Tanácsok kiégett lelkészeknek

2012. május 02., szerda

Az utóbbi öt évben egyre több lelkész és egyházi dolgozó merül ki – derül ki a német egyházi sajtó híradásaiból.

Az okok közül toronymagasan kiemelkedik, és minden keresztyén felekezetre igaz, hogy csökken az utánpótlás, ezért egyre több feladat hárul a lelkipásztorokra, lelkigondozókra és más egyházi munkásokra. Az egyházak iránti általános ellenszenv is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a dolgozók veszítenek munkakedvükből. 

A kiégés esélyét növeli, hogy az egyházi hierarchia miatt a lelkészek engedelmességgel tartoznak felettesüknek, még akkor is, ha ez ellentmond a lelkiismeretüknek – hangzott el a német Domradio műsorában. A szeretet, amit hirdetnek, ugyanis nem mindig érhető tetten a püspökök és a lelkészek találkozásaikor.

Makulátlan élet

Különösen a nőket veszélyezteti az energiaszint csökkenése, az ő ötleteiket többször visszautasítják, és ez idővel a kezdeményezőkedv, a kreativitás lelohadásához vezet. „Az is megterhelő az egyházi dolgozóknak, hogy magánéletüknek makulátlannak kell lennie, számon kérik rajtuk az ilyenfajta hitelességet. Például le kell tagadniuk homoszexuális vonzódásukat" – mondja Wunibald Müller.

A teológus és pszichoterapeuta szerint a lelkészeknek meg kell tanulniuk olykor nemet mondani felettesüknek, mert megbetegítő, ha az ember hosszú távon olyat tesz, amivel nem tud azonosulni. Továbbá azt javasolja, hogy az egyház frontján jelentkező kudarcokat ne vegyék magukra, inkább erősítsék önbizalmukat. Müller végül a hívekhez fordul: vegyenek vissza az egyházat érintő kívánságaikból, elvárásaikból. Kíméljék a lelkipásztorokat, lelkigondozókat, hogy azok hosszú ideig egészségesen tudjanak szolgálni.

Forrás: Domradio

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió