Református programok a Szakrális Művészetek Hetén

2012. szeptember 12., szerda

A Szakrális Művészetek Hete (Ars Sacra) rendezvényt idén szeptember 15 és 23 között rendezik meg. A program célja, hogy továbbadják a hit reményét, örömét a művészetek által. A kezdeményezéshez, református programok is társultak.

A Szakrális Művészetek Hete eredetileg budapesti székhelyű volt, de az évek folyamán a kínálat folyamatosan bővült, egyre több egyházközség kapcsolódott be rendezvényeivel.

Fővárosi programok

„Az igazi hitben végig megmaradjunk..." –népénekkutatás az 1950-es években, kiállítás- Néprajzi Múzeum
Időpont: 09.15. 10:00 - 09.23. 18:00

A kiállítási ünnepélyes megnyitója szeptember 18. fél hattól lesz. Beszédet mond Erdélyi Zsuzsanna Kossuth-díjas magyar néprajztudós, és az egybegyűlteket Bölcskei Gusztáv a Református Egyház püspöke köszönti.
A kiállítás a Lajtha és a Lajtha-csoport által feltérképezett, gyűjtött, dokumentált kulturális örökségünket mutatja be kották, jegyzőkönyvek, tárgyak segítségével, a kiállításban természetesen a gyűjtésből megszólalnak felvételek is.

Lechner, a templomépítő, Kamarakiállítás - Iparművészeti múzeum
Időpont: 09.15. 10:00 - 09.23. 18:00

A kiállítás ismerteti az Iparművészeti Múzeum épületét is tervező Lechner Ödön (1845-1914) szakrális épületeit, és ezek közül a világörökségi-jelölést élvező kőbányai Szent László plébániatemplomot mutatja be részletesen. Az építész munkásságról előadást tart Lichner Magdolna, Millisits Máté, valamint Csenkei Éva, aki a Fasori Református templomról beszél majd.

"Gyere közénk!", Kiállítás és könyvbemutató- Budapest-Fasori Református Egyházközség Szabó Imre Gyülekezeti terme
Időpont: 09.19. 15:00 - 17:00

Molnár Mária élete és szolgálata az Admiralitás-szigeteken. Előadó a dokumentumkötet szerzője, Miklya Luzsányi Mónika. "

Lajtha László és Muraközy Gyula a Kálvin téren - Százhúsz éve születtek, kiállítás - Kálvin téri Református templom
Időpont: 09.15. 18:00 - 19:00

A templomok éjszakáján, szeptember 15-én szombat este 6 órától az idén ünnepelt két neves személyre emlékező előadásokkal, rövid zenei programmal és a tavalyi – templom- és orgonatörténeti – kiállítás bővítésével várjuk az érdeklődőket. Templomunk az ezt követő vasárnap reggeltől estig nyitva tartja kapuit és a három istentisztelet (10, fél 12, este 6) közötti időben szabadon látogatható lesz.

Egyházak közös zenei áhítata - Szent István Bazilika
Időpont: 2012.09.16. 15:00 - 16:30

A közös zenei ünnepen a történelmi egyházak zenei képviselői együtt nyitogatják a Hit kapuját. A református egyházzenét a Budapest-Fasori Református Egyházközség Énekkara szolgáltatja.

Mandel Quartet koncertje - Csillaghegyi Református Templom
Időpont: 09.17. 18:00 - 20:00

Az immár 30 éve együtt muzsikáló kvartett koncertjein, a nézők egy kis időutazással visszarepülhetnek a magyar és közép-európai királyi udvarok világába. Az udvari táncdallamok, régi históriás énekek, valamint a virtuóz hangszeres darabok többsége mára már feledésbe merült, így azoknak, akik nyitottak a történelmi kultúra felfedezésére, az együttes koncertje meghatározó élmény lehet.

Hangtájképek, Verskoncert -Budapest-Újpest Belvárosi Református Egyházközség
Időpont: 09.22. 19:00 21:00

Verskoncert formájában rendhagyó irodalmi estet tartanak, amelyen nagyobb szerepet kap a zene. A megzenésített verseket prózai és lírai művek felolvasása egészíti ki.

Sajószentpéter: "Csupa legendák és jelek" – történelmi séta
Időpont: 2012.09.15. 21:00 -22:30

A vezetett gyertyafényes történelmi séta a református nagytemplom körül lesz, valamint a templomban. A város közel hétszáz éves, ősi temploma feltárja rejtőzködő titkait. A látogatók előtt feltárulnak az eltelt évszázadok egymásra rakódott rétegei, megcsodálhatják hitvalló őseink kezenyomát, múltunk máskor soha nem látható dokumentumait, egy szokatlan, gyertyafényes látogatáson. Évszázadok zenéi is felcsendülnek a capella előadásban ill. orgonakísérettel. Az érdeklődők hozzanak magukkal mécsest, vagy elemlámpát! További információk: www.sajoszentpeter.tirek.hu honlapon!

Pomáz: Szakrális Művészetek Hete 2012 –Református templom
Időpont:.09.16. 10:30 - 11:30; valamint 09.21. 18:00 - 09.21. 19:00

A város egyházai által adott kulturális hét beletorkollik a szeptember 22-ei városnapba. Az ünnepen két református érdekeltségű hangversenyt tartanak. A Debreceni Kántus fog szolgálni a református istentisztelet keretében szeptember 16-án, vasárnap, míg 21-én este szintén a helyi református templomban tartják a Praetorius Kamarakórus hangversenyét.

Pécs: Szakrális séta a "Mindenki templomához"
Időpont: 09.17. 17:00 - 19:00

Varga Szabolcs egyháztörténész vezetésével a Szent Ágoston templomtól a Mindenszentek templomáig tart a séta. A Mindenszentek temploma a török hódoltság alatt Pécs egyetlen olyan keresztény kézen maradt temploma volt, amelyet közösen használtak a katolikusok, a reformátusok és az unitáriusok. Jelenleg katolikus templom.

Szentes: Francia orgonamuzsika- Református Nagytemplom
Időpont: 09.21. 18:00  20:00

A hangversenyen D'Andrien, Debussy, C.Franck, Messiaen és Ch.M.Widor művei hangzanak el. Közreműködnek: Andor Csilla - ének, Nagy János - orgona; Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola rézfúvós szextettje

Gyulafirátót: Komolyzenei koncert, Református templom
Időpont: 2012.09.22. 19:00 - 21:00

A koncerten Zsida Ramóna hegedül, Döbörhegyi Diána énekel és Koós Anita zongorázik.

Templomom Éjszakája

A Szakrális Művészetek Hete keretében tartják szeptember 15-én a Templomok éjszakáját. Ebből az alkalomból több református templom, gyülekezeti terem is látogatható lesz.

Budapesten a Gazdagérti református gyülekezetben délután 17 órakor kezdődnek a programok, melyek egészen éjfélig eltartanak. A programok között lesznek mesejátékok, koncertek, dicsőítés, áhítat, valamint kiállítás is látható majd. A rendezvénysorozat alatt apró meglepetés és teaház várja a vendégeket. Megfelelő számú jelentkező esetén 21h után bibliodráma műhely indul Thoma László vezetésével.

A Budai Református Templomban időseket, gyermekes családokat, fiatalokat várnak szeretettel. A templomot Gundel-Takács Gábor mutatja be, színművészektől a Füves Könyvből lesznek részletek hallhatók, valamint a Bolyki Gospel kórus énekel. A nap,23 órakor közös imával zárul.

A Budapest-Újpest-Belsővárosi Református Egyházközségben18 órától először Erdélyi László zongorázik, majd Filmklub keretében az Éli könyve című filmet vetítik le.

A Budapest-Kőbányai Református Templom a Gergely és Ihász utca sarkán található. Hangversenyek, orgonakoncertek, kulturális rendezvények gyakori helyszíne. és ez nem lesz másként a templomok éjszkáján sem. Este nyolc órától bibliaolvasásra, közös imára és az Ars Renata szólóének-együttes hangversenyére kerül sor.

Az Alacskai Református Egyházközség Árpád-kori szép kazettás mennyezetű templomában este nyolc, majd tíz órától előadás lesz hallható a templom történetéről, amit szeretevendégség követ.

A kádártai Református Egyházközség kora középkori református temploma évszázadok óta hozzátartozik a falu képéhez, az épülettel este fél héttől lehet közelebbről megismerkedni, amit kiállítás megnyitó követ, végül koncert zárja az események sorát.

A Szóládi Református Templom és környéke szeretettel várja az egyéni elcsendesedésre, illetve a közösségi lelki élményre váró látogatókat. Egész nap lehetőség nyílik személyes lelkigondozói beszélgetésre.

Bővebb információ: http://www.ars-sacra.hu/

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.