült államok, szociológia

Az USA még mindig a világ legvallásosabb országának számít – ezt bizonyítja a legújabb Barna-csoport féle tanulmány. Ez annak a kérdésnek járt utána, hogy miként kommunikál Jézus az amerikaiakkal.

Mondjuk meg, mit jelent reformátusnak lenni!

2010. április 06., címkék: svájc, szociológia, Háttér

A népegyház napjai meg vannak számlálva – prognosztizálja a lausanne-i szociológus, Jörg Stolz.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.