Tíz év, emlékek, torta, Csillagpont

2014. augusztus 01., péntek

A Kálvincsillag 2013. évi számában megjelent cikkekkel idézzük fel az egy évvel ezelőtti Csillagpont hangulatát és eseményeit. Ezúttal a tavaly jubiláló református ifjúsági találkozó kialakulásáról olvashatnak.

Bodajk – Debrecen – Sárospatak – Fadd-Dombori – Tata – Mezőtúr. Mi köti össze ezeket a településeket? Hát a Csillagpont! Erről készítettek kiállítást az idei tábor közönségének, ezt a tizedik szülinapot ünnepelték tortával és felidézték az elmúlt öt találkozó emlékeit.

Az ötlet hogy szervezzenek egy református ifjúsági találkozót a Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Irodájának akkori vezetőjétől, a mostani zsinati tanácsostól, Tarr Zoltántól származott, az egyik előkép pedig a Német Protestáns Egyház (EKD) kétévenkénti találkozója, a Kirchentag volt. A 2003-as bodajki Csillagpont volt az alkotmányozó fesztivál, ekkor alakultak ki a máig is érvényes, főbb szabályok. A Csillagpont kedd estétől szombat délig tartó, sátorozós tábor. Minden nap van reggeli áhítat, délelőttönként főelőadás, utána kiscsoportos beszélgetések, majd este egy istentisztelet. Ezek a kötött programok, amelyekkel egy időben semmilyen más esemény nincs – még a kürtöskalácsos sem árul. A névötlet pedig a kecskeméti fiataloktól jött és valójában egy műszaki kifejezés, azt a pontot jelöli, ahol a szálak összefutnak.

Az első találkozó mottója „...eljött az óra..." volt, János evangéliuma alapján, s a szervezők ezer-ezerötszáz résztvevőre számítottak. 2004-ben öt különböző helyszínen rendezték meg a Csillagpont Regionális Találkozót, „Van új a Nap alatt" címmel. „Mert én Veled vagyok" – hangzott a második Csillagpont mottója 2005-ben Debrecenben. Sárospatakon két évvel később, az akkori koordinátornak, Rozgonyi Emőkének saját bevallása szerint a csíkos kalap lett az ismertetőjegye. Ha anélkül ment valamelyik helyszínre, először meg sem ismerték.

„Honnan veszed a bátorságot?" – kérdezték a 2009-es Csillagponton, melynek Fadd-Dombori adott otthont. Ebben az évben már elérte a táborozók száma a kétezret. Az ilyen nagyszabású rendezvényeken elkerülhetetlen volt az improvizálás. Vajon mit tesz az ember, ha jönnek a vízvezeték-szerelők, ha le akarnak zárni egy főcsapot? Eső, eső, eső... és egy kis csapadék – ez Tata jellemzése. Isten áldása jó párszor megérintette a 2011-ben fesztiválozókat. Ezen a találkozón már több mint ötszáz segítő dolgozott, a résztvevők száma pedig először lépte át a háromezer főt. Az akkor bevezetett újításokat az idei mezőtúri Csillagponton is hasznosították.

A Csillagpont mindenekelőtt egy egyházi találkozó, melynek fontos az ifjúsági jellege, de egyre inkább kezd családi találkozóvá válni. Fontos sajátossága, hogy a tábort az önkéntesek tartják össze – akik jellemzően fiatalok, középiskolások, egyetemisták, de a tíz évvel ezelőtti fiatalok már felnőttként is visszajárnak, s a találkozó igyekszik hozzájuk is szólni.

Csepregi Botond – Márkus Anna

A cikk megjelent a Kálvincsillag – a Magyar Református Egyház lapja – 2013. évi számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.