Svájci reformátusok gyűjtenek Szíriáért

2019. október 17., címkék: svájci protestáns segélyszervezet (heks), közel-keleti reformátusok, svájc

A HEKS, a svájci református egyházak segélyszervezete adománygyűjtő kampányt indított a török invázió okozta háborús menekültkrízis kezelésére. A svájci reformátusok felhívással fordultak a közvéleményhez, jogellenesnek nyilvánítva a török behatolást Szíriában.

A reformációt ünnepelték Svájcban

2017. június 19., címkék: reformáció 500, svájci protestáns egyházak, svájc

Bernben ünnepelte a reformációt június 18-án a Svájci Református Egyházak Szövetsége (SEK). Az eseményen Bogárdi Szabó István püspök, a Zsinat lelkészi elnöke is köszöntőt mondott.

Magyar protestánsok a zürichi Grossmünsterben

2016. február 02., címkék: zürichi egyház, svájc

Az egyetemes imahét keretében január 24-én, a zürichi Grossmünsterben – ahol Zwingli és Bullinger dolgozott és prédikált – a helyi gyülekezet egyfajta „protestáns ökumené" jegyében tartott istentiszteletre hívta meg a német lutheránus, az olasz nyelvű valdens, valamint a magyar protestáns gyülekezeteket.

Gottfried Locher lett a Vallásközi Tanács új elnöke

2015. június 26., címkék: svájci protestáns egyházak, svájc

Egyhangú szavazás alapján Gottfried Locher lett a svájci vallási közösségek munkáját összefogó tanács elnöke. A Svájci Református Egyházszövetség elnöke Hisham Maizar utódja lett, aki májusban hunyt el.

A vallásos értékek gátat szabnak a radikális nézeteknek

2015. március 10., címkék: svájc

Európában növekszik a bizalmatlanság és az előítélet az iszlámmal szemben. Svájci szakemberek véleménye szerint a vallás segíthetne a radikalizálódás megelőzésében. A gyorstalpaló vallásosság ugyanakkor veszélyes.

Történelmi fordulat Svájcban magyar részvétellel

2014. november 10., címkék: bölcskei gusztáv, sek, svájc

A Svájci Református Egyházak (SEK) Bernben ülésező küldöttgyűlése közös zsinat létrehozásáról döntött. A november 3-4-i ülés díszvendégeként Bölcskei Gusztáv, az MRE lelkészi elnöke is felszólalt.

Misszió a változó világban

2014. augusztus 11., címkék: misszió, svájc, Misszió

Az Egyházak Világtanácsának (WCC) támogatásával, a Misszió és Evangelizáció Bizottsága (CWME) Svájcban tartotta missziói továbbképzését július 14 és 18. között. 25 résztvevő, négy kontinensről (Afrika, Észak- Amerika, Ázsia, Európa mellett Costa Rica és Kuba is) képviselte a világ keresztyén egyházait. Egyházunkat Pál László, református lelkipásztor képviselte.

Svájci reformátusok a feltétel nélküli alapjövedelemről

2014. május 13., címkék: sek, svájc

A Svájci Református Egyházak Szövetsége (SEK) Diakóniai Konferenciájának keretében egy tavalyi népi kezdeményezés kapcsán vitatták meg a résztvevők az Európa szerte egyre népszerűbb, Magyarországon is sokat emlegetett feltétel nélküli alapjövedelem kérdését – tájékoztat partneregyházunk közleményében.

Megállapodások a keresztségről

2014. április 29., címkék: Keresztség, usa, ökumené, keresztség, portugália, ökumene, Ökumené, svájc

Az ökumenikus párbeszéd gyümölcsként európai és észak-amerikai egyházak sora köt egymással megállapodásokat a keresztség kölcsönös elfogadásáról.

Svájci reformátusok az egység útján

2014. április 11., címkék: svájc, sek

A Svájci Református Szövetség (SEK) alkotmánymódosításra készül. A többéves folyamat az végleges tervezet tagegyházi véleményezésével lezáró szakaszába ért. A 26 kantonális egyházzal folytatott egyeztetésről a svájci egyházszövetség médiaközleményben tájékoztatta partneregyházait.

A HEKS bepereli a svájci államot

2014. február 21., címkék: HEKS, svájc, heks

Egy menekült afgán család érdekében emelt szót a Svájci Református Egyházak Segélyszervezete.

A reformátusság a hitvallásról tanácskozik Amerikában

2014. február 05., címkék: crna, rev, REV, svájc

A református egyházak családjának tagjai őszinte és nyilvános párbeszéd keretében kölcsönös felelősségükről és a 2010-ben életre hívott közösség iránti elkötelezettségről tanácskoznak a napokban.

Kelet-Európa nap Svájcban

2014. február 02., címkék: svájc, HEKS, heks, bölcskei gusztáv

Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a HEKS által szervezett Kelet-Európa nap díszvendégeként január végén két intenzív napot töltött Svájcban.

Jégkorszak az ökumenikus úrvacsorai gyakorlatban

2012. április 26., címkék: svájc, úrvacsora, ökumenikus

A Kirchenboten svájci egyházi lap körkérdéséből kiderül, hogy az úrvacsora kapcsán „az ökumené jóformán nem létezik". A felmérésben nyolc kanton szerepelt, ahol csak elvétve élnek közösen református és katolikus gyülekezetek a sákramentummal – tudósít a lap április 25-i kiadása.

Egy este a svájci-magyar barátság építésének jegyében

2011. december 04., címkék: könyvbemutató, svájc

A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének  Könyvtárában 2011. november 30-án délután tartották a Horvay-könyvbemutatót, melyet baráti beszélgetés követett. Részletes tudósítás.

Fiatalkorú magyar prostituáltak Svájcban

2011. szeptember 04., címkék: svájc, bogárdi szabó istván, balog zoltán, Hírek

Balog Zoltán államtitkár szerint nyitott fülekre talált Svájcban az a magyar kérés, hogy az alpesi ország emelje föl tizenhatról tizennyolc évre a prostitúció törvényi korhatárát, mert ez a szabályozás nemkívánatos hatásokkal jár Magyarországon. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára erről telefonon számolt be az MTI-nek, miután Aarauban közös sajtótájékoztatót tartott a kérdésről Szabó István református püspökkel.

Katonák Genfben

2011. május 17., címkék: svájc, zarándokút, tábori püspök

A Protestáns Tábori Püspökség idén is zarándokútra vitte a magyar katonák egy csoportját.

Megújulnak a protestáns weboldalak Svájcban

2010. november 10., címkék: svájc

A svájci keresztyének internetes honlapja, a livenet.ch és a Jesus.ch megújult lendülettel és kiterjesztett tartalmi kínálattal lepte meg olvasóit.

Svájc: a rendőrök lelkigondozásban részesülnek

2010. augusztus 24., címkék: Nagyvilág, svájc, lelkigondozás

Aargau kantonban a rendőrök munkáját, személyiségük stabilitását lelkigondozó lelkészek is segítik.

Református egyházfejlesztési központ Svájcban

2010. június 05., címkék: Nagyvilág, svájc

Zürichben június 1-jétől megkezdte tevékenységét az Egyházfejlesztési Központ (ZKE), ami a svájci református egyház helyzetének a kutatásával és a jövő egyházára vonatkozó koncepciók kidolgozásával foglalkozik.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.