"Eljött a hálaadás ideje"

2010. május 17., hétfő

altA mosdósi Kiss Ferenc Református Idősek Otthona hálaadó ünnepséget tartott május 7-én. A pályázatnak köszönhetően az előző évben nagy átalakítások valósultak meg az idősek otthonában. A 20 milliós beruházásból lift épült, fürdőszobák újultak meg, kapaszkodók, rámpák kerültek elhelyezésre.

Korszerű, az időskorúak igényeinek megfelelő társalgó helyiség is megépült, ami lehetőséget ad sokféle program megrendezésére, lebonyolítására. Az otthon épülete folyamatosan szépül, bővül, tágasabb, biztonságosabb feltételeket biztosítva lakóinak.

A Kiss Ferenc Református Idősek Otthona a Magyarországi Református Egyház fenntartásában működik. Az otthon 1998. szeptember 16-án kezdte meg a tevékenységét, 2002. július1-től működik egyházi fenntartásban.
2007. január 1-jén az idősek otthona felvette Kiss Ferenc egykori egyetemi rektor nevét, aki a diakónia kiemelkedő alakja volt.  Az intézményben 66 lakót gondoznak, ápolnak.

altEljött a hálaadás ideje. Különös izgalommal készültek a munkatársak és a lakók is az ünnepélyes alkalomra. A nap egyben bemutatkozás is volt. Örömteli meglepetésre a meghívást elfogadva a helyi intézményekből és az ország távoli részeiből is érkeztek kedves vendégek. 

 

A hálaadó ünnepen Bölcskei Gusztáv püspök úr is jelen volt. Nyitóáhítatában a szellemi akadálymentesítést emelte ki. Ahogy Isten „akadálymentesít” és lebontja a gátakat, úgy nekünk is ezt kell tennünk: ember és ember között, gondozó és gondozott között. Így teljesedhet az idősek közötti szolgálatunk valódi diakóniává. 

Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, az egyházi kapcsolatokat képviselő vezető, köszöntőjében a jézusi szeretet különleges légköre adta többletről beszélt. Arról a pluszról, amely értékessé, élhetővé teszi a gondozásra szoruló, kiszolgáltatott ember életét. Melyben emberi méltósága, szeretetre való képessége minden körülmények között megmaradhat.

altCzibere Károly, a Szeretetszolgálati Iroda vezetője a megvalósult fejlesztések kapcsán kiemelte, hogy az épületek, a kövek élettelen terek maradnak, ha nem töltődnek meg élettel, hittel, szeretettel, ami az itt élők és tevékenykedők közös erejéből fakad. 

Dr. Repa Imre professzor, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója is köszöntötte az egybegyűlteket. Professzor úr az együttműködés, az együtt munkálkodás előnyeit és a további együttműködés igényét emelte ki köszöntőjében.

Bencze János, aki az építkezést felügyelte, vezette, rövid beszámolót tartott, ismertetve az elmúlt időszak eredményeit és gyakorlati tapasztalatait.
Ezt követően az otthon lakói versekkel köszöntötték a vendégeket. A munkatársak és az otthonban élők saját alkotásai hangzottak el. Szarka Géza saját költeményét mondta el.  A helyi népviseletbe öltözött Mosdósi Népdalkör asszonyai hangulatos dalcsokorral zárták a programot.
Ezt követően Bölcskei Gusztáv megáldotta a házat, felavatta az új épületrészt.

Szeretetvendégséggel, kötetlen beszélgetéssel, az otthon megtekintésével zárult a hálaadó ünnep.  Az otthon munkatársainak, lakóinak a délután folyamán lehetősége nyílt dr. Fekete Károly debreceni egyetemi docens előadását meghallgatni a névadó Kiss Ferenc életútjáról.

Sok gazdagodást, gyarapodást hozott ez a nap az otthon életébe, a kegyelem, a gondoskodás megtapasztalását.

Mátyásné Dóra Tünde

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.