Tisztújítás után, választások előtt

2017. március 29., szerda

Már a presbiterválasztásra készül a tisztújításon túl lévő Magyar Református Presbiteri Szövetség. Kiadványt készítenek, amelyben mások mellett a presbiteri szolgálat bibliai hátterét is összegyűjtik majd. Áprilisban a nőszövetséggel rendeznek közös konferenciát, nyáron pedig az első magyar református presbitérium emlékére avatnak táblát Pápán. Viczián Miklóst, a szövetség nemrégiben megválasztott elnökét kérdeztük.

Ön a Magyar Református Presbiteri Szövetség új elnöke. Váratlanul érte a feladat?

Régóta részt veszek a Magyar Református Presbiteri Szövetség életében és az elnökség munkájában. Különféle tisztségeket töltöttem be az elmúlt tizenöt évben: voltam a Pénzügyi Bizottság és a Missziói Bizottság elnöke is, beleláttam tehát a szervezet életébe. Tulajdonképpen a megkezdett nagy feladat folytatására kaptam most lehetőséget, erre vállalkozom. A szövetség kezdetektől a Kárpát-medence és a nyugati szórványban élő mintegy negyvenezer magyar presbitert és rajtuk keresztül a legalább másfélmillió magyar reformátust szeretné elérni, megszólítani. Ebben a nagy munkában kaptam én is feladatot.

Elnökként mik a céljai?

A továbbiakban is a biblikus szemléletre szeretném helyezni a hangsúlyt, ahogy missziói bizottsági elnökként is tettem. Mindig is az volt a szövetség célja, hogy a Bibliához hű, reformátori gondolkodású vonalat kövesse. Ezt szeretném átvinni az elnöki munkámba is. Az idei évben presbiterválasztás lesz, ennek előkészítésében szeretnénk segíteni, ezért füzetet fogunk megjelentetni, amelyben a választás törvényi hátterén túl időrendi ajánlást is adunk a választással kapcsolatos feladatok elvégzéséhez, és ebben a füzetben szeretnénk a presbiteri feladatok bibliai hátterét is összegyűjteni. Egy – Cseri Kálmán igehirdetéseiből készült – tanulmánnyal pedig arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy újjászületett, Krisztus-követő embereknek kell presbitereknek lenniük ahhoz, hogy a gyülekezetet az Úrhoz tudják vezetni. Ez a ciklus elején a legnagyobb feladatunk.

Hamarosan a Magyarországi Református Nőszövetséggel közösen rendeznek konferenciát.

A gyülekezetekben párhuzamosan van jelen a presbiteri szövetség és a nőszövetség. Hagyományosan – évszázadokon keresztül – férfiak voltak a presbiterek, mellettük más gyülekezeti feladatkörökben sok nő szolgált. Ez az elmúlt ötven évben megváltozott: egyre több a női lelkész, és egyre több helyen választanak nőket is presbiternek. Szeretnénk ezekről a kérdésekről a nőszövetség tagjaival is beszélgetni, ezért április 29-én Budapesten, az egyházkerületi székházban, a Ráday utca 28-ban konferenciát tartunk, ahol remélhetőleg testvéri együttműködésben tudunk dolgozni a magyar református egyház szolgálatáért.

Milyen más programok állnak a következő hónapokban a szövetség előtt?

Mi szervezzük meg a Dunamelléki Egyházkerület éves presbiteri konferenciáját is, amely Szolnokon lesz április 8-án. Nyáron, augusztus 18–20. között pedig Pápán tartjuk országos konferenciánkat. Itt az első, négyszáz éve megalakult presbitérium emlékére emléktáblát is állítunk majd.

Viczián Miklós 1944-ben született, a budapest-pasaréti gyülekezetnek gyerekkorától tagja. Ide járt vasárnapi iskolába, itt konfirmált, itt ismerte meg a feleségét és itt keresztelték meg a gyermekeit is. A hetvenes évek közepe óta presbitere a közösségnek, a Biblia Szövetség alelnöke, a Presbiter című lap szerkesztőbizottságának tagja, a pasaréti gyülekezet Áldás, békesség című lapjának szerkesztője. 2017 márciusában választották meg a Magyar Református Presbiteri Szövetség elnökének. Villamosmérnök, két fia és három unokája van.

Hegedűs Márk, fotó: Asszonyi Eszter

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2017. március 26-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.