Új Egyházi Oltalom Mozgalom Európában

2010. október 18., hétfő

altA Német Evangélikus Egyház a Migráció éve programsorozataiba illeszkedve nemzetközi konferenciát rendezett Berlinben.

Észak-amerikai mintára Európában is egyre több gyülekezet kötelezi el magát az idegenek segítésére, menedékkérőket fogadnak be, segítenek a letelepedési engedélyek megszerzésében, a kiutasítás és bebörtönzés veszélye elől védve őket, emberi jogaik érvényesítéséért küzdenek, életüket igyekeznek megóvni.

A Német Evangélikus Egyház (EKD) a Migráció éve programsorozataiba illeszkedve nemzetközi konferenciát rendezett Berlinben október 7-10. között, a közelmúltban az egyházak Európában működő, menedékkérőket segítő mozgalmainak bemutatása és megerősítése érdekében.

Az európai menekültügyi törvények egységesedése következtében, a Dublin II. egyezmény óta Európán belül egyre nagyobb számban toloncolnak át egyik országból egy másikba menedékkérőket, az európai erőd egyre erősebb falakat épít. Ilyenkor különösen fontos hogy, az európai egyházak is aktívabb párbeszédbe, összefogásba kezdjenek, hiszen az emberi jogok érvényesítése határokon átívelő feladat. A konferencia célja az volt, hogy megismertesse a résztvevőkkel az egyes európai állami gyakorlatokat és ezekre adott egyházi válaszokat, hálózati együttműködés kezdeményezzen a menekültek segítésében aktívan résztvevő gyülekezetek között.

A konferencia díszvendégei John Fife (Amerikai Presbiteriánus Egyház moderátora, No More Deaths mozgalom alapítója) és Mary Jo Leddy (a kanadai Romero Ház egyik alapítója) voltak. Uniós politikusok elemezték az aktuális európai bevándorlás politikai kérdéseket, nemzetközi civil szervezetek képviselői (Amnesty International, PICUM) számos példán keresztül prezentálták a menedékkérők emberei jogainak sérülését.

Az EU keleti, nyugati és északi országaiból hívott előadók ismertették a régióspecifikus jellemzőket, gyakorlatokat, hiányosságokat. A magyarországi és Kelet-Közép Európai helyzetet Kanizsai-Nagy Dóra, a Református Missziói Központ (RMK) Menekültmissziójának munkatársa ismertette.

A konferencia zárásaként a résztvevők egy ünnepélyes nyilatkozatban megállapodtak, hogy az alkotmányos keretek között minden eszközt felhasználnak a szükségben lévő menedékkérők segítésére, befogadást biztosítanak ha az állam által indokolt lenne, az állam mégsem ad valakinek védelmet, kiállnak az emberi méltóság és az emberi jogok védelme mellett, segítik az ideérkező menekültek életkezdését, beilleszkedését, európai mértékű hálózatot alakítunk a fentiek hatékonyabb megvalósítása érdekében.

Kiállunk a menekültek védelméért, mert hiszünk benne, hogy Isten szereti az idegeneket és Istennel találkozunk, ha egy védelmet kereső idegenen segítünk (Mt. 25,31).

RMK

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió