Tutu Koppenhágában: Csak nyertesek vagy csak vesztesek lehetünk! Csak ez az egy világunk van!

2009. december 17., csütörtök

 

Desmond Tutu dél-afrikai anglikán érsek vasárnap délelőtt a koppenhágai városháza előtt felállított hatalmas színpadon adta át Yvo de Boernak, az ENSZ klímavédelmi biztosának azt a felhívást, amit 512.894 személy írt alá, s ebben hangsúlyozzák: Csak ez az egy világunk van, nincs több! Vigyázzunk rá!

altA gazdag országoknak, mint a drasztikus klímaváltozás előidézőinek kell a nagyobb felelősséget vállalniuk a katasztrófa megakadályozásában és nekik kell több pénzügyi eszközt bevetniük azért, hogy ez a megelőzés hatékony és eredményes legyen. A fő cél az, hogy a káros anyag kibocsátást 2020-ig legalább 40 %-kal lehessen csökkenteni, s vissza lehessen menni az 1990-es szintre. Mielőtt a hatalmas aláírás-köteget Tutu érsek átadta az ENSZ megbízottjának, elmondott egy történetet. Eszerint Isten lenézett a Földre, s mit látott? Háborút és nyomort, a Gáza-övezetben, Zimbabwében, Szudánban és másutt. Ekkor Isten sírva fakadt az emberek miatt. Most viszont idenéz Koppenhágára. És látja, mennyi fiatal jött most ösze ezen a téren, hogy az élni érdemes és értékes életért és jövőért demonstráljon. Isten most mosolyog, sőt nevet, mert egy kis angyal letörölte szeméről a könnyet. Tutu ezrek tomboló tapsvihara közepette ismételten ezt kiáltotta a mikrofonba: Csak nyertesek vagy csak vesztesek lehetünk! Ne tévesszétek szem elől: csak ez az egy világunk van! A nyílt délelőttön felszólalt még Samuel Kobia lelkész, az EVT főtitkára, Sofie Petersen dán evangélikus püspök, Tofiga Falani lelkész, a tuvalui kongregacionlista egyház lelkésze. (reformiert-info.de - 2009-12-15 - dr. békefy - www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.