Továbbképez, hogy tovább élhess

2012. május 12., szombat

A Telkibányai Szepsi Csombor Márton Tagiskola fontos szerepet tölt be a környezeti nevelés terén. Nem csupán az ökoiskolai cím birtokosa, hanem évente legalább négy továbbképzést szervez a körzet pedagógusai számára, a fenntartható fejlődés jegyében.


2012. május 10-én, a telkibányai Öko-Demo Központ zsúfolásig megtelt a szélrózsa minden irányából érkező vendégekkel. Miskolc, Abaújszántó, Sárospatak valamint több kistelepülés környezetvédelmi szakembere, pedagógusa, adventista, görög katolikus és református lelkésze volt kíváncsi az előadásokra.

Az alkalmat a házigazda, Czuczor Tamásné igazgatóasszony nyitotta meg, aki a vendégek és az előadók köszöntése után átadta a szót F. Nagy Zsuzsannának. A 2011-ben Justitia Regnorum Fundamentum Díjjal kitüntetett környezeti nevelő az Ökológiai Intézet sokrétű munkájába vezette be a hallgatóságot (www.ecolinst.hu). A fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő alapítvány profiljában többek között helyet kap a kincskereső utak szervezése, a táboroztatás, a jogi segítségnyújtás, a környezetbarát háztartási eszközök népszerűsítése, a helyes táplálkozásra nevelés valamint a társadalom tájékoztatása a zöld ügyekről. A jelenlévők megismerhették az Ökológia Intézet jelenleg is nagy sikerrel futó programjait. „Gömörszőlős, egy fenntartható falu" címen több mint százmillió Forintos pályázatot valósítanak meg, ami az önfenntartó, független vidéki élet megteremtését és népszerűsítését célozza. A házi komposztállásra nevelést öt éve kezdték el, aminek eredményeképpen kétezer fa komposztkeretet osztottak ki. Havi rendszerességgel sajtóreggelit tartanak, ahol a zöld civilek és a média munkatárai találkozhatnak a hiteles tájékoztatás érdekében. Nagy öröm volt a számukra, hogy elősegíthették a Szerencsi Biomassza Erőmű új, környezeti szempontokat fokozottan figyelembe vevő tervének a kidolgozását.

F. Nagy Zsuzsanna előadásában kitért arra is, hogy május 5-12 között egy nemzetközi kezdeményezés, a Napos Napok hetében vagyunk (www.naposnapok.hu). Szólt a napenergia széleskörű felhasználhatóságáról a feketére festett hordótól kezdve a naptűzhelyen keresztül az űrtechnológiai fejlesztésekig. Figyelmeztetett arra, hogy bár jelenleg a napkollektorok ára csökkenő tendenciát mutat, de az előállításához szükséges nyersanyagok stratégiai készletei Kínában vannak.

A továbbképzés másik előadója Szalay László Pál református lelkész volt, aki hazai tekintetben egy teljesen új kezdeményezés elindulásáról szólt: Ökogyülekezetek Magyarországon címmel. Bevezetésében a keresztyénség és a környezetvédelem kapcsolatát egy régi dilemmával hozta párhuzamba: Mit keres Pilátus a Credóban? A problémafelvetés során kitért azokra a nehézségekre, amelyek megakadályozhatják a teológia és a természettudományok párbeszédét. Röviden jellemezte azokat a csoportokat, akik a jelen környezeti pusztulását egyszerűen a végidők jelének tekintik, és nem akarnak tenni ellene.  Az MRE Ökogyülekezeti Tanácsosa nem hallgatta el azokat a kritikákat sem, amelyek kimondottan a keresztyén teológiát és tanítást teszik felelőssé a kialakult helyzetért. A teremtésvédelem bibliai alapjait négy pontban, igékkel alátámasztva összegezte:

  1. Teremtő Istenünk van;
  2. Feladatunk van ebben a világban;
  3. Felelősek vagyunk a Föld megromlott állapotáért;
  4. Reménységünk van Krisztusban.

Az előadás folytatásában a lelkipásztor felvázolta az ökogyülekezeti program eddigi állomásait, kezdve a 2010-ben a Skót Egyházzal aláírt együttműködési nyilatkozattól egészen a 2012. április 28-ai Első Ökogyülekezeti Konferenciáig (www.okogyulekezet.hu). Kiemelte, hogy a kezdeményezésük nem előzmények nélküli, hiszen az evangélikus és katolikus felekezetek már jóval korábban elkezdtek foglalkozni ezzel a témával. A hallgatóság képet alkothatott arról, hogy a Teremtés Ünnepe, az Egyháztáji kezdeményezésekkel valamint a TIÉD és a Gyümölcsfák a papkertbe programokkal milyen gyakorlati módon vették/veszik ki a részüket az egyházak a teremtett világ megóvásából. Végezetül a Telkibányai Református Gyülekezetben megvalósított zöld programokról számolt be a helyi lelkipásztor. Fontos állomása volt az előterjesztésnek az Őkogyülekezeti Díj ismertetése, amire keresztyén közösségek pályázhatnak. A református Ökogyülekezeti Tanács és az evangélikus Ararát Munkacsoport július 31-ig várja azoknak a keresztyén intézményeknek, gyülekezetek a jelentkezését, akik vállalják, hogy környezettudatosabban élik a mindenapjaikat.

Mind a két előadást képek, kiadványok, promóciós anyagok gazdagították. A szakmai munka és a tapasztalatcsere kis körökben folytatódott tovább. A környezeti nevelési program következő akciója május 31-én lesz.

Szalay László Pál

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.