Templomszentelés Nagykovácsiban

2012. november 16., péntek

A templom építéséhez nagyban hozzájárult a két évvel ezelőtti, október utolsó vasárnapjának országos perselypénz gyűjtése is.

Nagykovácsi Budapesttől hat kilométerre fekvő nagyközség. Református gyülekezete 2007-ben templomalapkő letételével kívánta jelezni, hogy kész a megújulásra. Rövid megtorpanás után mára állnak a templom falai, a legfontosabb külső munkák gyakorlatilag befejeződtek, de a felszentelésig még sok munkára van szükség, írta T. Németh László 2010-ben a Reformátusok Lapja hasábjain. A munkálatok végre elkészültek és hatvanhárom esztendő után ismét templomszentelésre kerülhet sor. A templom közösségének vezetője varga Róbert lelkész és Barcza Szabolcs főgondnok.

Mostanáig ebben a házban tartották az istentiszteleteket

Parasztháztól a templomig

A gyülekezet hivatalos története 1949-ben kezdődött, amikor a Pesthidegkúti Egyházközség leányegyházaként vették nyilvántartásba. A svábok kitelepítéséig szinte tiszta katolikus faluba a negyvenes évek második felében érkeztek reformátusok, ekkor egy régi parasztházat alakítottak át templomnak, és ott indult meg a református hitélet. A mai napig itt tartották az istentiszteleteket. A sváb házat a gyülekezet hosszú munkával alakította át, sok pénzt költöttek rá, de lassan szinte életveszélyes állapotba került, ezért is határoztak új templom építéséről. A Nagykovácsi Református Missziói Egyházközség megalakulását 2005-ben mondta ki a Budapest-Déli Református Egyházmegye. A templomépítés két évvel később, Kálmán Csaba lelkész vezetésével kezdődött, majd 2009-ben Varga Róbert lelkipásztor érkezésével új lendülettel folytatódott.

Az egyházközség az önkormányzattól kapta a telket a templom építésére, a gyülekezet ennek fejében az új templom használatba vétele után átadja a településnek a falu közepén fekvő mostani templomépületet és a telket. Sokan mondják, hogy nagy ajándékot kaptak a reformátusok, de az önkormányzat is hozzájut egy olyan épülethez, amelyből a központban sváb emlékházat hozhat létre, vagy a helyén akár játszóteret is kialakíthat.

Az egyházközség tagjai sok pénzt adtak a templomépítésre, de jelentős összeget kaptak a Dunamelléki Egyházkerülettől is és nagyban hozzájárult a két évvel ezelőtti október utolsó vasárnapjának országos perselypénzgyűjtése is. Ezen kívül más gyülekezetek is segítettek, sőt még Amerikából is érkezett adomány.

„Feleségemmel együtt szeretnénk a nagykovácsi gyülekezetben úgy szolgálni, hogy a lelki egység és rend helyreállhasson, a templomépítés szép munkája befejeződhessen. Minél többen megismerhessük Jézust, minden ember Megváltóját" – írta bemutatkozásában a gyülekezet Békesség Néktek című lapjában a lelkipásztor.

A templomszentelés időpontja: november 24., 14óra, Helyszín: Nagykovácsi templom

reformatus.hu, képek: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.