Isteni utak, emberi kanyarok

2016. március 17., címkék: ifi, egyetemi gyülekezetek, kárpát-medence

Közel háromszázan vettek részt a Kolozsváron megszervezett XVII. Kárpát-medencei Református Egyetemi Gyülekezetek Találkozóján, amely az Isteni utak, emberi kanyarok címet viselte. A március 11-13. között zajló rendezvényen arra a kérdésre keresték a fiatalok a választ, hogy mi az Isten akarata az életünkben, hogyan ismerhetjük meg azt a magunk és a gyülekezet életében.

Beregszászon ülésezett a Kárpát-medencei Református Rádiótanács

2011. szeptember 01., címkék: kárpát-medence, beregszász, rádiótanács

  Az erdélyi, a tiszáninneni, a tiszántúli, a felvidéki és a kárpátaljai képviselők hétfőn és kedden zajló megbeszélésük során együttműködési megállapodást kötöttek a DVN hollandiai református rádiózást támogató szervezettel.

Ezernégyszázan jelentkeztek Szlovákiából a Szeretethíd önkéntes programra

2011. május 20., címkék: szlovákia, önkéntes, kárpát-medence

  A Kárpát–medencei református önkéntes nap hivatalos szlovákiai nyitó ünnepsége Ipolyságon lesz május 21-én, szombaton kilenc órai kezdettel.

Nyári néptánctábor lesz Csurgón

2011. május 05., címkék: református oktatás, kárpát-medence

A Kárpát-medencei Egyházi Iskolák és Somogyi Táncosok Néptánctáborát június 26. és július 2. között rendezik meg.

Kárpát-medencei Lelkészi Focikupa

2011. május 02., címkék: kárpát-medence, sport

A csengeri városi sportcsarnokban pénteken százharminc anyaországi, erdélyi, partiumi, kárpátaljai és felvidéki lelkipásztor mérkőzik meg egymással.

Tanügyi koordinátorok tanácskoztak Berekfürdőn

2011. február 17., címkék: református oktatás, kárpát-medence

A tanácskozáson megbeszélést folytattak többek között a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap céljaira indított iskolai gyűjtés eredményeiről, valamint az egyháztestek képviselői bemutatták felekezeti oktatási rendszerük aktuális gondjait.

Megújulás, de nem mindenáron újítás

2010. november 15., címkék: kárpát-medence, énekeskönyv, bódiss tamás

A zsinati ciklus végére készülhet el az új Kárpát-medencei református énekeskönyv, amely a rendszerváltás óta sokszínűbbé vált egyházi élet új igényeire is választ adhat majd. A tavasszal megalakult énekeskönyvi bizottság munkájáról Bódiss Tamással, az MRE énekügyi előadójával beszélgettünk.

Játszva Krisztushoz! – Élménypedagógiai műhely

2010. november 09., címkék: kárpát-medence, alternatív egyházi alkalmak, szlovákiai reformátusok (szrke)

Az elmúlt héten a hét felvidéki magyar egyházmegye tizenhat lelkipásztora és egy katechétája új ismeretekkel és eszközökkel gazdagíthatta szakmai eszköztárát.

Kárpát-medencei magyar és nem magyar egység a zenében

2010. november 06., címkék: böszörményi gergely, Hírek, református zenei fesztivál, kárpát-medence

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje nyitógáláját Budapesten, idén a Hagyományok Házában.

Kárpát-medencei Református Rádiótanács alakult

2010. október 22., címkék: rádiómisszió, kárpát-medence, Hírek

A Magyar Református Egyház egyházkerületeinek elnökségei, mint tulajdonosi döntéshozó testület, létre hozták a Kárpát-medencei Rádiómisszió Tanácsot.

Kálvin – konferenciát tartottak Csurgón

2010. október 20., címkék: kálvin emlékév, csurgó, kárpát-medence, Gyülekezeti hírek, konferencia

„Magyarok a Kárpát-medencében” címmel rendezték meg az idei Kálvin-konferenciát Csurgón október 15-én és 16-án, a Protestáns Napok keretében.

Teltház a Kárpát-medencei református kórus hangversenyén

2010. június 27., címkék: jótékonysági est, Hírek, kárpát-medence, egyházzene, árvíz, szeretetszolgálat (mrsz)

  A június 25-én megtartott koncerten a tizenkilenc határon inneni és túli énekkarból toborzott 370 fős Kárpát-medencei Egyesített Református Kórus szólalt meg, ami a szervezők szándéka szerint kifejezi nemcsak felekezeti, de nemzeti összetartozásunkat is.

Kvóták és közösség: beszélgetés a választásokról

2010. június 25., címkék: accrai hitvallás, gazdasági igazságosság, kárpát-medence, sütő zsanett, Grand Rapids, bölcskei gusztáv, grand rapids, május 22., református világközösség (rev), ódor balázs

Európa nem delegált sem laikust, sem fiatalt a Református Egyházak Világközösségének vezetőtestületébe. A választásokkal és a Grand Rapids-i találkozóval kapcsolatban Ódor Balázs külügyi irodavezetőt, a Végrehajtó Bizottság most leköszönő tagját kérdeztük.

A szaktudás átadása a cél – Erdélyben is terjeszkedne a siketmisszió

2010. június 21., címkék: siketmisszió, Határon túl, kárpát-medence, erdélyi egyházkerület, járay lóránd

A kolozsvári Szabadság című napilap a Siketmisszió június eleji kolozsvári útjáról közölt riportot.

„Örüljetek az Úrban mindenkor” - egyházkerülti főgondnokok találkoztak Kárpátalján

2010. június 18., címkék: nagy béla, Határon túl, kárpát-medence, magyar református egyház, kárpátaljai reformátusok (kre)

  Az elmúlt hétvégén Kárpátaljára érkeztek az újraegyesült Magyar Református Egyház egyházkerületi főgondnokai, hogy a helyszínen ismerkedjenek az ottani helyzettel, gondokkal és eredményekkel.

"Valami fáj, ami nincs"

2010. június 15., címkék: Háttér, kárpát-medence, alkotmányozó zsinat, magyar református egyház, trianon, bölcskei gusztáv, 2004. december 5., május 22., confessio

„Trianon legnegatívabb hatása az lett, hogy a magyar társadalom nagy része beletörődött abba, hogy mi nem tartozunk egy közösséghez a határon túliakkal. Nem érezzük, hogy közösséget alkotunk" – mondta Bölcskei Gusztáv püspök a Confessiónak adott interjújában.

Hogy lehet erős Szlovákia?

2010. június 01., címkék: kárpát-medence, szlovákia, szlovákiai reformátusok (szrke), magyar identitás, Háttér, állampolgárság, fazekas lászló

Szlovákia önmagát gyengíti azzal, hogy magyarellenes politikát folytat. Ezzel szemben a kisebbségek önrendelkezésének biztosításával önmagát erősítené – vélekedik Fazekas László felvidéki püspök. – Sok rosszat átéltünk már az elmúlt évtizedek során. A hontalanságtól a szétszakítottságon át az egzisztenciális és nyelvi fenyegetettségig. Istenbe vetett hittel hordozzuk ezt, és így próbáljuk élni a mindennapjainkat.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület közleménye

2010. május 29., címkék: királyhágómelléki egyházkerület, Háttér, állampolgárság, kárpát-medence, trianon, közlemény

"A hála és köszönet mellett kifejezzük azon reményünket is, hogy végre megszakad az anyaországi, főleg baloldali politikusok által képviselt tartózkodó magatartás a leszakított területeken élő magyarokkal szemben" – olvasható abban a közleményben, amelyet a  Királyhágómelléki Református Egyházkerület adott ki. Május 28-án tartott közgyűlésükön ünnepi határozatban örökítették meg a Magyar Parlament által május 26-án elfogadott törvényt, amely magyar állampolgárságot biztosít a Kárpát-medencében élő magyarok számára.

Konvent: liturgia, alkotmány és megemlékezés

2010. május 27., címkék: kárpát-medence, magyar református egyház, köntös lászló, bibza istván, bölcskei gusztáv, tőkéczki lászló, Hírek, liturgiai bizottság (konvent)

A Generális Konvent komáromi ülésének délutáni témái között szerepelt a Liturgiai Bizottság kiadványa az istentisztelet alapjairól, beszámoló hangzott el a Kárpát-medencei közös lap előkészületeiről, és elfogadták a Bibliaolvasó vezérfonal nevesített vasárnapjait.

Először lesz közös költségvetése a Magyar Református Egyháznak

2010. május 27., címkék: tarr zoltán, marian hamari, komárom, trianon, géresi róbert, magyar református egyház, kárpát-medence, generális konvent elnöksége, állampolgárság, Hírek, csomós józsef, fazekas lászló

A felvidéki Komáromban, története során először tanácskozik a határon túl a Generális Konvent. A Kárpát-medencei reformátusság legfőbb tanácskozó testülete közös költségvetést, és a trianoni békeszerződésről szóló nyilatkozatot fogadott el. Az ülésen felszólalt a felvidéki református egyház szlovák nyelvű püspökhelyettese is.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.