Ötödször is REND

2012. június 28., csütörtök

Nem lehet nyár református fesztivál nélkül. Idén a Rend-en (Református Egyházi Napok Dunántúl) van a sor. A minden generációnak programot kínáló rendezvény június 29-én nyitja meg kapuit Székesfehérváron.

A Rend-et 2004 óta kétévente rendezi meg a Dunántúli Egyházkerület mindig más-más helyszínen. (Győr 2004, Kaposvár 2006, Komárom 2008, Pápa 2010). Az idei, az ötödik REND rendkívülinek számít, hiszen hogy most ünnepli az egyházkerület 400 éves fennállását. Emellett újdonságként, de remélhetőleg hagyományteremtőként a fesztiválon belül TREND-ifi néven ifjúsági találkozót is tartanak.

A cél, hogy minél többeket megszólítsanak. Ezért is esett a választás a lehetséges helyszínek közül Székesfehérvárra. „Szeretnénk megszólítani a ma emberét Jézus Krisztus evangéliumával, amely ma is közösségteremtő, gyógyító, rendet teremtő nagyhatalom, a nagyvárosi elidegenedésben....A programsorozat fesztivál jellege árulkodik annak nyitottságáról, amely megmutatkozik abban, hogy nemcsak egymással szeretnénk találkozni, hanem kilépve a „belterjességből" várunk minden korosztályt, felekezetet, érdeklődőt," írja a REND programfüzetének előszavában Steinbach József, az egyházkerület püspöke.

A fesztivál mottója: "Ti vagytok a föld sója" (Mt 5:13). Erről hallhatnak az érdeklődők különböző előadásokon, fórumbeszélgetéseken például Steinbach József és Szarka István, az evangélikus zsinat lelkészi alelnöke részvételével. Mindezek mellett számos program bontja ki és aktualizálja a főtéma teológiai, egyházi, társadalmi, etikai összetevőit. Hírességek vallanak arról, hogyan lettek hívő keresztyének, illetve mit jelent számukra hitvalló emberként élni a mindennapokban. Egyházi és közéleti személyiségek, vezetők, köztük az ország egyik legismertebb igehirdetője és könyvírója, Cseri Kálmán szerepel a felkért előadók gazdag listáján.

Számos ismert előadó, együttes, egyházi és világi személyiség, kiállítások, bemutatók, illetve színjátszó körök előadásai közül választhatnak a fesztiválozók. Lesz Bolyki Brothers, Ghymes, Republic és sok más együttes is fellép. Pitti Katalin, Pálúr János, Teleki Miklós és az énekkari találkozó képviseli a komolyzenei irányzatot. A „Miénk a színpad" című színjátéksorozat református iskolások tehetségét csillantja fel a fesztivál résztvevői előtt.

A „Református utca" mini pavilonjai színes kavalkádot tárnak a látogatók elé. Itt lesz fellelhető a szeretetszolgálat, itt lehet bepillantani a család- és idősgondozás, drog- és repülőtéri misszió életébe, itt lesznek a könyvkiadók, a zenei fesztivál és cigánymisszió képviselői, gyermekkórház és nyári táboroztatások egész sora.

Gyerekprogramok, játékok, izgalmas bemutatók színesítik tovább a hétvége gazdag repertoárját, amelyek között természetesen kiemelt helyet foglalnak el az istentiszteletek, az áhítatok és lelki gondozói beszélgetések. Az ünnepélyes záró istentiszteletet, amely július 1-én lesz, a Duna Televízió is rögzíti és várhatóan egy héttel később, július 8-án sugározza.

Forrás: rend.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió