Református magyar költőre emlékezik a Google

2012. március 02., péntek

A magyar Google március 2-án a százkilencvenöt éve született Arany János előtt tiszteleg.

A Google logójában a Toldi-trilógia híres jelenetét eleveníti fel, amikor Toldi Miklós a kevély Laczfi nádornak a petrencés rudat megragadva mutatta meg az utat Budára.

Az 1882-ben, hatvanöt éves korában elhunyt Arany János vagyontalan nemesi családból származó szülei mélyen hívő reformátusok voltak, így a költő is vallásos református nevelést kapott. „Mint hajdan Achillest a Stix folyóban Thetis, úgy förösztötte őt is naponként kegyes édesanyja abban a vízben, mely a Szentírásban csörgedez s mely a lelket sérthetetlenné teszi” – mondta a költő hitéletének családi eredetéről Biró Sándor vallástanár székfoglaló beszédében a 19. század végén.

A Toldival 1846-ban befutott Arany azon költők közé tartozik, akik a vallásos érzetet különösen fontosnak tartották megjeleníteni poézisükben.  Számos versében, balladájában adja tanúbizonyságát világnézetének, melyben minden a hitből indul ki. „Mert szegénynek drága kincs a hit,/Tűrni és remélni megtanít:/S néki, míg a sír rá nem lehell,/Mindig tűrni és remélni kell!” - írta Fiamnak című, 1850-ben született versében. 

reformatus.hu

Istent keresem

1Móz 29

„Jákób úgy is tett, eltöltötte azt a hetet. Azután Lábán hozzáadta Ráhelt, a leányát feleségül.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink