Egyesül a református és evangélikus egyház Franciaországban

2013. május 10., címkék: protestantizmus

Öt éves egyesülési folyamat után, 2013 májusában megtartja első zsinatát a Franciaországi Egyesült Protestáns Egyház, egyesítve a francia református és evangélikus közösséget.

Ismét ülésezett a Reformációi Emlékbizottság

2012. június 28., címkék: reformációi emlékbizottság, protestantizmus

Az ülésen többek között szóba került az a javaslat, amelyet a Magyarországi Református Egyház Kálvin János Emlékbizottságának vezetője, Márkus Mihály nyugalmazott püspök és a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi emlékbizottságának vezetője, Fabiny Tamás tettek egyházaik 2017-es közös zsinati előkészületeivel kapcsolatban.

Egyesülnek a francia protestáns egyházak

2012. június 20., címkék: franciaország, protestantizmus

Újabb fejezet nyílt a franciaországi protestáns egységmozgalom történetében. A közös alkotmány elfogadásával egy éven belül megalakul a Franciaországi Egyesült Protestáns Egyház.

Együttműködnek a svájci és a német protestánsok

2012. április 23., címkék: sek, német protestáns egyház (ekd), svájci protestáns egyházak, protestantizmus

Egy hannoveri csúcstalálkozó keretein belül indította útjára a kölcsönös együttműködést rögzítő szerződéstervezetét a Svájci Protestáns (Református) Egyházszövetség (SEK) és a Német Protestáns Egyház (EKD). A találkozó záróaktusaként a két egyházszövetség megerősítette együttműködését a reformáció 2017-es jubileumára készülve.

Hagyományos vagy profán egyház?

2012. április 13., címkék: ecclesia semper reformanda, reformáció 500, protestantizmus, reformáció

Jelentős évforduló felé tart a világ protestantizmusa: 2017-ben a reformáció 500. évfordulójához érkezünk. Egyáltalán él még ez az örökség, vagy az egyház már csak úszik a társadalmi események sodrában, megpróbálva fontos tényezőként elfogadtatni magát környezetével? Az Ecclesia Semper Reformanda dokumentum a választ keresi.

A Németországi Magyar ajkú Protestáns Gyülekezetek Szövetségének megalapítása volt a tét Hannoverben

2012. január 16., címkék: diaszpóra, nyugat-európa, protestantizmus

A németországi magyar protestáns, túlnyomó részt református gyülekezetek képviselői, hosszas tanácskozás és vita után egyezségre jutottak és elviekben elfogadták a hamarosan bejegyzésre kerülő egyesület alapító okiratát. Az ünnepélyes alapításra és egyesületként való bejegyzésre tavasszal kerül sor. A Magyar Református Egyház és Magyarországi Evangélikus Egyház egyaránt egy delegálttal képviselteti magát a megalakítandó küldöttgyűlésben.

Bétölteni reménységgel a világot

2011. január 11., címkék: evangélium színház, Háttér, protestantizmus

"Sokan megfogalmazták, hogy az Evangélium Színház egy igazi Nemzeti Színházat helyettesít. Mindenesetre a protestantizmus nemzeti színháza" – véli Udvaros Béla rendező, a színház művészeti vezetője, aki 20 év, 30 bemutató és 545 előadás után január 9-én búcsúzott.

Háromszáz éves a szentpétervári evangélikus gyülekezet

2010. december 08., címkék: oroszország, ökumené, protestantizmus, Ökumené, Nagyvilág

  December 5-én lett háromszáz éves a szentpétervári evangélikus gyülekezet. 1710-ben Cornelius Cruys adományozott egy kápolnát a lutheránusoknak.

Sarkozy: a protestantizmus a francia identitás része

2010. május 28., címkék: Ökumené, franciaország, protestantizmus, ökumené

A francia elnök, Nicholas Sarkozy szerint a francia protestantizmus a nemzeti identitás fontos alkotóeleme – nyilatkozta az elnök a La Croix napilap pénteki számában.

Kiállítás Magyarország Tanítójáról

2010. február 11., címkék: melanchthon, gáborjáni szabó botond, Hírek, debreceni kollégium, bölcskei gusztáv, tiszántúli egyházkerület, protestantizmus

"Melanchthon és a magyarok" címmel kiállítás nyílik a Debreceni Református Kollégiumban február 16-án délután három órától. A tárlat Melanchthonnak, a protestantizmus kiemelkedő alakjának a jelentőségét és magyarországi hatását mutatja be.

Lyon, a protestáns főváros? - év végi francia kiállítás

2009. december 28., címkék: Nagyvilág, protestantizmus

  Jövő év február végéig tekinthető meg Lyonban az a kiállítás, aminek célja: bemutatni a protestantizmus jelenlétét és hatását a nagy francia városban.

Kritika az egyház ellen - sok fiatal még a protestanizmusról sem hallott

2009. augusztus 18., címkék: sziget, ifjúsági misszió, protestantizmus, Hírek, steinbach józsef

Tükröt tartottak elénk és erős kritikát fogalmaztak meg az egyházzal szemben a fiatalok a Szigeten – mondta Steinbach József. A Dunántúli Református Egyházkerület püspöke szerint fontos, hogy az egyházak jelen legyenek az olyan nagy rendezvényeken, mint például a Sziget. Hozzátette: számos fiatallal találkozott, akik csupán római katolikus egyház szigorát ismerték, de a protestantizmusról nem is hallottak. A püspök szerint felnőtt egy vallástalan generáció, akiket új utakon kell megszólítani az egyházaknak. Az óbudai hajógyári szigeten vasárnap istentiszteletekkel és misével ért véget a nyár egyik legnagyobb fesztiválja.


Bővebben Háttér című rovatunkban olvashatnak a témáról.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.