Szépségtapasz – Beszélgetés Velkey György kórházigazgatóval

2010. május 04., kedd

altNagy elismerést kapott a Bethesda gyógyító közössége. A Magyarországi Református Egyház gyermekkórháza az Egészségügyi Minisztérium Év Kórháza 2009. évi pályázatán ért el első helyezést. Emellett Velkey György főigazgató kilenc évig vezetője lesz a Magyar Kórházszövetségnek.

Magyarországon két országos kórházi díj létezik – tájékoztat Velkey György, aki hozzáteszi: – Az internetes szavazáson – amit februárban hirdettek ki – a Bethesda második lett. De minden évben zajlik egy másik kórházértékelés is, amit – a pásztói kórházzal együtt – most mi is megnyertünk.

Hogyan nyerték el az Év Kórháza címet?

A pályázatnak szigorú feltételei vannak. Olyan kórház indulhat, amelynek stabil a gazdasági háttere és elfogadott minőségbiztosítási rendszerrel rendelkezik. A szigorú pályázati feltételeknek a kórházak szűk köre képes megfelelni. Az elbírálás soklépcsős folyamat volt: összetett pályázati anyagot írtunk, a minisztériumban be kellett mutatnunk az intézményt, és kórházunkban tájékozódott egy szakmai bíráló bizottság.

Mi a jelentősége ennek az elismerésnek?

altKomoly szakmai értékkel rendelkezik a kórházi szektorban. Annak fényében különös a jelentősége, hogy a Bethesdát az elmúlt években sok hátrány érte. Ez egyfajta szépségtapasz egy nehéz időszak után. Fontos, hogy munkánkat szakmai körökben is magasra értékelték, még ha ez a mindennapok során nem is éreztük. Egyházi kórház még nem ért el ilyen eredményt, az országos sajtó híreiben így a református egyház ebben a tekintetben is megjelenhetett.

Korábban is pályáztak?

A pályázás lehetősége már az elmúlt években is fölmerült, azonban volt olyan év is, amikor nem tudtunk volna pályázni. A tavalyi évre sikerült elérni, hogy a Bethesda minden feltételnek megfeleljen. Az előkészítést Benőné Székely Júlia gazdasági igazgató és Molnár Gabriella ápolási és minőségirányítási igazgató kezdeményezte. Azt szerették volna, hogy a díjjal járó pénzjutalmat kioszthassuk a munkatársaknak, tekintettel arra, hogy az utóbbi években nagyon kemény munkát végeztek – jutalmazási lehetőségek nélkül. Tehát a pályázatnak belső közösségerősítő, a munkatársak felé irányuló motivációja volt. Az eredmény elérésében nagy szerepe van az egyházi háttérnek is, hiszen az egyéni adományok és gyülekezeti segítségek mind-mind hozzájárultak a sikerhez.

A másik nagy eredmény, hogy a Kórházszövetség tisztújításán önt választották meg a jelölt elnöknek.

A Magyar Kórházszövetség alapszabálya szerint háromévenként választanak új elnökséget és egy úgynevezett jelölt elnököt, aki a következő tisztújításkor automatikusan elnöki funkcióba lép, majd az azt követő tisztújításkor a leköszönő elnök lesz. Tehát kilenc évig tartó mandátumról van szó. Eddig én az elnökségnek voltam tagja, most pedig jelölt elnöknek választottak, ami egyfajta alelnöki funkciót jelent. A Magyar Kórházszövetségnek 129 tagja van, tehát majdnem az összes kórházat összefogja. Fajsúlyos szakmai szervezet, amelynek alapvető feladata a kórházi szféra megjelenítése a társadalomban és a szakmában. Egyrészt koordinálja a kórházi szakmai feladatokat, képviseli azokat a kormányzat és a szakmai szervezetek felé. Másrészt érdekképviseleti feladatokat is ellát.

Milyen konkrét szerepe lesz önnek ebben a szakmai szervezetben?

altTervünk továbbra is az, hogy a kórházakban folyó munkát elemezzük, segítsük a döntéshozókat, és képviseljük a kórházi szféra érdekeit. A kórházszövetség arculatát az elnök, Rácz Jenő fogja meghatározni. Arra készülünk, hogy közös munkával vezessük a Kórházszövetséget. Feladatom elsősorban az lesz, hogy a nemzetközi szervezetekkel és a magyarországi kormányzattal igyekezzek minél szorosabb kapcsolatot fenntartani.

Egy korábbi interjúban úgy nyilatkozott, hogy „a mai egészségügyi rendszer nem jó”. A parlamenti választások után kórházigazgatóként mit tart a legsürgetőbb feladatnak?

Alapvető fontosságú volna az idei finanszírozás biztosítása. Széles körű egyeztetés után pedig az egész rendszert meg kellene változtatni. A miniszterelnök-jelölt elmondása szerint is az egészségügy a társadalmi párbeszéd egyik eleme lesz. Súlyos kérdésekre kell választ adni az egészségügyi ellátásban, ilyen például az emberi erőforrás válsága. A Kórházszövetség partner szeretne lenni, hogy szakmailag megalapozott, jó irányokat tudjon meghatározni a minisztérium. A gyermekellátás az elmúlt években az egyik leginkább hátrányos helyzetbe került ágazat lett az egészségügyben, és az egyházi kórházak is hátrányt szenvedtek. Ezeknek a problémáknak az orvoslása életbevágó feladat.

T. Németh László

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió