Református személyiségeket is kitüntettek október 23. alkalmából

2010. október 23., szombat

Dr. Bolyki János, Erdélyi Géza, Dr. Kálmán Attila és Dr. Szőllősy Pál is állami kitüntetést vehetett át Schmitt Pál köztársasági elnöktől az ünnep előestéjén.

Október 22-én Schmitt Pál köztársasági elnök állami kitüntetéseket adott át a Parlament Kupolatermében.

A Magyar Köztársaság elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére – nemzeti ünnepünk, október 23., az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozta több évtizedes tudományos, kutatói munkássága, a jövő teológusnemzedékének pásztorolása terén végzett tevékenysége, példaértékű életútja elismeréseként Dr. Bolyki Jánosnak, a nyelvtudomány doktorának, a Károli Gáspár Református Egyetem professor emeritusának.

Ugyancsak a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést vehette át Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nyugalmazott püspöke, a szlovákiai református egyház hitéleti tevékenysége, az egyetemes magyar reformátusság összefogása, valamint a Selye János Egyetem megalakítása és működése érdekében végzett munkássága elismeréseként.

Schmitt Pál köztársasági elnök szintén a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozta Dr. Kálmán Attilának, a Dunántúli Református Egyházkerület volt főgondnokának, a Zsinat egykori világi elnökének, több évtizedes pedagógusi és iskolavezetői munkájáért, az egyházak társadalmi szerepének elismertetése érdekében végzett tevékenységéért.

A hazafias helytállással példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a társadalmi párbeszéd, a társadalmi béke, a nemzet egységének megvalósítása, a békés rendszerváltozás megteremtése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként Dr. Szőllősy Pál, az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem elnökségi tagja a Nagy Imre Érdemrend kitüntetést vehette át. 

Forrás: Köztársasági Elnöki Hivatal

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió